Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tak už tu konečně máme i „pivo“ pro děti, v půllitrových plechovkách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Nealkoholická piva mohou dětem škodit. Tak co jim dát „nachmelenou“ vodu?

Článek

Že by děti neměly konzumovat alkohol, to ví každý. Pro jistotu na to myslí i náš stát, který zakazuje konzumaci alkoholu osobám mladším osmnácti let. Jak to probíhá mezi +/- patnáctým a osmnáctým rokem, zažil každý. Zcela na suchu současní mládežníci jistě nejsou. A ruku na srdce, i my jsme si v tomto věku dokázali nějaké to pivo vždy opatřit, i když se na nás zákaz také vztahoval. Holt, jakmile jsme se vzdálili od ruky zákona a otcova řemene, začala zábava.

A co ti mladší?

Nebudu tady spekulovat nad tím, jestli současná mládež začíná pít v šestnácti, nebo ve třinácti. Je mi to úplně fuk. Já nemluvím o mládeži, ale o dětech. Klidně o malých dětech, kteří se dnes k alkoholu také dostávají. Kde ho seženou? Paradoxně přímo doma, od svých rodičů. Jistě i vy ve svém okolí znáte někoho, kdo nechává svého synka nebo dcerku líznout si pěny, nebo si loknout ze sklenice piva. Za mě je to nevýchovné, špatné a pro děti rozhodně nezdravé. Ale holt, každý rodič nechť vychovává své dítě dle svého úsudku.

Není to ale jen klasický alkoholický nápoj, který rodiče svým dětem nabídnou. Velmi táhnou i takzvaná nealkoholická piva. Dle informací iniciativy Nechmel děti, považuje každý čtvrtý rodič pití nealko piv dětmi, za bezrizikové. Třetina rodičů si dokonce myslí, že nealkoholické pivo je limonáda. To ale není pravdou, stačí si důkladně přečíst etiketu, ze které se dozvíme, že mnoho nealko piv obsahuje až 0,5 procenta alkoholu.

A co takhle vodu s chmelem?

Víme, že klasické pivo pro děti není vhodným nápojem. Víme také, že ani nealkoholické pivo pro děti není ideální. A tak co takhle vodu s chmelem? Pravda, ze zdravotního hlediska to asi nebude žádný problém. I když i tady si dovolím polemizovat, jelikož na řadě bylinkářských webů se dočítám, že prodávaný chmel není vhodný pro děti.

Já ale v nachmelené vodě problém vidím. A dost velký. Ten první už v samotné reklamě, na které je vyobrazena malá holčička přitisknutá na plechovku s tímto nápojem. Ano, nealkoholickým nápojem. Ale co ten obal?

Ten obal v každém z nás jasně evokuje pivo. Je de facto jedno, co přesně je uvnitř. Ale když vidíme půllitrovou plechovku, každý z nás si automaticky vybaví, že je v ní klasické, nebo nealkoholické pivo. Kromě energetických nápojů (také nevhodných pro děti) není moc jiných rozšířených nápojů, které by se prodávaly právě v půllitrových plechovkách. Vidět holčičku pijící z takové plechovky ve mně vyvolá pocit, že pije pivo. A stejný pocit to také vyvolá v té holčičce, která si najednou myslí, že může pít pivo, jako její táta. Konečně!

Nic proti produktu

Chmelená voda je oproti pivu zcela jistě zdravým a bezrizikovým nápojem. Dokonce si troufnu říct, že je to i zdravější nápoj než desítky klasických limonád které jsou narvané konzervanty, sladidly a cukrem. Ale prodávat ho v obalech, které navozují pocit že jde o pivo, a propagovat ho v reklamách s malými dětmi, to je z mého pohledu hodně přes čáru. Vždyť neznalý člověk právem usoudí, že se jedná o „pivo“ pro děti. A já se mu nedivím, i já si to na první pohled myslel, než jsem zjistil, že má skutečně jít jen o chmelenou vodu.

Anketa

Koupíte svým dětem nachmelenou vodu?
Ano, vyzkoušíme ji
19 %
Ne, v žádném případě
74,9 %
Ještě nevím
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1082 čtenářů.

Zdroj: https://www.nechmeldeti.cz/, https://www.facebook.com/sibeeria.cz/, https://www.udzoudyho.cz/prirodni-medicina/chmel-sistice-rezane/, https://botanic.cz/chmel, https://www.herbalus.cz/blog/1633175-chmel-pusobeni-ziviny-lecive-vlastnosti-a-pouziti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz