Hlavní obsah
Sport

Velký přehled paušálních odměn pro rozhodčí. Kdo a kde si na kolik přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Tušíte, v jakých částkách se pohybují paušální odměny pro rozhodčí v jednotlivých fotbalových soutěží?

Článek

Rozhodčí. Pozice, za kterou budete málokdy pochváleni. I když podáte výborný výkon, stejnak se najde procento lidí, kteří výkon neocení.

Je to fyzicky, psychicky i časově náročná profese. Jak tvrdí rozhodčí, rodinné víkendy jsou passé. Během jednoho víkendu totiž musí zvládnout minimálně dvě utkání. Jen dobrou prací a zdařilými výkony si řeknou o posun v listině a mohou si tak sáhnout i na zajímavější paušály. Jaké jsou tedy vlastně odměny za jedno utkání v kategorii dospělých?

Začněme u nejvyšší české fotbalové soutěže. Zde si hlavní rozhodčí (R) přijde na 25 000 Kč. Jeho asistenti na čarách (AR1 a AR2) na 15 000 Kč. Třetí s nejvyšší odměnou je videorozhodčí (VAR), který si přijde na 10 000 Kč. Delegát fotbalové asociace (DFA) a technický delegát (TD) obdrží 5 000 Kč, 2 500 Kč získá asistenti videorozhodčího (AVAR). Nejmenší paušální odměnu má čtvrtý rozhodčí, který má za utkání 2 000 Kč.

Pokud uděláme součet, tak náklady na odměny za jedno ligové utkání jsou 79 500 Kč. Za celé kolo, ve kterém se hraje 8 utkání, jsou to náklady 636 000 Kč. Za celou základní část, ve kterém se hraje 30 kol, je to v součtu 19 080 000 Kč. V této výsledné částce navíc není započítané dopravné, pouze tedy paušální odměny.

Pojďme o úroveň níže, tedy na naší druhou nejvyšší fotbalovou soutěž. Zde už je personální obsazení na jedno utkání menší. Čtvrtý rozhodčí není samozřejmostí, chybí dále videorozhodčí se svým asistentem.

Hlavní rozhodčí si ve druhé nejvyšší české fotbalové lize přijde na 15 000 Kč, jeho asistenti na 8 000 Kč. Delegáti odjíždí z utkání s 3 000 Kč. Pokud je delegován čtvrtý rozhodčí, tak ten shrábne tisícikorunu. Jedno utkání tedy stojí na odměnách 37 000 Kč (se čtvrtým rozhodčím 38 000,- Kč).

Třetí nejvyšší soutěž (ČFL a MSFL) má o jednoho člena v delegaci méně, chybí zde technický delegát. Paušální odměny tak jdou už jen mezi 4 osoby. Hlavní rozhodčí získá za utkání 3 500 Kč, asistenti na čarách 2 000 Kč a delegát fotbalové asociace 1 500 Kč.

V divizích jsou paušály nastaveny tak, že hlavní rozhodčí získá za utkání 2 000 Kč, pomezní rozhodčí a delegát fotbalové asociace po tisícikoruně.

V krajských přeborech se hlavní rozhodčí ještě pohybují nad hranicí tisícikoruny, za utkání obdrží 1 110 Kč, pomezní rozhodčí 740 Kč a pokud je na utkání přítomen delegát, ten získá 680 Kč.

V I. A třídách už to jsou třímístné částky. Hlavní rozhodčí si připíše 910 Kč, pomezní rozhodčí 625 Kč. Delegát získá dokonce více než pomezní, konkrétně 680 Kč.

V nejnižších krajských soutěží (I. B třídy) je odměna hlavního rozhodčího stanovena ve výši 740 Kč, pomezní rozhodčí berou o dvě stovky méně. Delegáti jsou opět na částce 680 Kč.

V okresních přeborech jsou už podmínky různé. Paušál pro hlavní rozhodčí je 640 Kč za utkání. Ne všude už jsou ale delegováni čároví rozhodčí. Jelikož je rozhodčích je nedostatek, postaví se na pomezní čáry laici. Pokud jsou ale delegování asistenti hlavního rozhodčího, přijdou si na 440 Kč za utkání.

Zbývají nám poslední dvě české fotbalové soutěže. Ve III. třídách je paušál hlavního rozhodčího ve výši 540 Kč, případně delegovaní pomezní získají 355 Kč.

Ve „fotbalovém pralese“, jak se lidově říká IV. třídám, jsou paušály pro rozhodčí stejné, jako ve III. třídách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz