Článek
Miluji tatarák, někdy si ho udělám sám, jindy si ho zase dám v restauraci nebo pivnici. Pravda, kvalita se různí, ale nikdy jsem se nesetkal s tím, že bych s ním musel mít vyložený problém. Až nyní se mi to stalo a na rovinu jsem řekl, že tohle tedy jíst rozhodně nebudu.
Z kvalitního masa i z obchodu
Tatarák si můžu udělat různými způsoby. Někdy koupím kvalitní bio hovězí, maso si sám naškrábu a udělám tuhle pochoutku. A jindy, když se mi nechce, tak normálně sáhnu v supermarketu po jednom vakuovém balení tataráku. Bál jsem se ho, ale když jsem to poprvé zkusil, zjistil jsem, že se to docela dá. A stojí to kolem stovky, v akci ještě méně. Tak proč ne. Sice to má trochu podivnější barvu, ale chuťově je v pořádku. A zdravotně taky.
No, co tím chci říct? Že celkem dobře poznám, jestli je tatarák dělaný jako opravdu „domácí“, přímo v kuchyni, nebo se jedná o ten kupovaný polotovar, který je pouze něčím ochucený a poté servírovaný. Když si ho udělám doma, nemám s tím problém. Ale abych ho dostal v restauraci? To je moc.
Dám si tatarák
A tak si sednu, objednám si pivo a tatarák. Po chvíli vidím, že už ho číšník nese. Říkám si, že to je teda rychlost. Jakmile ho položí na stůl, přesně vím, co je špatně. Tu barvu, tu konzistenci prostě velmi dobře poznám. Ne, tohle není dělané v kuchyni z čerstvého hovězího. Tohle je přesně ten polotovar z obchodu, vybalený z vakuovaného obalu a naservírovaný mně. S tímhle mám problém.
Odneste to
Ani jsem do něj neďobnul, ani jsem ho neochutnal. Ne, že bych se nějak bál o své zdraví, ale jde mi o princip. Chtěl jsem dobrý, domácí, kvalitní tatarák a byl ochoten za něj i zaplatit. Nechtěl jsem, aby mi na stůl přinesli polotovar, který si můžu koupit sám, a to ještě za zlomek ceny. Tak jsem si zavolal číšníka.
Jídlo jsem mu vrátil s tím, ať vzkáže do kuchyně, že polotovary opravdu nejím a nebudu za ně platit několikrát více, než bych dal za totéž v supermarketu. A ať vzkáže do kuchyně, že moc dobře vím, co mi dali na stůl. Minulost tohoto tataráku je jasná – byl koupen v obchodě, vybalen z vakuového obalu a trochu dochucen. A jestli kuchař tvrdí něco jiného, objednám si tedy ještě jeden a osobně se podívám, jak ho připravuje.
Kuchař s tím očividně problém neměl, mou výzvu nepřijal ani nepřišel. Já dopil a zaplatil pivo, tatarák mi účtován nebyl. A šel jsem do supermarketu, tam jsem si za stovku koupil totéž, za co mi v hospodě účtovali 350 Kč, a skvěle jsem si v pohodlí domova pochutnal. A ještě ušetřil slušné peníze. Holt, milí hospodští, když chcete podvádět hosty, nedivte se, že jedí doma.