Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vanilkové rohlíčky s příběhem

Foto: Nikola Nikol 310

Moc ráda si schovávám recepty své babičky, které ona sama zdědila po své mamince. Dnes se s vámi podělím o rodinný recept na vanilkové rohlíčky, doplněný o vzpomínku na nezapomenutelné Vánoce z mého dětství.

Článek

Historka z mého dětství

Děda a magické Vánoce
Nejraději vzpomínám na Vánoce, když jsem byla malá. Tyto svátky miloval můj děda, který se snažil nám, vnoučatům, vykouzlit přímo magické chvíle. Už s příchodem čerta a Mikuláše zapojoval naši dětskou představivost, a když se blížil Štědrý den, vše vrcholilo.

Jedna z nejkrásnějších vzpomínek je na to, jak děda kradl babičce linecké cukroví a potají mi ho dával. Babička se na něj vždy zlobila, když na to přišla, ale nám to přišlo nesmírně zábavné.

Vánoční úklid a dědův „recept“
V naší rodině byl vánoční úklid velkou tradicí. Babička vždy důkladně uklízela po upečení cukroví, což zabralo celý den. Já a můj bratr jsme zatím zůstali s dědou, který měl pro nás vždy pochopení.

Jednou se můj malý bráška v chodítku hlasitě dožadoval pečení, jaké dělala babička. Děda se rozhodl splnit jeho přání – ovšem po svém. Vzal misku, přidal hladkou mouku, jedno vajíčko a trochu vody. Všechno nechal na bráškovi, který se tím zabavil na celé hodiny.

Jediný problém byl, že bráška přitom jezdil v chodítku po celé kuchyni, obýváku i chodbě a nechával za sebou stopy z mouky a lepkavého těsta. Když to babička večer spatřila, nebyla zrovna nadšená – a vynadala nám všem třem. Ale i tak je to jedna z těch vzpomínek, na které se nezapomíná.

Rodinný recept na vanilkové rohlíčky

Suroviny:

  • 125 g másla
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 210 g hladké mouky

Postup:

  1. Máslo necháme chvíli povolit.
  2. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme tuhé těsto.
  3. Těsto necháme odpočinout v lednici, ideálně přes noc.
  4. Druhý den ručně tvarujeme rohlíčky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme na 180 °C asi 7–9 minut. Jakmile začnou zlátnout okraje, je hotovo.
  6. Po vyndání z trouby necháme rohlíčky pár minut vychladnout, a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s třemi balíčky vanilkového cukru.

Rohlíčky jsou chutné ihned po upečení, ale nejlépe se rozleží do Vánoc – tehdy jsou přímo dokonalé.

Tip na závěr

Pokud chcete, aby rohlíčky vydržely dlouho čerstvé, skladujte je v uzavíratelné krabičce na chladném místě. A když peču já, vždy dělám čtyřnásobnou dávku – mizí totiž závratnou rychlostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz