Hlavní obsah

První jarní den se blíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nikola Nikol 310

První jarní den je pomalu tady. Pojďme si tedy povědět o některých pověrách, zvycích a tradicích spojených s tímto dnem. Tento den symbolizuje vítězství denního světla nad tmou a přináší teplejší dny, čerstvý vzduch a vůni květin.

Článek

Vynášení Morany

Morana, slovanská bohyně smrti a zimy, byla vynášena lidmi ze svých obydlí ještě předtím, než se na našem území rozmohlo křesťanství. Morana je symbolizována ženskou postavou vyrobenou ze slámy, kterou vesničané společně vynášejí do řeky. Tímto zvykem lidé oslavují příchod jara.

Jarní úklid

Jarní úklid patří dnes už snad do každé domácnosti. Reklamní letáky nám již několik týdnů nabízejí různé přípravky a prostředky, které nám zaručeně pomohou při jarním úklidu. Jarní úklid je spojen s očistou našich domovů a také s jejich obnovou. Kolik z vás má zrovna na jaře v plánu prosvětlit své domovy novou výmalbou nebo jen živou květinou?

Jarní rovnodennost

Ještě předtím, než nastane první jarní den, konečně bude den stejně dlouhý jako noc. Tomu říkáme rovnodennost. Letos nastane 20. března.

První květiny

Vždy, když po dlouhé zimě vykvete první květina, které si sami všimneme, máme z toho radost. Říká se, že první jarní květinou je petrklíč, který hlásí příchod jara. Ale sami dobře víme, že už od února vídáme sněženky a bledule kolem našich stavení. Také se říká, že kdo uvidí první konvalinku, bude mít celý rok štěstí.

Mezinárodní den štěstí

Když jsme u toho štěstí, tak ano, 21. března je Mezinárodní den štěstí. Zkuste si dopřát okamžik štěstí. I když si ho všichni zasloužíme i jiné dny, než jen jeden den v roce.

Jarní deště

Ano, vím, že si chceme užívat sluníčko naplno a nechceme na nebi vidět ani mráček. Ale s jarem je spojena pověra, že jarní deště značí hojnost a plodnost.

Závěr

Neznám člověka, který by neměl radost z příchodu jara. Skoro každého z nás dokáže okouzlit první jarní paprsek nebo první pták, který se k nám vrátil z teplých krajin. Užívejte si toto období a hlavně nikam nespěchejte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám