Hlavní obsah
Finance

Soukromý sektor nemůže donekonečna dorovnávat platy státních zaměstnanců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Jurečka chce zvýšit část platů ve státní správě až o 10 procent. Vznikne jen další propast mezi výdělky ve státním a soukromém sektoru.

Článek

Je normální, aby soukromý sektor ve výdělcích doháněl ten státní? V některých zemích bohužel ano. Jak správně tušíte, mezi tyto země se bohužel řadí i Česká republika. A nejde jenom o aktuální čísla. Pokud se podíváme na historická data, tak státní sektor v mzdách vždycky dominoval. Pokud jde o medián mezd, v roce 2021 byl rozdíl neuvěřitelných 8 320 Kč. Soukromý sektor však začal dotahovat a například v prvním pololetí roku 2023 to bylo už „jenom“ 4 933 Kč.

Další přidávání

Soukromý sektor ten státní zkrátka dohání, ale dost pomalu. Klacky pod nohy mu hází nové a nové návrhy. Jako ten ministra Jurečky. Ten chce zvýšit část platů ve státní správě až o 10 procent. Má jít o několik konkrétních profesí, jako jsou například zapisovatelky u soudu, kuchařky ve školních jídelnách, nebo třeba školníci. Zvýšit platy se tedy mají především těm nejhůře placeným. Nikoliv všem zaměstnancům veřejné sféry. Těch je dnes doslova neuvěřitelných 846 tisíc.

Správný hospodář?

Stát má být v první řadě správným hospodářem a měl by se učit od soukromých firem. V nich odjakživa platilo jednoduché pravidlo – zaměstnanec si musí na svou mzdu vydělat a musí pro ni být přínosem. A od toho se bude odvíjet výše jeho mzdy. Podnikatel nemůže mzdy jenom tak navyšovat, protože mu to přijde jako fajn gesto. Musí hledět na to, aby byl podnik rentabilní.

Dělá tohle stát? Samozřejmě že ne. Stát rozhazuje, rozdává. Měl by být v úplně opačné pozici. Stát by měl šetřit a teprve ve chvíli, kdy mu z hlediska fluktuace poteče do bot, by se měl snažit dorovnávat soukromý sektor. Bohužel, v naší zemi je to přesně naopak. Podnikatelé, kteří chtějí udržet svou firmu při životě, musí dohánět štědrý stát.

Miliardy

Pokud návrh projde,mělo by nás to vyjít na dalších pět miliard z našich daní. A propast mezi soukromým a státním sektorem se opět rozšíří. Už teď je přitom do očí bijící. Čísla mluví jasně. Průměrný plat ve státním činil loni 47 527 korun, průměrná mzda v soukromých firmách činila 45 573 korun. Chápe náš stát, že podnikatelé ty peníze na mzdy nenachází někde na hromádce a každé navýšení se jim musí vyplatit, zaplatit? Proto by soukromý sektor nikdy neměl dohánět ten státní, vždy by to mělo být naopak.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-mzdy-vs-platy-soukromy-sektor-smazal-covidovou-propast-ve-vydelku-a-dohnal-stat-40452438, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-kucharky-skolnici-a-dalsi-jurecka-rekl-komu-chce-od-zari-pridat-254455

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz