Článek
Historka z mého dětství
Děda a magické Vánoce
Nejraději vzpomínám na Vánoce, když jsem byla malá. Tyto svátky miloval můj děda, který se snažil nám, vnoučatům, vykouzlit přímo magické chvíle. Už s příchodem čerta a Mikuláše zapojoval naši dětskou představivost, a když se blížil Štědrý den, vše vrcholilo.
Jedna z nejkrásnějších vzpomínek je na to, jak děda kradl babičce linecké cukroví a potají mi ho dával. Babička se na něj vždy zlobila, když na to přišla, ale nám to přišlo nesmírně zábavné.
Vánoční úklid a dědův „recept“
V naší rodině byl vánoční úklid velkou tradicí. Babička vždy důkladně uklízela po upečení cukroví, což zabralo celý den. Já a můj bratr jsme zatím zůstali s dědou, který měl pro nás vždy pochopení.
Jednou se můj malý bráška v chodítku hlasitě dožadoval pečení, jaké dělala babička. Děda se rozhodl splnit jeho přání – ovšem po svém. Vzal misku, přidal hladkou mouku, jedno vajíčko a trochu vody. Všechno nechal na bráškovi, který se tím zabavil na celé hodiny.
Jediný problém byl, že bráška přitom jezdil v chodítku po celé kuchyni, obýváku i chodbě a nechával za sebou stopy z mouky a lepkavého těsta. Když to babička večer spatřila, nebyla zrovna nadšená – a vynadala nám všem třem. Ale i tak je to jedna z těch vzpomínek, na které se nezapomíná.
Rodinný recept na vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 125 g másla
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 210 g hladké mouky
Postup:
- Máslo necháme chvíli povolit.
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme tuhé těsto.
- Těsto necháme odpočinout v lednici, ideálně přes noc.
- Druhý den ručně tvarujeme rohlíčky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme na 180 °C asi 7–9 minut. Jakmile začnou zlátnout okraje, je hotovo.
- Po vyndání z trouby necháme rohlíčky pár minut vychladnout, a ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s třemi balíčky vanilkového cukru.
Rohlíčky jsou chutné ihned po upečení, ale nejlépe se rozleží do Vánoc – tehdy jsou přímo dokonalé.
Tip na závěr
Pokud chcete, aby rohlíčky vydržely dlouho čerstvé, skladujte je v uzavíratelné krabičce na chladném místě. A když peču já, vždy dělám čtyřnásobnou dávku – mizí totiž závratnou rychlostí.