Hlavní obsah
Názory a úvahy

Radši umřít jako hrdina než žít s vědomím, že jsem možný vrah

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Na vyznamenání navrhl Senát i skupinu bratrů Mašínů. Mrtvý Honzátko jim ale kazí reputaci.

Článek

Hrdinové, nebo vrazi? Tahle otázka bude rozdělovat společnost patrně donekonečna. Pro některé jsou bratři Mašínové skutečnými hrdiny. Pro jiné jsou to obyčejní vrazi. Kaňku na jejich příběhu vytváří strážmistr Jaroslav Honzátko a jeho smutný osud.

Boj proti komunistům

Odbojovou skupinu bratří Mašínů tvořilo tehdy šest lidí. Kromě Ctirada a Josefa Mašína do ní patřili taktéž Václav Šeda, Zbyněk Janata, Ctibor Novák a Milan Paumer. Tato skupina se rozhodla bojovat proti komunistům a následně prchnout do západního Berlína. To se neobešlo bez lidských ztrát jak na československé, tak na německé straně. Žádná jiná oběť však nevyvolává tolik emocí a otázek, jako Jaroslav Honzátko.

Co se stalo?

Odbojová skupina bratrů Mašínů přepadla v noci 28. září 1951 služebnu Sboru národní bezpečnosti v Čelákovicích. V tu chvíli na stanici sloužil Jaroslav Honzátko. Toho skupina lstí vylákala ven. Byl odzbrojen, svázán a uspán chloroformem. Potud by se dalo říct, že v rámci odboje a cesty na západ bylo vše v pořádku. Ale stalo se něco víc. Spoutaného a omámeného Honzátka Ctirad Mašín podřízl skautskou dýkou.

Zajatec

Pravda, Honzátko pracoval pro komunistický režim, byl jeho součástí. Můžeme však spekulovat o tom, jak velkým vlastně byl služebníkem režimu a na kolik byl pro celou společnost nebezpečný. Jaroslav Honzátko byl v tu chvíli zajatec. Svázaný, omámený. Slovník označuje zajatce jako člověka, který se dostal do rukou nepřítele. I zajatec však má svá práva. V demokratické společnosti ano.

Vrah?

Spoutaného a omámeného Honzátka Ctirad Mašín podřízl skautskou dýkou. V tu chvíli došlo k porušení veškerých demokratických zásad, za které skupina bratří Mašínů tak bojovala a za kterými se rozhodla do západního Berlína dostat. V tu chvíli Josef Mašín naprosto ignoroval to, za co bojoval.

Každý zajatec má svá práva. Mimo jiné i na spravedlivý soud i spravedlivý trest. K tomu nedošlo. Soudcem i katem Honzátka se stal během krátké chvíle Ctirad Mašín. Přesně po vzoru režimu, který tolik nesnášel a proti kterému bojoval. Tento režim nedával lidem právo na spravedlivý soud, na spravedlivý trest. Mašín v tu chvíli udělal to samé.

Radši umřít jako hrdina než žít s vědomím, že jsem vrah

Nikdo z nás tam nebyl, nikdo z nás se do podobné situace patrně nikdy nedostane. Jedno je ale jisté. Každý máme etické a morální hodnoty nastavené někde jinde. Někteří čin Josefa Mašína schvalují, jiní ne. Za sebe mám jasno. Nikdy bych se nesnížil k tomu, abych dělal věci, proti kterým se vymezuji, proti kterým bojuji. Radši bych umřel jako hrdina než žít s vědomím, že jsem vrah, který udělal čin přesně po vzoru svého nepřítele.

V tu chvíli bych podkopal všechny principy demokratického státu, za který jsem bojoval. Demokracie nezakazuje a nevylučuje války, ani ozbrojené konflikty. Demokracie umožní bránit se proti agresorovi násilím, v demokracii dokonce mohu legálně zabít i člověka. Má však jasná pravidla, kdy a za jakých okolností k tomu může dojít. Ty Josef Mašín při cestě za tou stejnou demokracií, porušil.

Anketa

Souhlasíte s udělením vyznamenání pro Mašíny?
Ano, souhlasím
17,6 %
Ne, nesouhlasím
76,5 %
Nevím
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1le%C4%8Dn%C3%BD_zajatec, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-historie-josef-masin-rozhovor-257207, https://www.lidovky.cz/domov/ucteni-masinovy-obeti-honzatko-dostal-medaili-i-pametni-desku.A160930_143846_ln_domov_rsa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz