Hlavní obsah
Názory a úvahy

Školy, naučte se konečně jezdit vlakem a neobtěžujte jiné cestující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Brzy to začne. Doba školních výletů, narvaných vlaků a dětí, na které nezbylo místo. Řešení je přitom snadné a nic nestojí.

Článek

Školný výlety jsou populárním zpestřením jinak nudného stereotypu školní docházky. Ten jeden den žáci nemusí do školních lavic. Ten den vyrazí na nádraží. V určený čas se zde sejdou, nastoupí do vlaku a vystoupí v cílové destinaci. Kde mají naplánovaný určitý, často zábavně-vzdělávací program.

Dalo by se říci, že se na něčem, jako je cesta vlakem, nedá nic zkazit. Ale ouvej. Problém nastává, když se do vlaku nahrne stádo třiceti dětí, které pochopitelně začnou hledat svá místa. Hrnou se k ostatním cestujícím, žádají o změnu a přesuny, rozmělní se do několika vagonů, aby o nich ani jejich pedagogický doprovod, ani průvodčí, neměli přehled. A to popisuji tu pozitivnější situaci, kdy se na všechny dostane. Když ne, postávají po celém vagonu, blokují uličky, vstupy na toalety, nebo výstupy z vlaku. Školní výlet je pro ostatní cestující právem noční můra.

A místenky znáte?

Místenka neboli rezervace místa. Vymoženost moderního cestování. V nějaké lokálce spojující dvě vesnice si ji sice zajistit nejde, ale v případě dálkových vlaků a některých spěšných vlaků, to ani u Českých drah není problém.

Pokud jede třída na výlet a kantor chce být trochu odpovědnější, jak z hlediska ohledu na ostatní cestující, tak z hlediska přehledu o svých žácích, měl by o místenkách uvažovat. V tu chvíli není problém umístit veškeré žactvo jednoduše do jednoho vagonu. Stejně jako lze zajistit, aby žádné z dětí nemuselo trávit čas v chodbičce, protože bude mít místo. Stačí přijít do správného vagonu, ke správnému sedadlu a je to. Všichni sedí a žádné zmatky ani nekomfortní situace se nekonají.

Stojí peníze? Tak buďte moderní

Ne, netvrďte mi, že místenka stojí peníze. Tenhle argument neberu. Místenka neboli rezervace místa je placenou služnou jenom v případě, že je objednána klasicky na pokladně při nákupu lístků. To ale už dávno není jediná možnost, jak se dostat k cestovnímu dokladu. I takový zkostnatělá, pomalá státní instituce, jakou jsou České dráhy, má svou mobilní aplikaci.

Ta slouží nejenom k nákupu jízdenek, ale také k objednání místenek. Pokud jsou zajištěny právě přes online aplikaci, jsou zcela zdarma. Dokonce vám umožní naklikat si místa přesně tak, jak potřebujete. Takže i to své třicetihlavé stádo výrostků v pohodě umístíte do několika kupé, kde budou mít své jisté, rezervované místo. A zcela zadarmo.

Kdo je připraven, není překvapen

Jedno negativum tu ale být může. Pokud si s rezervací jízdenek a místenek vzpomenete opravdu na poslední chvíli, může se stát, že pro třicetihlavý dav nebude v jednom vagonu dostatek místa. Kdo ale plánuje svůj školní výlet s dostatečným předstihem, nebude překvapen. A kdyby přece jenom něco padlo, České dráhy umožní jízdenku i chvíli před odjezdem vrátit, s nárokem na vrácení peněz v plné výši. Takže, milé školy, kde je problém?

Anketa

Využíváte ve vlacích místenky?
Ano, pravidelně
66,7 %
Pouze někdy
17,2 %
Ne, nevyužívám
16,1 %
Celkem hlasovalo 198 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz