Článek
Teď máme tu další hádku - jestli být veganem je tak ekologický, jak se tváří. No, někteří namítají, že když si pak stahujete zmrzlé avokádo z tropů, ekologie to není zrovna největší kamarád.
Tak teda, avokádo je fajn, ale ne všechny veganské dobroty jsou lokální. Přeprava potravin napříč oceány prostřednictvím letadel a lodí nese s sebou masivní uhlíkovou stopu. To může vypadat jako dost velká slupka pro to, abys mohl říkat, že jsi ekologický hrdina.
A co pak ty náhražky masa, co si jezdí z končin, kde výrobci využívají laxní ekologická pravidla? To je taky faktor, co může vystřelit tvou uhlíkovou stopu do vesmíru.
Někteří tvrdí, že být skutečně ekologický je o tom, co jíš a odkud to pochází. Protože když si objednáte avokádo na toast z druhého konce světa, možná byste měli zamyslet, kolik CO2 se na tuhle jednu dobrotu vlastně vypustí.
No, není to tak růžové, jak to někdy vypadá. Ale možná bychom se měli všichni trochu snažit najít místní možnosti a minimalizovat naši uhlíkovou stopu. To by byl teprve ten pravý ekologický příběh.