Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Řidiči autobusů jsou čím dál drzejší. O místo se bát nemusí, je jich málo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Jízda autobusem může být očistec. Zvlášť, když narazíte na drzého řidiče. Holt, může si to dovolit.

Článek

Když to jde, snažím se jezdit svým autem. Je to pohodlnější, rychlejší, a i v jedné osobě to může být dokonce levnější. Auto prostě mám, tak proč ho nevyužívat. Jsou ale situace, kdy musím veřejnou dopravou, nejčastěji autobusem. A začínám mít pocit, že řidiči autobusů jsou čím dál drzejší. A nic se jim nestane.

Drzé chování

Nejsem pro striktní dodržování hesla „náš zákazník, náš pán“. Zákazníci mají dojem, že si mohou dovolit vše. A poskytovatel služeb jim musí vyhovět. Zároveň ale zastávám názor, že ten, co poskytuje službu, musí být profesionál a chovat se slušně. A je jedno, zda je to prodavačka v obchodě, číšník v restauraci, nebo řidič autobusu.

Právě řidiči se v posledních letech stali tak nějak více arogantními. Agresivní jízda, jako by vezl náklad a ne lidi. Nezastavování v naplánovaných zastávkách, přesto že nejsou na znamení. Až překotně rychlé zavírání dveří, i když všichni cestující nevystoupili a nejsou v dostatečné vzdálenosti od autobusu. Arogantní a povýšenecké jednání při kupování lístků, jako bychom řidiče otravovali. Zamčené otevírání okének a vypnutá klimatizace. To je jenom pár příkladů, které jsem v posledních několika měsících zažil.

Mohou si to dovolit? Bohužel ano

Co jako cestující můžete? Konfrontovat řidiče na místě, nebo podat stížnost dopravci. To první moc nedoporučuji, řidič jako pán tvorstva začne dělat ještě větší schválnosti a situace se jenom vyhrotí. A stížnost na dopravce? Když to uděláte, přijde vám standardní odpověď, že to prověří. Když ale stejného řidiče potkáváte i následující měsíce a jeho chování se nezměnilo, nedošlo patrně ani k domluvě, natož nějakému výraznějšímu postihu.

To si to může řidič opravdu dovolit? To mu to projde? Bohužel ano, řidičů je nedostatek. Někdy to vypadá, že může jezdit kdokoliv, kdo má ruce a nohy. Stav dopravy v ČR není ideální. Chybí 25 0000 profesionálních řidičů. Nejenom v kamionové dopravě. Chybí i řidiči autobusů, a dokonce může hrozit kolaps autobusových linek.

Nedotknutelný

V kontextu těchto informací je jasné, že si o sobě někteří řidiči myslí, že jsou kastou nedotknutelných. Že se jim prostě ne může nic stát, že je zaměstnavatelé nemohou vyhodit, ani jim sáhnout na plat. Nenašli by za ně náhradu. Jsme ve slepé uličce. Za sebe bych ale radši chápal méně spojů se slušnými řidiči než aktuální situace, kdy si připadám, jako že si někteří šoféři jen odskočili od řízení dobytčáků. A zapomněli, že už vezou lidi, ne zvěř.

Anketa

Setkali jste se s drzým řidičem autobusu?
Ano, stává se mi to pravidelně
16,2 %
Občas se mi to stane
29,1 %
Ne, zatím mě vezli jen ti slušní
54,7 %
Celkem hlasovalo 117 čtenářů.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/profesionalni-ridici-kamiony-odpocivadla-cesmad-socialni-podminky-skoly_2402230953_eza, https://www.denik.cz/doprava/v-cesku-chybi-ridici-autobusu-za-volant-v-osmnacti-neusednou-20250215.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz