Hlavní obsah

Jaký byl život Vlasty Buriana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: Anonymní – https://dnnt.mzk.cz/view/uuid:b2f1235c-435 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124403896

V předchozích dnech by své narozeniny oslavil známý herec a komik Vlasta Burian. Věděli jste, že byla doba v jeho životě, kdy měl zakázáno hrát?

Článek

Tento známý herec oslovil několik generací našich babiček a rodičů, ale určitě i naše děti měly někdy možnost vidět na televizních obrazovkách Vlastu Buriana, a to třeba v roli rádce ve známé pohádce s Janem Werichem „Byl jednou jeden král“, která se stala tradicí našich Vánoc.

Vlasta Burian, celým jménem Josef Vlastimil Burian, se narodil 9. dubna roku 1891 v Liberci, a to krejčímu Antonínu Burianovi a Marii Burianové. Brzké dětství strávil v Liberci.

V roce 1901 se celá jeho rodina odstěhovala na Žižkov, kde jeho otec hledal vhodný prostor pro své podnikání.

Vlasta vystudoval obchodní školu, ale řemeslu se moc nevěnoval. Vynikal spíše ve hraní fotbalu za Union Praha, kde byl brankářem. Později hrál za Viktorii Žižkov. Ale nejznámější byla jeho účast ve Spartě. Byl také vášnivým cyklistou a hrál závodně tenis.

Jeho cesta k divadlu začala v mládí, kdy se stýkal s lidmi z tohoto prostředí. Jejich příběhy ho inspirovaly k jeho umělecké tvorbě. Jeho první role ve filmu „C. a k. polní maršálek“ mu přinesla velký úspěch.

Král komiků si po skončení druhé světové války musel dát na pár let pauzu. Byl odsouzen za kolaboraci s nacisty. Pod pokutou půl milionu korun a těžkým tříměsíčním trestem si dlouhých pět let nezahrál. Také přišel o veškerý svůj majetek, včetně vily v Dejvicích.

Pro jeho talent si ho Němci během druhé světové války chtěli uzmout pro sebe. Donutili ho s nimi spolupracovat. Pořádal večírky ve své době pro Němce, kde údajně zdravil nacisty se zdviženou pravicí.

Po skončení druhé světové války vystoupil na jevišti se vtipem „Takhle vysoko skákal náš pes.“ A to se některým lidem samozřejmě nelíbilo.

Přesto se mu podařilo roku 1950 vrátit k filmu a stal se významnou českou osobností. Zahrál si ve filmech jako „Byl jednou jeden král,“ „Ducháček to zařídí“ a „U pokladny stál.“

Závěr

I když byl jeho život plný zvratů a překvapení, tak se vždy dovedl vrátit k tomu, co ho bavilo a čím žil. Pro mě je to velice inspirativní herec, režisér a komik.

Inspiraci k tomuto článku jsem nabrala během několika let, když jsem občas o Vlastovi Burianovi slyšela třeba od své babičky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám