Hlavní obsah
Sport

„Ivánku, kamaráde“ aneb čerstvá aféra ve středočeském fotbale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Aféra ve středočeském fotbale. Rozhodčí se stávají nedotknutelní. Bude mít ještě někdo chuť hrát amatérský fotbal?

Článek

A je to tu zase. Sotva se pořádně rozjela jarní část fotbalové sezóny, už je na světě první skandál.

Vše začalo v utkání v rámci ERDINGER Alkoholfrei 1.B třídy skupiny C mezi týmy Sportovní sdružení Ostrá a TJ Sokol Plaňany.

Jelikož po této sezóně dojde v rámci Středočeského kraje k zrušení jedné skupiny B třídy (aktuálně je 5 skupin), začal pro kluby boj o přežití de facto od prvního kola. Sestup tak hrozí minimálně 5 klubům v každé skupině. Každý bod má cenu zlata.

A právě oba zmíněné kluby byly po podzimní části ve druhé polovině tabulky a čeká je tak boj o záchranu. Vzájemné utkání, které se hrálo již minulý víkend (6. dubna) skončilo jasným vítězstvím Ostré 6:0. Co se stalo na hřišti, vědí pouze aktéři a diváci tohoto utkání. Nebýt následného komentáře trenéra Plaňan Petra Šafránka, který vyšel v Kolínském deníku, utkání by nikdo dále neřešil a pohledem na výsledek by to každý bral jako uzavřenou událost, jenže.

Trenér Šafránek cítil obří křivdu a nepřímo v hodnocení utkání nařkl hlavního rozhodčího utkání Miloše Stejskala z ovlivnění zápasu a také ho nepřímo obvinil z korupce.

Problém viděl mimo jiné v udělení dvou červených karet pro své hráče, které se dle něj neshodovaly s vyjádřením hlavního rozhodčího v zápise o utkání.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Jedna z prvních reakcí přišla od komise rozhodčích SKFS. Následně se vyjádřil také rozhodčí Stejskal a své doplnil i předseda SKFS Tomáš Neumann.

Výsledkem bylo jediné, všichni stojí za rozhodčími. Trenéra Plaňan Šafránka čeká vysvětlování, rozhodčí Stejskal pohrozil právními kroky. A celý plaňanský klub? Rozhodně se nedostal do obliby celého svazu a je jen otázkou, jaký ho čeká osud ve zbytku sezóny.

Aféra pokračovala i o tomto víkendu. Další utkání Plaňan (14. dubna proti Jíkvi) odmítli pískat delegovaní rozhodčí, kteří tím vyjádřili podporu svého kolegy a zároveň obavy, aby jim nehrozil podobný mediální či fyzický útok. Utkání nakonec odpískal rozhodčí Okresního fotbalového svazu Kolín.

Je těžké předpovídat, jak bude tento případ pokračovat.

Na jedné straně je potřeba zastat se rozhodčích. Jejich dobrovolná práce, ve kterých čelí víkend co víkend slovním a bohužel někdy i fyzickým útokům, je nezáviděníhodná.

Na druhé straně jsou zde amatéři na pozicích hráčů a trenérů. Lidé, kteří tráví svůj volný čas na hřištích, a nebýt jich, vesnický fotbal by už dávno nebyl. Proto je pochopitelné, že hráči končí svoje kariéry, protože, jak se často říká: „Nebudu si kazit víkend kvůli rozhodčímu.“

Kdo ale fotbal někdy hrál, téměř jistě se setkal s tím, že ho rozhodčí zařízl. Během jarní části sezóny, kdy se hraje o všechno, je takových zápasů bohužel víc, jak na okresní, tak krajské úrovni. Co s tím ale dělat? Na případu ve středočeském fotbale je to jasně vidět. Jako hráč, trenér či klub nemůžete téměř nic. Pokud nepředložíte důkazy (SKFS dává klubům možnost zapůjčení videotechniky k nahrávání zápasů), nemáte šanci. Proti vám se postaví všichni a dostanete se na blacklist.

Téměř v každé soutěži je destinace, o kterých se ví, že se tam tak trochu připískává a rozhodčí tam jezdí rádi. Jsme ale zpět o doložení důkazů a nedostatku rozhodčích v celém Česku.

Pokud si myslíte, že se český fotbal pročistil a doba po korupčních kauzách je pryč, tak se šeredně mýlíte. Jarní část sezóny je ještě stále na začátku. Důležitých zápasů bude přibývat a čistých utkání ubývat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz