Hlavní obsah
Názory a úvahy

Týraná matka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Není nic horšího, než když se pustíte do matek a to s ne zrovna dobrým úmyslem. Jdu na to 😊

Článek

S odpuštěním si vždycky musím odplivnout v případě, když vidím někde článek o týraných matkách malých dětí. Jo, odplivnout. Myslím to vážně.

Co to jako je? Týraná matka? Myslí se tím ta osoba, která je dejme tomu ve společné domácnosti, manželství třeba s osobou opačného pohlaví a ta daná osoba ji tyranizuje? Bije ji nebo jinak psychicky týrá? Ono ani tak nejde o to, že je týraná osoba, ale o to, že je matka. Rozumějte, pokud jednám sama za sebe, nesu odpovědnost sama za sebe a dělám rozhodnutí sama za sebe (i tak pitomá, jako že zůstanu s agresorem), je to moje věc. Nebudu se tady rozepisovat o důvodech, proč chce některá z žen (ale i mužů) takto žít (vydírání, omezování osobní svobody, vyhrožování – ale všechno je řešitelné), ale nemá do své situace zatahovat někoho, kdo za ni nemůže.

Týraná matka - myslí se tím ta osoba, která je týraná svým partnerem a která je zároveň rodičem, matkou dětí? Proč proboha? Je mi prakticky jedno, jaký život se matka rozhodla žít, ale proč tak trestá svoje děti? Děti, které jsou často svědky šílených situací, které si většina normálních lidí ani neumí a naštěstí ani nemusí představit. Děti, které za její pitomost zaplatí psychickými a možná i fyzickými problémy. Za mě tato osoba není týraná, ale je spolupachatelem. Je to člověk, který zcela regulérně ohrožuje život a mravní vývoj dítěte, ne-li jeho samotnou existenci– známe případy, kdy matka radši nechá fyzicky trestat své dítě jeho otcem, jen aby byl doma klid. Jako vážně se mají tyto osoby těšit nějaké úctě? Jako vážně se mají v podstatě oslavovat, když odejdou i s dětmi od svého trýznitele?

Já bych to nedělala. Naopak jsem pro větší kontrolu takovýchto rodin. Matky, těmito svými činy jenom vytvářejí toxické prostředí (on nás táta bije, protože nás má rád! Táta je teď trošku v náladě, ale jak se vyspí bude zase dobře. Zkus ceknout, že ti to zranění způsobil táta a teprve ti nandám, že budeš brečet ještě tejden!)

Matka je pro dítě ve většině případů středobod celého vesmíru. A je zároveň i tou osobou, která dítěti může jeho vesmír zcela pokřivit nebo i rozbít na padrť. A že matky svým dětem vesmír rozbíjejí fakt rády!

Zamyslel se vůbec někdy někdo nad tím, jak dítě vnímá celou situaci? Ano, může projít psychologickými posezeními, vyšetřeními atd. ale určité věci si sebou ponese do smrti. Viník, v tomto případě týraná matka samozřejmě také. Ale ona tak žít chtěla, dítě ne. Dítě se muselo přizpůsobit, následovat svého rodiče.

Pro mě je taková osoba jen obyčejným spolupachatelem, který si zaslouží adekvátní trest (bez podmínky) – to myslím vážně. Ony taky často myslí vážně, že ruku si dítě zlomilo samo nebo že spadlo samo ze schodů. Přesně takovéto ženy vytvářejí a formují domovy a životy dalších generací. Jak to asi může dopadnout? Prostě jenom vychovají a teď se rozmyslet co napsat, protože oboje je dost šílené, prostě jenom vychovají buď oběť, a nebo dalšího agresora.

Tímto ale neříkám, že by se nemělo těmto ženám pomáhat. Mělo, samozřejmě. Nejsou třeba dost psychicky odolné. Ale mělo by se jim zdůrazňovat, že jejich rozhodnutí ovlivnilo jejich dítě. Mělo by se jim zdůrazňovat, že něco udělaly špatně, a ne jim říkat po letech, kdy byly týrané, jaké jsou hvězdy, že se konečně rozhoupaly svoji situaci řešit. Dítě za všechno zaplatí mnohem víc než ony. Dítě si zaslouží komplexní psychologickou pomoc, aby v dospělosti nekopírovalo svoje rodiče. Všechno souvisí se vším a dětství a dospělost je jedna velká propojená spirála. A kdo by chtěl nechtěně opakovat chyby svých rodičů?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám