Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zálohovanou lahev vyhodím do koše. Neekologické hlouposti nebudu podporovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Za každou PETku nebo plechovku budu muset zaplatit o 4 Kč navíc, protože bude zálohovaná. Očekává se, že tento nápojový obal následně vrátím a své čtyři koruny dostanu zpět. Ale to já neudělám.

Článek

A je to tady. Novela zákona o zavedení povinného zálohování PET lahví a plechovek by měla být účinná od poloviny roku 2025. V praxi to znamená, že plechovky a plastové lahve o objemu 0,1 litru až 3 litry budou zálohované. A částka? U plechovek i lahví bude stanovena na 4 koruny.

Jak to dělám teď?

Úplně jednoduše, snadněji to snad ani nejde. Když si v obchodě nakoupím nějaké plechovky nebo lahve, donesu (dovezu) je domů, hodím je do lednice a postupně je konzumuji. Vypitou plechovku sešlápnu a hodím do připravené krabice. Plastovou lahev také sešlápnu a vyhodím do odpadkového koše určeného výhradně na plastový odpad.

Když se koš na plasty, nebo krabice na plechovky naplní, tak je cestou do práce, do obchodu, nebo do hospody prostě vezmu a vyhodím do popelnice, kterou mám asi 20 kroků od domu. Jednoduché, ekologické, funkční.

Co bych měl dělat?

Vše začne už v obchodě, kde budu muset za každý nápojový obal dát o 4 koruny více. Ten si jako teď donesu (dovezu) domů. Dám zase do lednice a budu průběžně konzumovat. Ale po té konzumaci už nemůžu tu plechovku nebo lahev sešlápnout. To by byla chyba. Obaly se vrací se včetně etikety, nezdeformované a nesešlápnuté, aby šlo naskenovat jejich unikátní EAN kód. Takže já si pro ně musím vyčlenit místečko zabírající mnohem víc prostoru, než zabírá současná krabice a „odpaďák“ na plasty.

No a když už nezbude ani jeden volný centimetr krychlový, budu muset tenhle zálohovaný odpad dostat zpět do obchodu. Ne, nemůžu ho popadnout do náručí a jít 20 kroků k popelnici. Já si budu muset opatřit pořádnou tašku nebo několik „banánovek“, aby se mi to vešlo. A buď půjdu jak šerpa 500 metrů do nejbližšího obchodu, nebo to pěkně ekologicky převezu autem, abych se s tolika odpadky nemučil.

A co budu dělat?

Koupím, vychladím, vypiju, sešlápnu a do určeného kontejneru vyhodím. A co se vlastně s tímto mým odpadem stane? Již brzy se potká s tím vykoupeným v obchodě, protože nakonec stejně skončí na úplně stejných třídicích linkách a ve zpracovatelských závodech.

Kam zmizí mé 4 Kč?

Do jaké černé díry zmizí moje peníze, moje 4 koruny za každou lahev a plechovku? Dle Ministerstva životního prostředí, jsou, cituji: „nevyplacené zálohy hlavním zdrojem příjmů neziskové společnosti provozující operátora zálohového systému“. No, a tohle už radši ponechám bez komentáře, ještě že ty neziskovky máme…

Zdroj: https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/zalohovani/$FILE/OK-otazky_a_odpovedi_k_zalohovani-20231114.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz