Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Řemeslník ve starém rezavém vraku u mě nemá co pohledávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Objednáte si řemeslníka. Ten přijede ve starém, omláceném, rezavém, sotva pojízdném vraku. Ne, takového u sebe opravdu nechci. Nevěřím kvalitě jeho práce.

Článek

Sehnat dneska řemeslníka je oříšek. Najdete si kontakty, začnete obvolávat a postupně zjišťujete, že na vás nemají čas. Nebo že drobnou práci, kterou potřebujete, ani nedělají. Když už nakonec někoho ukecáte a ten přijede, může to dopadnout i tak, že ho prostě pošlete pryč. Proč? Protože nepřijel vozem, který by budil důvěru.

Auto na práci

Je jasné, že řemeslník nebude jezdit na domluvené zakázky prestižní, naleštěnou limuzínou. Obvykle má svou dodávku, nebo pick-up, kterým brázdí silnice od jednoho zákazníka k druhému. Ale stejně tak, jako šaty dělají člověka, může dojem z auta napomoci k tomu, jaký názor si uděláme na řemeslníka, který právě přijel.

Je pochopitelné, že řemeslník nebude měnit svůj vozový park každý rok. Stejně jako je jasné, že jeho auto nějaký ten šrám prostě mít bude. Nepohybuje se s ním jenom po zákaznících, kteří bydlí v domech a bytech, ale často i na stavbách.

Špatné auto = špatná práce?

No jo, ale co když řemeslník přijede v doslova starém vraku? Který drží jenom silou vůle? Který je starý desítky let, je prolezlý korozí, půlka věcí v autě nefunguje a jezdí jenom shodnou náhod? Právě tohle může o řemeslníkovi dost věcí vypovídat.

Já mám ve svém pohledu jasno. Špatné auto (skoro nepojízdný vrak) je pro mě automaticky synonymem nekvalitní, špatné práce. Když se navíc tento řemeslník po mém telefonátu nabídne až překvapivě rychle, s volným kalendářem, začne mi někde vzadu v hlavě blikat varovná kontrolka.

Neumíš si vydělat?

Řemeslo má zlaté dno. Z těch několika řemeslníků ve svém okolí, co znám, se žádný nemá špatně. Pracují precizně, rychle, jejich práce má úroveň a jsou na ně dobré reference. Obvykle mají dost plný kalendář, dlouhou čekací dobu a jejich odměna není nejlevnější. Je o ně obrovský zájem, a to se pochopitelně podepíše i na tom, kolik si měsíčně vydělají. A díky tomu si mohou dovolit i slušné (normální) auto.

A potom tu jsou ti, kteří jezdí ve starých vracích, mají volno a na současné poměry nízkou hodinovku. Není to podezřelé? Je. Hlavním důvodem je s největší pravděpodobností jejich neschopnost, nekvalita odvedené práce. Asi jim nejde moc dobře od ruky, tedy tolik, aby si vydělali nejenom na normální slušný život, ale i na nějaké průměrné auto. A tak ve svém vraku objíždí hejly, kterým udělají práci, která je v následujícím okamžiku zralá ne předělání. A proto řemeslník ve starém rezavém vraku u mě nemá co pohledávat.

Anketa

Posuzujete řemeslníka podle toho, v čem přijede?
Ano, má to vliv
9,1 %
Ne, neřeším to
90,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2107 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz