Hlavní obsah

Odhalujeme mýtus: Nemám na sebe čas, protože mám dítě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Je třeba se zaměřit na to, zda je tato výmluva skutečným omezením nebo zda existuje prostor pro změnu přístupu.

Článek

Život rodičů, zejména těch s malými dětmi, je často hektický a plný nových výzev. Mnoho rodičů čelí výzvě najít čas pro sebe, a to často vedlo k používání výmluv typu: „Nemám na sebe čas, protože mám dítě.“

Rodičovství nepochybně přináší nové zodpovědnosti, ale je klíčové si uvědomit, že najít čas pro sebe není otázkou množství času, ale prioritizace. Malé kroky, jako například plánování a organizace, mohou pomoci vytvořit prostor pro osobní čas.

Namísto představy, že rodinný čas a osobní čas jsou vzájemně vylučující, můžeme hledat rovnováhu. Rodiče mohou sdílet odpovědnosti a spoléhat na podporu od partnera, rodiny nebo přátel, aby mohli najít čas pro sebe a udržet zdravou rovnováhu.

Používání výmluv jako „Nemám čas“ může být snadným způsobem, jak se vyhnout sami sobě. Místo toho by rodiče mohli zkoumat svůj denní harmonogram a najít možnosti pro krátké období odpočinku nebo relaxace, což může posílit jejich schopnost vyrovnávat se s výzvami rodičovství.

Komunita může hrát klíčovou roli v poskytování podpory rodičům. Vytvoření sítě přátel, kteří mohou nabídnout pomoc nebo sdílet zkušenosti, může pomoci rozšířit zdroje pro rodiče a poskytnout jim více času pro sebe.

Je nezbytné si uvědomit, že péče o sebe je klíčovou součástí kvalitního rodičovství. Nedostatek času není vždy o dětech, ale spíše o nedostatku priorit v péči o vlastní pohodu.

Celkově vzato, tvrzení „Nemám na sebe čas, protože mám dítě“ může být spíše reflexí nedostatečného plánování a prioritizace. Zvažování malých změn v každodenním životě může vést ke zvýšení prostoru pro rodiče a pomoci jim najít čas pro sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám