Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volíte populisty? Tak si vezměte půjčku a dejte peníze svým rodičům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Hlavním tématem populistických stran je rozdávání peněz. Nikoliv svých vlastních, ale státních. A jejich voliči na to slyší.

Článek

Být populistou není nic složitého. Základem je správně zapůsobit na vybranou voličskou základnu. Kromě snahy vyvolávat nenávist vůči jiným skupinám obyvatel nebo národům, jsou vděčným tématem také peníze. Populistické strany mají svůj program mnohdy založeny právě na jejich rozdávání. Jejich voliči na to pochopitelně slyší.

Kde se ty peníze berou?

Dávat lidem peníze je chvályhodné. Ale jenom v případě, že je z čeho brát. Rozpočet naší země na tom není nijak dobře a rozdávat lidem bezdůvodně peníze je nejlepší cestou do pekla. Je třeba si uvědomit, že peníze nerostou na stromech. Naše země má určité příjmy, stejně jako výdaje. A udržet především tu druhou položku na uzdě, není nic jednoduchého. Když teče do bot, jsou úspory nezbytné. Primárně proto, aby se náš státní dluh nijak výrazně nezvyšoval.

Každý, komu populista slibuje peníze navíc, by si měl uvědomit, kde se ty peníze berou. Odkud vlastně jsou. A to, že se nechá krátkodobě uplatit výměnou za voličský hlas znamená, že nejenom sobě, ale třeba i svým dětem v budoucnu výrazně přitíží. Peníze na tyto voličské úplatky se totiž berou právě v našem rozpočtu. A ten je na tom bídně.

Jděte příkladem

Každý, kdo se nechá ukecat na populistické sliby o tom, že dostane více peněz, by měl jít příkladem. Měl by dělat to, co dělá populista. Takový volič by se měl zadlužit – vzít si půjčku a tyto získané peníze následně dát svým rodičům. Proč? No přece proto, aby jim přilepšil.

Krátkodobě jim může opravdu pomoci, ale výměnou za to, že bude roky, někdy i desítky let splácet úvěr s vysokými úroky. A přesně takhle to funguje i se státními penězi. Cokoliv se teď někomu bezdůvodně slíbí a dá, to bude v budoucnu v rozpočtu chybět.

Zadlužíte se?

Vy, co volíte populisty, kteří chtějí rozdávat a zadlužovat náš stát. Dokázali byste se sami zadlužit, abyste někomu dali peníze? Jsem přesvědčený, že ne. A v případě státu v tom logiku vidíte? Je mi jasné, že ne. Odpovědný člověk se totiž uskromní, než aby si vytvořil dluh. A stejné by to mělo být i v případě státního rozpočtu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz