Hlavní obsah
Aktuální dění

Policejní prezident se neomluvil, spíše se vymlouvá a snaží se očistit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NESEHNUTÍ

Martin Vondrášek jako policejní prezident bagatelizuje, zpochybňuje a odrazuje místo toho, aby přeživším sexuálního násilí pomáhal a chránil je.

Článek

Jeho neobratné snahy o očištění vlastní osoby, které označuje za omluvu a jimiž se pouze snaží mírnit kritickou reakci veřejnosti, nemění nic na tom, že není pro vykonávání funkce prezidenta policie ČR dostatečně kompetentní.

Ministr zdravotnictví deklaroval přesvědčení, že na rakovinu prsu nejlépe zabírá psí sádlo a ženy velmi často zbytečně volí chemoterapii…

Ministryně zahraničních věcí v rozhovoru říká, že muslimové chtějí velmi, ale velmi často znásilňovat české ženy…

Ministryně zemědělství odhalila plán na příští rok: Budeme vyvolávat déšť prostřednictvím obřadů, použijeme k tomu příchozí z jižní Ameriky, tam to totiž umějí…

Ministr práce a sociálních věcí v reportáži uvedl, že důchodci mají naspořeno dost a důchody nepotřebují…

Podobně stereotypní a nesmyslná vyjádření namířená proti konkrétní znevýhodněné skupině a postavená na mylných a nepodložených přesvědčeních si u podobně vysoce postavených osob dokážeme jen těžko představit. Pokud by je skutečně vyslovili*y, mohli*y by totiž očekávat téměř okamžité nahrazení ve funkci.

Foto: NESEHNUTÍ

Bagatelizovat a zpochybňovat

Proč nám ale něco podobného připadá normální, jedná-li se o policejního prezidenta a sexuální násilí na ženách?

Není pochyb o tom, že Martin Vondrášek v rozhovoru pro server Aktuálně.cz svými výroky bagatelizoval sexuální násilí, zpochybňoval jeho oběti a podkopával důvěru přeživších v policii. Dalším plivnutím do tváře obětem byl pak pokus policejního prezidenta omluvit se tím, že své výroky označil za nešťastné.

Zdůrazňovat, že ženy si znásilnění velmi, ale velmi často vymýšlí ale prostě není nešťastné. Je to skandální vyjádření a také potvrzení toho, že má policejní prezident tento stereotyp tak hluboce zakořeněný, že se jej nerozpakuje hlásat veřejně.

Že svých vyjádření nyní Martin Vondrášek dle svých slov lituje, je hezké. Na základě reakce široké veřejnosti se není čemu divit. Že jsou ale jeho názory ale ve skutečnosti opačné od toho, co deklaroval v rozhovoru, je ale důvěryhodné jen stěží.

Výrok o tom, že si ženy znásilnění často vymýšlí, rozhodně nebyl přeřeknutí. Policejní prezident tvrzení zdůraznil a ještě mu nasadil korunu vyprávěním o kávě, kterou přeživší dostanou na služebně, nebo vrstvením anekdotických důkazů a pseudoargumentů ze zkreslených statistik, ve kterém pokračoval ještě následující den.

Foto: NESEHNUTÍ

Bagatelizovat a zpochybňovat

Omluva a proškolení problém nevyřeší

V prostředí, kde podobné stereotypy beztrestně pronáší policejní prezident a kde vše vyřeší neobratný pokus o omluvu je v podstatě jedno, kolik kurzů a školení v oblasti přístupu k přeživším policisté*policistky absolvují. Přístup k přeživším bude problematický nadále, byť se možná projevy přetrvávajících stereotypů a předsudků odsunou na subtilnější úroveň, kde budou sice zvenčí hůře rozeznatelné, bohužel ale neméně škodlivé..

Policejní prezident sice pronesl něco jako omluvu. Ovšem argument, že přesná čísla nikdo nezná nebo skutečnost, že omluvu opakovaně adresuje jen těm, koho se jeho vyjádření dotkla, ukazují, že si Martin Vondrášek stále neuvědomuje, že svým vyjádřením poškozuje všechny ženy, ne-li celou společnosti. To nevyřeší jedna veřejná omluva. Je zřejmé, že policejní prezident stále nechápe, kde v oblasti přístupu policie k sexuálnímu násilí a jeho přeživším problém skutečně leží.

Ani oficiální vyjádření nebo včerejší rozhovor v Radiožurnálu tak nijak nemění fakt, že máme policejního prezidenta, který bagatelizuje, zpochybňuje, účelově dezinterpretuje data a odrazuje místo toho, aby přeživším sexuálního násilí pomáhal a chránil je.

Proto vyzýváme Ministerstvo vnitra České republiky k okamžitému nahrazení Martina Vondráška ve funkci policejního prezidenta Policie České republiky.

Přidat se můžete podpisem výzvy k nahrazení Martina Vondráška ve funkci ZDE nebo ověřeným podpisem přes Portál občana ZDE.

Foto: NESEHNUTÍ

Bagatelizovat a zpochybňovat

Text vznikl v rámci projektu You*th online: Prevence násilí (nejen) na sítích

Foto: NESEHNUTÍ

Norway Grants logo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz