Hlavní obsah
Finance

Povolme švarcsystém, ulevme lidem a zbavme se byrokratických složitostí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Z pohledu práva nelegální zaměstnávání, z pohledu logiky ideální vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Článek

Švarcsystém je nelegální forma zaměstnávání, kdy zaměstnavatel místo toho, aby zaměstnal pracovníka jako zaměstnance (na základě pracovní smlouvy), najímá ho jako živnostníka (OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná). Tento pracovník přitom fakticky vykonává práci, která má charakter běžného zaměstnaneckého poměru, tj. pracuje pod vedením zaměstnavatele, používá jeho nástroje a pracoviště, dodržuje pracovní dobu a další podmínky, které by jinak byly upraveny pracovní smlouvou.

Cílem švarcsystému je obvykle vyhnout se placení odvodů na sociální a zdravotní pojištění, daní a dalších nákladů spojených se zaměstnáváním, které by zaměstnavatel musel hradit, kdyby měl s pracovníkem uzavřenou klasickou pracovní smlouvu. Tato praxe je v České republice nezákonná, a pokud je odhalena, může to vést k značným pokutám jak pro zaměstnavatele, tak i pro pracovníka.

Chcete zaměstnance?

Kdo podniká, ať už jako malý živnostník, nebo vlastní velkou firmu, moc dobře ví, jak složité je někoho zaměstnat. Donedávna byla nejideálnější formou dohoda o provedení práce. 300 hodin ročně, měsíční výdělek pod 10 000 Kč a nic extra složitého se nemuselo řešit. I tomu je od léta konec a DPP jsou podstatně složitější, než byly.

Tedy, kdo chce někoho zaměstnat, aby nejprve investoval tisíce korun do právnických konzultací a najal si zkušené účetní, které mu pomohou k tomu, aby bylo vše dle zákona. Jinak hrozí problémy a pokuty. Představa, že s někým sepíšeme canc papíru, ústně domluvíme podmínky práce a potřeseme si rukou, je úsměvná. Takto to možná půjde mezi rodinnými příslušníky, ale ne, pokud chceme zaměstnat někoho cizího.

Možností je mnoho

Možností, jak někoho zaměstnat, je dnes celá řada. Může to být klasická pracovní smlouva, kterou lze rozdělit na smlouvu na dobu určitou a dobu neurčitou. Také je to dohoda o pracovní činnosti, nebo již zmíněná a nyní komplikovanější dohoda o provedení práce. Existuje i práce na částečný úvazek, nebo u zahraničních pracovníků takzvané agenturní zaměstnávání.

A tou poslední možností je živnostenský list. Ano, i takto může jedna osoba spolupracovat s druhou. Jenom to nesmí naplňovat znaky zmíněného švarcsystému. Přitom jeho přesun do legality by vyřešil řadu problémů a byrokracie.

Má své výhody

Švarcsystém není tak špatný, jak se mnohým může zdát. Pravda, odpůrci hned přiletí s výčtem nevýhod, které pochopitelně také existují. O tom není pochyb. Pro zaměstnance znamená švarcsystém zásadní omezení v oblasti sociálních a pracovních práv. Pracovník v švarcsystému nemá nárok na klasické zaměstnanecké výhody, jako je placená dovolená, nemocenská, příspěvky na stravování nebo odstupné při propuštění. Tímto způsobem se pracovník vystavuje riziku finanční nejistoty.

Dalším zásadním rizikem je nedostatečné sociální zabezpečení. V švarcsystému je pracovník veden jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), což znamená, že si sám musí hradit sociální a zdravotní pojištění. Tyto odvody jsou často nižší než u klasických zaměstnanců, což může vést k nižším dávkám v nemoci a nižším důchodům.

Oproti těmto nevýhodám ale stojí i nevýhody. V první řadě zaměstnanci na živnost nikdo extra nekafrá do toho, kam míří jeho peníze. Po zaplacení základních odvodů si může vybrat, zda je prohýří, nebo někam investuje či uloží na důchod. Pro zaměstnavatele je jednou z hlavních výhod snížení nákladů na zaměstnance. Tento přístup umožňuje firmě snížit své náklady a zvýšit flexibilitu v řízení pracovních sil, což může být atraktivní zejména pro menší podniky nebo sezónní práce.

Švarcsystém také zcela eliminuje jakoukoliv složitou byrokracii. Jednou měsíčně zaměstnanec vystaví fakturu, zaměstnavatel ji proplatí a je vše vyřízeno. Další výhodou je možnost vyšší míry samostatnosti a kontroly nad vlastní prací. Pracovník může mít větší svobodu v rozhodování o tom, jakou práci přijme a jakým způsobem ji vykoná. Pro pracovníka může švarcsystém nabídnout větší flexibilitu v organizaci práce. Pracovník fungující jako OSVČ si může lépe plánovat svůj čas, má možnost pracovat pro více klientů současně a v některých případech si může vydělat více než klasický zaměstnanec, protože jeho odměna nemusí být zatížena stejnými odvody.

Zvládneme to?

A teď buďme objektivní. Zvládli bychom to, jako stát, jako celá společnost? Je reálné, že by nekvalifikovaný dělník se základním vzděláním, mohl pracovat na živnost, v rámci švarcsystému? Je reálné, že by dokázal adekvátně hospodařit se svými penězi a při první příležitosti by je neprohýřil za blbosti? Je reálné, že by měl osobní odpovědnost a disciplínu?

Já se obávám, že to reálné není. Švarcsystém není nutně špatnou věcí, ale jeho nelegálnost je z mého pohledu spíše ochrana těch nejslabších, nejzranitelnějších. Všechny jejich povinnosti jsou radši přeneseny na zaměstnavatele, který zajistí, že daný zaměstnanec dostane tolik, kolik dostat má a všechno pohledávky pro stát odvede za něj.

Anketa

Chtěli byste být "zaměstnáni" na živnost?
Rozhodně ano
28,6 %
Spíše ano
28,6 %
Spíše ne
0 %
Rozhodně ne
28,6 %
Nevím
14,2 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-jak-nenaletet-na-brigade-hlidejte-si-smlouvu-a-pozor-na-svarcsystem-258000, https://www.mpsv.cz/svarcsystem, https://www.cssz.cz/web/cz/zmeny-u-dpp-od-1.-7.-2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz