Hlavní obsah

Jaký byl život Karla Kryla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: Josef Karas - dědička povolila volné šíření fotografie https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112637872

Blíží se narozeniny známého písničkáře. Připomeňme si jeho význam v našich dějinách.

Článek

Karel se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži. Měl dva sourozence - sestru Marii a bratra Jana. Jeho rodiče, Karel a Marie, vlastnili tiskárnu, která jim byla zabavena po příchodu komunismu. Tiskařské stroje byly zničeny přímo před očima Karla a jeho rodiny.

Jeho první zaměstnání bylo v keramické dílně, ale také pracoval jako „tahač kabelů“ v České televizi.

V 60. letech se dostal do divadla. Během svého života vystřídal několik divadel, od Teplického divadla až po divadlo Semafor.

V roce 1969 vydal svou první desku s názvem „Bratříčku, zavírej vrátka“. Píseň, která nesla stejný název jako celá deska, vznikla 22. srpna 1968 jako okamžitá reakce na příjezd železných maringotek.

V témže roce, po festivalu v německém Waldecku, se rozhodl zůstat v exilu, kde vydal další album s názvem „Rakovina“. Veškerá jeho tvorba měla poukazovat na komunistickou éru a její zacházení s lidským životem.

Po sametové revoluci v roce 1989 se vrátil zpět do České republiky, a to 30. listopadu, aby se zúčastnil pohřbu své matky. Nicméně již o několik dní později po svém návratu zdravil zaplněný sál slovy „ahoj občané“. Toto gesto symbolizovalo, že se pomalu začínají odehrávat změny.

Karel se nikdy nepřestal trápit kvůli tomu, jak dopadla jeho krásná vlast, a jeho písně by nás měly nadále doprovázet. Protože demokracie může jen zdůrazňovat to, že s námi někdo manipuluje.

Jednou z jeho mnoha písní je „Anděl“, která je považována za jednu z nejkrásnějších písní české populární hudby. Tato píseň je plná naděje a optimismu a stala se symbolem svobody a odporu proti komunistickému režimu.

Závěr

Myslím, že každý z nás zná minimálně jednu písničku, nebo alespoň jeden verš tohoto významného básníka s kytarou. Tím si vysloužil od svých příznivců přezdívku.

Podle mého osobního názoru byl Karel člověkem, který v temnější době, kterou si mnozí z nás stále pamatují, povzbuzoval lidi, kteří se postavili a nebáli se vyjádřit svůj názor, ale také duchovní stránku, která byla tehdy značně potlačena.

Karel byl již za svého života, ale i po své smrti inspirací pro mnoho zpěváků a kapel. Každá protestní kapela má ve svém albu minimálně jednu jeho písničku.

---

Inspirací pro tento článek byl pořad „Občan Karel Kryl“ vysílaný na ČT art.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám