Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zaslouží si vůbec hotelový personál na all inclusive dovolené nějaké dýško?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Dávat dýško není ani tak povinné, jako slušné. V běžné restauraci ho dáme, ale co v případě all inclusive?

Článek

All inclusive dovolená je pro mnohé symbol dokonale stráveného týdne. Ostatně, proč ne. Ne každý chce dovolenou prožít aktivně. Jsou lidé, kteří chtějí nikoliv aktivní odpočinek, ale skutečný relax. Prostě přijet a vypnout. Pro takové je all inclusive pobyt v resortu ideální volba. Celý den přísun jídla a pití, bohatý výběr a to všechno „zadarmo“. Tedy, pochopitelně, zahrnuto v ceně pobytu. Bez ohledu na to, kolik toho vypijeme, nebo sníme.

A jak je to s dýškem?

Když jdeme do klasické restaurace, pivnice, hospody, baru nebo bistra, při platbě útraty obvykle přidáme i dýško. Částku, kterou dáváme najevo svou spokojenost a kterou odměníme personál. Je určitým pravidlem, že dýško by se mělo pohybovat kolem deseti procent. Zároveň ale dodávám, že dýško není povinné. Kdo ho chce dát, ať ho dá, kdo nechce, ať nedává. A to stejné platí o výši. Kdo chce, ať dává desítky procent, kdo ne, ať zaokrouhlí klidně na násobky pěti. Každého volba.

Ale na all inclusive dovolené ani za jídlo, ani za pití, nic neplatíme. Vše máme v ceně. Je tedy na místě dávat personálu dýško? Třeba obsluze na barech, nebo číšníkům v jídelně, kteří donášejí nápoje a odnášejí špinavé nádobí? Platí to, co všude jinde. Dýško je slušnost a měli bychom ho dát.

Něco za něco

Dýško není jenom odměna pro obsluhu a poděkování za skvělý servis a služby. Je to vlastně takové něco za něco. Při jednorázové návštěvě podniku samozřejmě ne, ale když někam chodíte pravidelně, stáváte se hostem, který si u obsluhy získal plusové body. A tak se k němu také chová, tak s ním jedná, tak ho upřednostňuje.

A na all inclusive dovolené to není jiné. Dát konkrétní obsluze za barem, nebo konkrétnímu číšníkovi dýško, tedy poděkovat mu penězi za jeho služby, znamená jistotu mnohem lepšího servisu. Třeba i prostřenému stolu, rychlejší obsluze, kvalitnější práci při míchání koktejlu.

Ne vždy a všude

Na druhou stranu, ne vždy je běžné, možné a reálné dávat dýško konkrétním lidem. V řadě zemí a mnoha hotelech se dýška dělí. Kasičku tak najdete třeba u barového pultu, nebo východu z jídelny. Pokud do ní něco hodíte, děkujete tím všem. Bohužel, tím odměníte jak ty dobré, tak ty špatné. Vhozením peněz do kasičky sice projevujete svou spokojenost, ale už ne cíleně. Zatímco klasické dýško může přinést během pobytu nějaké benefity, peníze v určené kasičce vám nic navíc nepřinesou, ani kdybyste v ní denně nechávali půl své výplaty.

Anketa

Jak velké obvykle dáváte dýško?
0 - 5 procent
30,1 %
6 - 10 procent
60,6 %
11 - 15 procent
7 %
16 - 20 procent
1,2 %
Vyšší
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 687 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz