Hlavní obsah
Cestování

Belfast je ráj fanoušků Titaniku. Pronajmout si můžete kancelář stavitele nebo telefonní ústřednu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: (Lenka Balgová/vlastní foto)

Muzeum Titaniku a hotel

Slavná loď dodnes živí obyvatele rodného města a chce být stále objevována.

Článek

Titanic nechce být zapomenut. Důkazem je nejenom putovní výstava jeho artefaktů, která navštívila Českou republiku, ale i severoirské město Belfast, kde byla loď navržena a postavena. Belfast je dokonce pro určitou část obdivovatelů nutností a někteří neváhají se opakovaně na toto místo vracet i za cenu velké vzdálenosti a finančních výdajů. Belfast má totiž ve svých pomyslných rukou tři velké trumfy: Titanic muzem, Titanic hotel Belfast a loď Nomadic, která se jako jediná dochovala z éry nešťastné lodi… Čím je však Belfast nenahraditelným, je především jeho genius loci. Bývalé pozemky loděnice Harland and Wolff nabízí jedinečnou příležitost vidět, kde byl Titanic navržen, kde vyrůstal a kde pracovníci loděnice trávili celý svůj profesní život. Pojďme se podívat, co všechno můžete navštívít…

Bývalý pozemek loděnice Harland and Wolff

Kdysi největší loděnice světa je dnes rozporcována na několik celků. Samotný stavitel lodí pod značkou Harland and Wolff dodnes existuje, ale jeho prosperita a budoucnost jsou po léta zmítány finanční nejistotou a slabým prodejem lodí. Úpadek loděnice započal již v 60. letech minulého století, až v roce 1989 loděnice padla na úplné dno. Její pozemek byl opuštěn a chátral. Pravda, obyvatelé města Belfast měli v uplynulých letech jiné starosti, ale i tak je s podivem, že věc nechali dojít tak daleko. Teprve až byl natočen velkofilm Titanic s Kate Winslet a Leonardem DiCapriem v hlavních rolích, se někdo probudil z mrákot a pochopil, že by se mělo něco dělat. V roce 2001 byl Královnin ostrov přejmenován na Titanic Quarter (Čtvrť Titanic) a o čtyři roky později bylo rozhodnuto, že se na pozemku postaví muzeum a pomůže se tak lidu i městu z velkého průšvihu.

Foto: (Lenka Balgová/vlastní foto)

Titanic hotel Belfast - Kreslírny

Titanic Hotel Belfast

Toužíte vidět, kde byl Titanic navržen a kde pracoval jeho slavný stavitel Thomas Andrews, který se s lodí nakonec i potopil? Pak není nic jednoduššího (a na celé výpravě asi i finančně nejnáročnějšího), než se ubytovat v Titanic hotelu. Jedná se v podstatě o opravené Kreslírny s nádhernou valenou klenbou, které byly za časů Titaniku dokončeny v roce 1911. Dnes jsou z nich sice restaurace, ale jejich proměna jim nic neupírá na jejich kouzlu. Běžně dostupné jsou i všechny bývalé kanceláře lodních konstruktérů a manažerů loděnice nebo původní telefonní ústředna. Snaha rekonstrukce místností byla, aby byl zachován jejich co nejvěrnější vzhled. Pronajmout k soukromé večeři si tak můžete i kancelář samotného Thomase Andrewse za cenu 100 liber za večer. Místnost je proslulá svou vůní, která se zde podivuhodně šíří, jako by byl slavný konstruktér stále přítomen. V meníčku pak najdete jehněčí zadeček nebo hejka s hranolkami. Cena večeře samozřejmě není zahrnuta v ceně pronájmu. Není tak divu, že v Titanic Hotelu se ubytovává především zahraniční klientela z řad bohatých Američanů nebo si bývalé kanceláře pronajímají soukromé firmy pro své privátní akce. Bývalých prostor rovněž využívají movitější mladé páry, které zde uzavírají sňatky.

Foto: (Lenka Balgová/vlastní foto)

Kancelář Thomase Andrewse je k pronajmutí

Titanic muzeum

Titanic muzeum je famózní záležitost, ale na začátek je potřeba si vyjasnit jednu věc: Titanic muzeum v Belfastu není sbírkou artefaktů vytažených z lodi - a ani nikdy nemělo tyto ambice - ačkoliv i ty v muzeu najdete: například legendární housle Wallace Hartleyho nebo dopis přeživší Evy Hartové, která ke stáru hojně poskytovala rozhovory a byla při tom rozkošná. Muzeum je hlavně interaktivní přehlídkou historie Belfastu a pak z větší části popisem celé tragédie slavné lodi. Byli jste upozorněni: vezměte si zásobu kapesníků…

Titanic Museum Belfast bylo s velkou pompou otevřeno v roce 2012 při příležitosti stého výročí potopení lodi. Již první rok byl neuvěřitelně úspěšný a navštívilo jej přes 800 tisíc lidí, z toho polovina z cizích zemí. Dostavil se samozřejmě i velký mág a prodavač emocí, režisér velkofilmu James Cameron.

Titanic muzeum nabízí několik variant lístků, mezi nejoblíbenější patří White Star Premium Pass, který zahrnuje prohlídku muzea, komentovanou prohlídku jeho okolí s průvodcem a vstup na loď Nomadic, transfer, který byl vyroben pro Titanic v roce 1911. Můžete si zakoupit samozřejmě jenom vstup do muzea nebo jsou v nabídce i komentované prohlídky pro „ranní ptáčata“, případně pro ty, co si přejí vidět soumrak v loděnici. Vstupné do největšího suchého doku na světě je ale potřeba si zakoupit a navštívit samostatně. Součástí Titanic muzea je pak obchod se suvenýry a knihami a restaurace nebo kavárna. V suterénu je pak k dispozici úschovna zavazadel, stanoviště taxi a parkovací místa.

Pro návštěvu muzea si vyhraďte vyšší částku. Prémiový pas Vás totiž vyjde v přepočtu na 1500 Kč na osobu a jídlo v restauraci se může pohybovat kolem 300 Kč za porci. Počítejte i s útratou v obchodě se suvenýry, zde třeba tričko může stát 600 – 1000 korun, kniha stejně tak. V nabídce je nespočet variant suvenýrů pro děti.

Foto: (Lenka Balgová/vlastní foto)

Titanic muzeum

Konečně dodejme, že všechny zmíněné „atrakce“ jsou pěkně pohromadě na jednom místě a nemusíte nikam složitě přejíždět. Do Belfastu se z Prahy nejlépe dostanete letecky, nejlevněji pak s přestupem v Amsterodamu. Z letiště Belfast George Best Vás pohodlně přepraví ochotní taxikáři a to ještě auty značky Škoda…

Cesta do Belfastu může být finančně náročná, ale nenechejte se od tohoto jedinečného zážitku odradit penězi. Budete bohatě odměněni!

zdroje:

https://www.thomas-andrews-konstrukter.cz/

https://www.titanichotelbelfast.com/?campaign=googleads&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwu-63BhC9ARIsAMMTLXRHbmNdXzdpsi6h_UHaOfLvnBMW1ARrTRQtzbECw5wHAq69tTI8zXIaApLDEALw_wcB#hp1

https://www.titanicbelfast.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám