Hlavní obsah

Máslo může v budoucnu obsahovat i červy. Zachráníme planetu a pochutnáme si

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Zdražování másla nebere konce. V budoucnu může být klidně plné červů. Dobrou chuť!

Článek

Vyrobit máslo vlastně není nic složitého. Základem produktu, který si mažeme na chleba nebo používáme na pečení, je primárně tučná smetana. Stačí ji šlehat, až vznikne máslo. Vzhledem k jednoduchosti výroby se pochopitelně divíme, proč je máslo tak drahé. Aktuálně jeho cena atakuje v průměru 275,06 Kč za kilogram, což vychází zhruba na 69 Kč za jedno 250gramové balení.

A co máslo s červy?

Základem klasického másla je jen kvalitní tučná smetana, přesto je jeho cena vysoká. Co když ale do budoucna bude kromě smetany obsahovat i červy? O těch se mluví jako o budoucnosti potravin. Zatím jsou spíše módním výstřelkem, a potraviny obsahující červy nebo larvy jsou často dražší než ty bez nich. Lze předpokládat, že jakmile bude smetana nahrazena tukem z larev, jeho cena ještě poroste.

Samozřejmě, pokud potravina obsahuje hmyz, musí to být na obalu jasně uvedeno. Žádný výrobce nesmí použít hmyz, aniž by o tom spotřebitele informoval. Pokud by to přece jen udělal, vystavuje se problémům.

Ano, i do másla

Když se mluví o červech v potravinách, mnoho lidí je má spojené hlavně s náhražkami mouky nebo masa. Málokoho ale napadne, že by se červy nebo larvy mohly přidávat i do másla. Ale je tomu tak. A nejde o výstřelek posledních měsíců. Už v roce 2020 belgičtí vědci zkusili nahradit klasické máslo tukem z larev. Tento tuk pak použili k výrobě sladkého pečiva, které nabízeli k ochutnání respondentům.

Na výzkumu se podílelo 344 dobrovolníků z univerzity v Gentu. Ti konzumovali koláče, sušenky a vafle. Jeden vzorek obsahoval kromě másla 25 % tuku z larev, další 50 % a třetí obsahoval pouze máslo.

Chutnalo lépe

Pokud se vám při představě tuku z larev v pečivu dělá mdlo, podržte se. Nejlepší výsledky vykázaly právě vzorky, ve kterých bylo klasické máslo nahrazeno 25 % tuku z larev. Tam, kde byl podíl 50 %, chuť už připomínala žluklé máslo. Produkty s výhradně máslem byly prostě klasické.

Ano, zatím je to hudba budoucnosti, ale je dobré si to pamatovat. Až vám jednou bude máslo chutnat nějak lépe, nebo vaše pečivo či cukroví z něj bude lepší než obvykle, raději se podívejte na obal. Zda je základem opravdu jen smetana, nebo i tuk z larev. Opakuji, zatím je to hudba budoucnosti, ale tento výzkum jasně ukazuje, že červy mohou máslo nejen nahradit, ale i zlepšit.

Pro planetu

Přidávání červů a hmyzu do potravin může výrazně prospět planetě z několika důvodů. Zaprvé, chov hmyzu je mnohem méně náročný na přírodní zdroje než tradiční chov hospodářských zvířat. Produkce hmyzu spotřebuje výrazně méně vody a půdy, což pomáhá snižovat tlak na ekosystémy a zamezuje nadměrnému využívání zemědělské půdy. Hmyz také produkuje mnohem méně skleníkových plynů, jako je metan, který se běžně uvolňuje při chovu dobytka.

Dalším významným přínosem je vysoká efektivita přeměny krmiva na bílkoviny. Hmyz dokáže efektivněji přeměňovat rostlinnou biomasu na tělesnou hmotu, což znamená, že k produkci stejného množství bílkovin je potřeba méně zdrojů. Tento způsob produkce je tedy udržitelnější a má menší dopad na klima. Navíc červi a jiný hmyz obsahují mnoho cenných živin, jako jsou proteiny, vitamíny a zdravé tuky, což z nich činí kvalitní potravinový zdroj, který může pomoci řešit rostoucí celosvětovou poptávku po potravinách.

Anketa

Jedli byste máslo s tukem z larev?
Rozhodně ano
0 %
Rozhodně ne
100 %
Záleželo by na chuti
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-maslo-dale-zdrazuje-40494282, https://www.szpi.gov.cz/clanek/hmyz-v-potravinach-jak-je-to-mozne.aspx, https://www.pekarske-technologie.cz/hmyz-v-pecivu-belgicti-vedci-jim-nahradili-maslo-aniz-by-si-toho-spotrebitele-vsimli/, https://www.mentalfloss.com/article/619181/non-dairy-insect-butter-belgium, https://cricky.eu/blog/belgian-researchers-made-insect-butter/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz