Hlavní obsah

Uvařil mi studentský řízek. Při dotazu na jeho finanční situaci reagoval přehnaně

Foto: Freepik

Tohle jídlo zná každý, ale nevěděl jsem o nikom, kdo by ho ještě vařil. Tedy, až na mého kamaráda.

Článek

Domluvíte se s kamarádem, kterého jste několik let neviděli, že se potkáte, pokecáte. A on se nabídne, že klidně i něco uvaří, ať nemusíte chodit někde po hospodách. No, dobrý nápad, říkal jsem si. Měl jsem totiž pracovní cestu kolem, tak jsem se rovnou stavil. Zajímalo mě, co dělá, jak se změnil. Na škole jsme byli nejlepší kamarádi, ale když se odstěhoval, vídat jsme se přestali.

Mám řízky

Když jsem přijel, přivítali jsme se a on mi hrdě hlásil, že k obědu budou řízky. A tak podivně se u toho smál, že jsem čekal nějaký vtípek. No a taky že jo. Když jsem je potom viděl nasmažené, bylo mi to jasné. Žádné vepřové, žádné kuřecí. Byla to obalená, osmažená kolečka. Takže ony známé studentské řízky.

Pravda, při studiu to bylo naše oblíbené jídlo. Ani ne tak proto, že by nám nějak enormně chutnalo, ale hlavně proto, že v té době to bylo opravdu levné. Salám stál doslova pár korun, věci na obalení taky. A pochutnali jsme si. Ale že by to někdo vařil ještě v dnešní době, s tím jsem se nesetkal. Za prvé už tak nějak víme, že v tom salámu je všechno, jen ne maso. A hlavně, když se podívám na ceny salámů, ze kterých jsme tohle jídlo dělali, dost stouply.

Jím to často

Nevadilo mi, že tohle uvařil — byla to skvělá vzpomínka na naše studentská léta. Však jsem studentský řízek od té doby nejedl. Ale čím mě překvapil, bylo jeho vyjádření, že si ho vaří často. Že je to dobré jídlo, že ho má rád, že je v dnešní době ideální. No, tohle mě trochu zarazilo, tak jsem mu říkal, jestli mu přijde v pořádku jíst tohle a ne normální jídlo.

Vždyť přece, když je v akci v obchodě třeba vepřové, stojí kolem stovky za kilogram. A kolik stojí kilo gothaje nebo junioru? Minule jsem koukal do regálu a nestačil se divit, že když byl v akci, stál také kolem stovky. Ano, stokorunu za kilo chtějí za něco, co nevidělo maso ani z rychlíku. Tak kdo by si to koupil na řízek?

Urazil se

Spočítej si to: ty dáš radši devadesát korun za salám podivné kvality, místo abys dal stokorunu za kus masa. O tom, co je lepší pro tělo, co je chutnější, není třeba pochybovat. To jsi na tom opravdu tak špatně, že musíš řešit deset korun na kilu a obalovat si kdovíco?

Odpovědi jsem se nedočkal, urazil se s tím, že je to jeho věc. A já doteď nevím, jestli mu opravdu hraje v rozpočtu roli každá desetikoruna, nebo si jenom neuvědomil, že studentský řízek dávno není levné jídlo. A že je lepší a chutnější — a cenově stejné — obalit si prostě kus masa – tedy když ho koupíte v supermarketu v akci, samozřejmě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz