Hlavní obsah
Cestování

Ručník na písku, snídaně do kapes a k pití jen voda. Obraz chudších u moře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Zastávám názor, že na dovolenou má jet jenom ten, kdo na ni má. Kdo nemá, toho poznáme na první pohled.

Článek

Ne každá dovolená musí být spjata jenom s obrovským resortem, který má jednu cenu, ve které je zahrnuto úplně vše. Při výběru mé letní dovolené, na kterou jsem se vypravil už v červnu, jsem se zaměřil i na menší hotely. A překvapilo mě, že nabízejí pobyty s různým druhem stravování i s různými službami. Od naprostého základu, kde je v ceně jenom snídaně, po all inclusive formu, kde není třeba po celý pobyt cokoliv řešit.

Poznat turistu? Ale jistě

Zatímco v all inclusive resortech jsou si všichni rovni, všichni mají nárok na to stejné, tady ne. A rozdíly mezi turisty jsou znatelné. Pravda, onen lowcost je za pár korun, zatímco all inclusive stojí ranec. A právě takové hotely ukazují, kdo na dovolenou má a kdo na ni jede i přes to, že to s jeho penězi není úplně růžové.

Přitom, dovolená není povinnost ani nutnost. Nikdo přece nemusí jet k moři. Jsou však tací, kteří to dělají jenom proto, aby měli krásné fotky na sociálních sítích a aby jejich soused puknul vzteky. Takoví turisté jsou ale identifikovatelní na první pohled. Jak?

Lehátka na pláži

Hotel má pláž, hotel má lehátka. Ale na ně nesmí jenom tak někdo. Mohou na ně turisté mající zaplacený all inclusive balíček, nebo na ně mohou ti, co si je zaplatí individuálně. Je jasné, že chudší dovolenkář peníze prostě nevynaloží. A tak si kousek vedle hodí na pláž svou dovezenou osušku, na které se sluní a odpočívá. Že by to bylo nějak komfortní se říct nedá. Rozhodně to není věc, kterou bych si dal do souvislosti s pohodovou dovolenou.

Bufetové snídaně

My, s all inclusive, jsme kromě snídaně měli k dispozici i oběd a večeři. Ti se základem pouze snídani. A bylo to poznat. Nejenom, že jejich talíře doslova přetékaly vším možným, aby vydržely trávit alespoň do odpoledních hodin. Nic neobvyklého byly i krádeže jídla. Ano, krádeže. Pokud hotel zakazuje odnášení jídel (výjimku měli rodiče s dětmi), je to prostě krádež. Pokud to, jak si někdo cpe housky do tašky a uzeniny do sáčku vidím já, stoprocentně to vidí obsluha. Alespoň ta má úroveň a nedělá scény. No, svačina a večeře v podobě housek a uzenin od snídaně opět není symbol dovolené, kterou bych si jakkoliv užíval.

Jen voda

Nemusím do sebe lít celý den alkohol, ale nějaké to pivo, nebo koktejl, k dovolené prostě patří. Kdo má all inclusive balíček, dopřává si bez placení. Kdo ne, může si koupit. A kdo má hluboko do kapsy, je viděn výhradně jenom s vodou. Přece jen, dovézt si letadlem vlastní zásoby a potom je pít v hotelu, není moc košer. Inu, být celou dovolenou o vodě a potom se těšit do ČR na levné pivo, pro mě opět není nějaký symbol toho, že jsem si to užil.

Anketa

Kam se letos chystáte na dovolenou?
Do zahraničí
48,8 %
V rámci České republiky
15,9 %
Nikam
35,3 %
Celkem hlasovalo 605 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz