Hlavní obsah
Finance

Zrušení minimální mzdy zaměstnancům jenom prospěje. Vydělají všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Stát by neměl určovat, jakou mají mít zaměstnanci výplatu. Zrušení minimální mzdy každému z nich jenom prospěje.

Článek

Minimální mzda je nejnižší přípustná výše odměny za práci v pracovněprávním vztahu. Její základní právní úprava je stanovena zákoníkem práce. Kolik taková výplata v dnešním roce činí? S účinností od 1. ledna 2024 došlo k jejímu zvýšení o 1600 Kč za měsíc. To znamená, že v letošním roce je výše minimální mzdy 18 900 Kč měsíčně. To není až tak málo.

Je minimální mzda správná?

Ti, co minimální mzdu berou, nebo jsou jen těsně nad tímto limitem, budou danou zákonnou úpravu pochopitelně obhajovat a budou tvrdit, že je správná. A možná budou i tvrdit, že by mohla být vyšší. Jak by také ne, však každý z nás by byl rád, kdyby v práci bral více než nyní.

Že stát stanoví minimální mzdu, ale správné není. Je to špatné, chybné a křiví to pracovní trh. Zatímco zaměstnanci na vyšších pozicích, pobírající větší peníze, si svou výplatu musí zasloužit, ti na nejnižších pozicích ne. Těm je jedno, jak se budou v práci snažit, jak budou loajální, pracovití, odpovědní. Ti vědí, že pod zákonné minimum 18 900 Kč stejně neklesnou. A tak nemají žádnou motivaci dělat lépe.

Zrušení prospěje všem

Zrušení minimální mzdy by mělo být na pořadu dne. Ve výsledku prospěje všem. Ti, na těch nejnižších, nejobyčejnějších pozicích budou mít najednou motivaci dělat pořádně. Začít makat, nebo se posouvat dopředu. Kdo to dělat nebude, tomu se jeho přístup podepíše na mzdě, kterou uvidí na výplatní pásce. Kdo bude makat, bude mít celkem dobrý vyjednávací potenciál.

Ano, je zde riziko, že mnoho zaměstnanců najednou, ze dne na den, začne pobírat mnohem menší mzdu, než kterou jim teď garantuje stát. Skutečně k tomu může dojít. Ale je třeba si uvědomit, že mzdové náklady má úplně každý firma zahrnuty v ceně svých produktů. Čím větší mzdy budou zaměstnanci pobírat, tím dražší budou produkty, které firma vyrábí. Tahle jednoduchá rovnice bude vždy platit.

Zrušení minimální mzdy a snížení platů povede nejenom k tomu, že základní nekvalifikovaní zaměstnanci budou brát méně. Povede i k tomu, že se firma může stát cenově konkurenceschopnější. Tedy, že zlevní své produkty.

Nejde o mzdu

Prakticky nejde vůbec o to, jakou částku máme na výplatní pásce a kolik nám přijde na účet. To, co hraje roli, je koupěschopnost každého z nás. Zrušení minimální mzdy sice sníží náš příjem, ale pokud ruku v ruce s tím zlevní zboží, bude naše koupěschopnost úplně stejná.

A platí to (bohužel) i naopak. Zvýšení minimální mzdy sice nekvalifikovaného zaměstnance potěší. Ale ruku v ruce s tím půjde zdražení všeho zboží, takže sic bude mít na účtu měsíčně o pár tisíc více, ale koupí si za ně úplně to stejné, co nyní.

Anketa

Měla by se minimální mzda zrušit?
Ano, měla
37,9 %
Ne, neměla
55,2 %
Nevím, nedokážu posoudit
6,9 %
Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz