Hlavní obsah
Sport

Nejnebezpečnější profese? Rozhodčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Respekt k rozhodčím se dostává na naprosté minimum. Slovní urážky jsou na denní bázi, přibývá fyzických ataků.

Článek

„Každýmu nakonec dojde, že bez rozhodčích se hrát nedá. Bez rozhodčích se akorát 22 chlápků honí za balonem jako ču… Až rozhodčí z toho dělá sport. Dá tomu řád, zařídí góly, přehlídne ofsajdy, nakloní rovinu, jak je potřeba, a řeka teče,“ jak tvrdí herec Miroslav Hanuš ve filmu Vyšehrad: Fylm.

Ano, bez rozhodčích se fotbal hrát nedá. Tato pozice se pomalu, ale jistě bohužel zařazuje mezi nebezpečné profese. Slovní útoky či fyzické napadení se stává tradicí, od nejnižších okresních tříd až po evropské soutěže.

Rozhodčích je nedostatek

Není se zde čemu divit. Starší generace svoje kariéry pomalu končí, mladé jistě oslovila již několik let trvající kampaň fotbalové asociace k náboru rozhodčích, ale stále to není uspokojivý počet. Minimálně dvě utkání za víkend v okresních a krajských soutěží je pro rozhodčí standard, počítejme spíše s utkáním navíc. Pro mladé zájemce je zde vidina úspěchu v podobě posunu v nominační listině. Vedou k tomu kvalitní výkony v zápasech a vzdělávací programy. Ovšem víkend co víkend musíte počítat se slovními ataky na svojí osobu.

Inspirace v Anglii

Je to věc názoru. Dle mého to ale v Anglii dotáhli prozatím nejdál. V porovnání s naší nejvyšší soutěží nevidíte po téměř každém přerušení hlouček hráčů u hlavního rozhodčího dožadujících se něčeho. Čeští ligový rozhodčí jsou stále příliš benevolentní. Rozhodčí je pánem na hřišti a je na něm, jak se utkání bude vyvíjet. Osobnost a respekt v podobě italské rozhodcovské legendy Pierluigiho Colliny se hledá těžko, jestli je to tedy u nás vůbec možné.

Na můj vkus je stále málo karetních trestů. Dokud žlutých trestů nebude přibývat, musíme pořád počítat s diskutujícími hráči u hlavních sudích.

Hrozí turecký scénář?

Řecko: stávka rozhodčích, kteří volají po větší ochraně před fotbalovými chuligány

Turecko: fyzické napadení rozhodčího po skončení utkání

To jsou poslední dvě aktuality, kde hrají hlavní roli rozhodčí. Turecký scénář, doufejme, u nás nehrozí. Ale vzpomeňme na poslední vyhrocené ligové derby Slavia-Sparta. S fotbalem to nemělo nic společného, a především pro mládež špatná vizitka jejich vzorů. Ovšem viníky nehledejme jen mezi hráči, začněme u rozhodčích.

Musím zde také zmínit poslední týden české hokejové extraligy. 6 (!!!) trestů souvisejících s ataky na sudí. Zde se jednalo o strčení či vražení v průběhu hry, kde ne vždy byla viditelná snaha o vyhnutí.

Bez rozhodčích to nepůjde, ale bude se za pár let do rozhodcovského ještě někdo dobrovolně oblékat?

Anketa

Souhlasíte s tím, že v české nejvyšší fotbalové soutěži jsou rozhodčí až příliš benevolentní?
Ano
100 %
Spíše ano
0 %
Spíše ne
0 %
Ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz