Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Odpovědnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Někteří „chovatelé“ opravdu nevidí co činí!

Tak nám EU zřejmě zakáže chovat některá zvířata doma, což je pro Českou republiku jako chovatelskou velmoc celkem problém. Větším problémem je to, že někteří rádoby chovatelé opravdu neví, co činí!

Článek

Ok, proběhla zpráva ohledně zákazu chovu některých druhů zvířat v prostoru EU. Dobře, jak trefně popsali jedni političtí satirici, zkratka EU v podstatě znamená ešče uvidíme!

Ale jak se říká, nic se nejí tak horké jak se uvaří. Za mě je ale mnohem větší problém to, že někteří rádoby chovatelé a majitelé netuší, co dané zvíře potřebuje ke svému spokojenému životu, a neuvědomují si, že zvíře je pouze krátkou součástí jejich života. Pro zvíře jsou ale oni celý život.

Nebudu tady polemizovat ohledně chovu jedovatých a nebezpečných zvířat, to je celkem jasné. Zkoušky, povolení a kontroly. Ale co se takhle zaměřit na zvířata (třeba drobné savce), která se dají koupit ve zverimexech nebo u chovatelů, a která rodiče pořizují svým dětem a potom ta nebohá stvoření končí v lepším případě v nějaká záchranné stanici, v horším mrtvá anebo odhozená u popelnic? To už je jiná káva, že? Podotýkám, že naší rodinou prošla spousta zvířat. Křečci, andulky, morčata, psi, kočky atd. Troufnu si tvrdit, že všichni se u nás měli dobře, v případě jejich nemoci jsme se o ně starali, a všichni důstojně dožili.

Proto mi vždycky vstávají vlasy hrůzou, když na některém z chovatelských webů a nebo dalších platformách vidím například inzerát ve znění: Jsem maminka dítěte a sháním pro čtyřleté dítě morčátko na hraní. Prosím nabídněte. To jako fakt? Myslí to jako sakra fakt vážně? (Předem se omlouvám zodpovědným rodičům, kteří chtějí dítě naučit zodpovědnosti a odpovědnosti a společně se o zvíře starají, ale věřte že jste bohužel v dost malé menšině.) Toto je přesně ten případ, kdy nebohé zvíře skončí dost špatně. Tito lidé absolutně netuší (zažila jsem kolikrát na vlastní kůži) k čemu se vlastně zavazují. Chtějí jen pro dítě zvíře na hraní - což je samo o sobě bizár. Zvíře přece není na hraní! Zvíře je živý tvor, který má svoje potřeby. Nebo další příklad. Má kamarádka, chovatelka psů, se mi nedávno svěřila s příběhem, že si jedna rodina odvezla štěně z její chovatelské stanice. Samozřejmě dostali veškeré instrukce, očkovací průkaz, hračky atd. Poznámka - prý už doma psa měli. Tak určitě. Všechno běželo v pohodě. Ale za dva dny jí maminka od rodiny volá, že jí štěně vezou zpět, protože jim čůrá po zahradě! A ona s tím nepočítala. Rozumíte? Ona nepočítala s tím, že jim štěně bude čůrat na zahradě!!! Přece si nenechá zničit trávník. Co na to říct?

Proto spíš volám po pravidlech chovu zvířat doma, než po nějakém seznamu od EU, i když se možná bude i hodit.

Zvíře si má pořídit pouze osoba, která je svéprávná, ví jak a má možnost se o zvíře řádně postarat (ne, deset rybiček by fakt nemělo být v jednom kulatém akvárku) a dokáže zvířeti zabezpečit pokud možno spokojený život. Jsem pro, aby každý nový chovatel, nebo majitel dostal instrukce, byl v kontaktu s někým, kdo tomu rozumí.

Věděli jste třeba, že morčata koušou? Nejčastější omyl v knížkách o zvířatech - prý nekoušou a jsou vhodná pro malé děti. Nejspíš to napsal někdo, kdo viděl morče leda tak z rychlíku. Věděli jste, že ve školách mají možnost si pořídit drobné hlodavce a starat se o ně? Také nevhodné podmínky, vyzvedávali jsme párek morčat z jedné nejmenované školy - k jídlu dostala starý rohlík, podle učitelky vhodnou stravu. Super, paní učitelka je fakt borec! Tihle lidi učí budoucí generace! Perfektní!

Věděli jste, že dobrman, kterého má na vodítku malé, asi tak tříleté dítě, které je na procházce spolu se psem a maminkou, může způsobit problém, pokud se právě rozhodne běžet za jiným psem? Ta daná maminka ne, protože zvedala uplakané dítě a na pobíhajícího psa, který se snažil sežrat jiného psa a majiteli psa způsobit infarkt, absolutně nereagovala. Nerozumím tomu, proč proboha dávala dítěti do ruky vodítko!

Věděli jste, že křeček je noční tvor? Rodiče, kteří ho dětem pořídili, asi ne, protože chudáka malého hodili do sklepa, aby v noci nerušil jejich klidný spánek. Jo jo, sousedi měli radost. A další a další příklady by mohly následovat.

Opravdu volám po přísnějších trestech v případě týrání zvířat (starý rohlík a paní učitelka jsou toho zářným příkladem), možnosti spojit se s chovatelem, který tomu rozumí, a zákazu prodeje zvířat ve zverimexech - tam tomu rozumí taky! Hlavně ale volám po zdravém rozumu a soudnosti. Zvíře není věc, je to živý tvor. Neničme jim tedy život. Mají jen jeden. Stejně jako lidé.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto - Policie ČR státní policejní zásah místo činu vyšetřování krimi policista policisté uniforma střelba vesta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám