Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Další skryté průchody v centru města, co vás vezmou do úplně jiného světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Prahy je leckdy opravdu přeplněná turisty a ne každému vyhovuje se mezi nimi proplétat. Naštěstí existuje v Praze síť průchodů, které nás povedou místy, kde na žádného turistu nenarazíme a ještě si cestu podstatně zkrátíme.

Článek

V minulém článku jsme si s vám prošli první část této trasy. Začali jsme u Karlova mostu a skončili poblíž Václavského náměstí. Dnes budeme pokračovat dál až ke Staroměstskému náměstí. Přikládáme vám i odkaz na mapku, abyste si tuto trasu mohli po svých projít a kochat se neobjevenou krásou centra Prahy.

Začínáme tedy tam, kde jsme minule skončili. V Melantrichově ulici, kam jsme došli průchodem z Michalské ulice. A tady se to bude průchody opravdu jen hemžit. Jen co se rozkoukáme, dáme se ke Kožné ulici. Po cestě vlevo vidíme další z průchodů, kterým jsme sem mohli přijít. My se ale dáme vpravo přímo do Kožné ulice. Doslova po pár metrech, kde se tato ulice rozdvojuje, uvidíme vstup do restauračního zařízení, který v nás ani na chvíli nevyvolá pocit, že by mohlo jít o další průchod. Nápis Bartida nebo Hooters nám v rozeznání průchodu také nepomůže. Přesto právě tudy se dáme.

Foto: Mister No / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kostel sv. Havla

Budeme procházet úzkým průchodem lemovaným vnitroblokovými restauračními zařízeními, kde se můžeme opět na chvíli zastavit na dvoře mezi domy. Dokonce zde můžeme i posedět, neboť je střed tohoto dvora přeměněn na restaurační zahrádku. Vyjdeme pak až v Havelské ulici. Nyní se nám naskýtá netradiční pohled na kostel sv. Havla před námi. Dveřmi hned vedle místa, kudy jsme sem přišli, se ale vydáme zpátky do Kožné ulice. Tento průchod nenajdete dokonce ani v mapách, které jsou na internetu dostupné. Veřte však, že skutečně existuje. Nebývá však otevřen tak často jako ty ostatní.

Do Kožné ulice se dostaneme zpět v místech, které působí opravdu zvláštním dojmem. Je zde plno restaurací, ale lidí tu moc nepotkáte. Chodí sem totiž povětšinou místní, kteří mají v blízkém okolí svá bydliště. Čím půjdeme Kožnou ulicí dál, tím bude užší. V její poslední části už procházíte jednou z nejužších uliček v Praze. Na jejím konci vyjdete do ulice Železná.

Foto: Jakub Stránský / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nejužší část Kožné ulice

Nepůjdeme ale na Staroměstské náměstí. Tam je příliš rušno a zdejší zákoutí mají stále co nabídnout. Půjdeme na opačnou stranu ke Karolinu, kde se dáme Kamzíkovou ulicí. Záhy ale tuto ulici opustíme dalším průchodem. Je jich zde hned několik. My zvolíme ten, který nás přenese na roh Celetné a Staroměstského náměstí. Můžeme si vychutnat krásný pohled na celé náměstí, ale pak se hned vydáme Celetnou zpět. Bude se jednat o nejrušnější část naší procházky, takže se obrňte trpělivostí. V Celetné je povětšinou opravdu velké množství lidí.

Projdeme Celetnou však pouze zhruba do její poloviny, kde se dáme vlevo průchodem, který vede přes divadlo V Celetné. Dostaneme se tak do Menhartovského paláce. I ve zdejším průchodu narazíme na krásné prostory uprostřed dvora. Vyjdeme pak ve Štupartské ulici. Teď už se budeme jen točit poblíž Týnského chrámu, protože zdejší okolí je naprosto kouzelné.

Foto: Ben Skála / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Dvůr u Menhartovského paláce

Dáme se Malou Štupartskou až téměř ke kostelu sv. Jakuba Většího. Zde zahneme vlevo do průchodu, kterým projdeme na Týnský dvůr. Je to úžasné místo, takže pokud jej neznáte, určitě sem zavítejte. V zimních měsících je zdejší lokalita provoněná vůni svařeného vína, které si zde můžete dát. Vychutnat si ho můžete v teple u venkovního posezení, kde vás zahřeje oheň, který plápolá na každém stole.

Foto: Enfo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Část Týnského dvora s výhledem na Týnský chrám

Z Týnského dvora se dáme přímo k Týnskému chrámu, kde si můžeme zaslouženě odpočinout v místních hospůdkách. To vše s krásným výhledem na věže chrámu, který se zvedají jen pár metrů od našich nohou. Kdo chce, může ještě odbočit do té nejužší části Týnské uličky, která je opravdu jedinečná. Cestou budete procházet přes dvůr dalšího z krásných pavlačových domů.

Foto: Draceane / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vchod z Týnské uličky do Týnského dvora

Průchodů existuje samozřejmě více. Ve Starém Městě jsou jich opravdu desítky. My jsme vás vzali jen těmi nejzajímavějšími. Jestli tedy máte chuť, můžete si zdejší okolí projít sami a zkoumat, jaké další průchody sami objevíte. Věřte, že budete velice překvapeni.

Zde naleznete mapku, která značí celou trasu, kterou jsme společně prošli. Můžete se jí samozřejmě držet jen přibližně a přizpůsobit si ji podle toho, jak vám vyhovuje. Doufáme, že se vám trasa skrytými pražskými průchody bude líbit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz