Hlavní obsah
Cestování

Vyrazíme si na hrad Kost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nikola Nikol 310

„Petře, Petříčku,“ nebo: „Co tu dělá ta kočka? Kočka v kuchyni?“ Ano, tyto prostory a mnohem více můžete vidět na hradu Kost.

Článek

Zimní sezóna nám pomalu končí. Stejně jako medvěd se probouzí ze zimního spánku, tak se probouzí i turistická sezóna na některých hradech. Mezi ně patří i hrad Kost.

Kde hrad najdete

Hrad se stal nedobytným nejspíše díky strategickému umístění. Na rozdíl od většiny hradů, které byly postaveny na kopci, byl hrad Kost postaven uprostřed lesů. Dokonce i Jan Žižka zde strávil krátký čas.

Hrad Kost se nachází asi 6 km od Sobotky. Nejlepší je nechat se vysadit v Libošovicích a odtud jít pěšky po žluté turistické značce až k hradu.

Své auto můžete zaparkovat na parkovišti přímo pod hradem. Pokud si přeci jen chcete udělat procházku k hradu, neváhejte své auto nechat u obce Střehom. Odtud se pak po žluté turistické značce dostanete přes údolí Plakánek až na parkoviště pod hradem. Pokud budete pozorní, můžete při této procházce spatřit i legendární mlýn Doroty Máchalové. Dokonce se říká, že na mlýnském kole vysedává čert.

Údolí je dlouhé asi 2 km a je krásně průjezdné terénem kočárkem. Ale pozor, již několik let je zakázáno údolím projíždět na kole.

Co vám hrad nabízí

Můžete si vybrat hned ze čtyř okruhů. Jedním si prohlédnete pokoje hradu a dozvíte se, jak tamní obyvatelé žili. Druhým se podíváte do temné mučírny, kde nám běhal mráz po zádech, nebo vás zavede do černé kuchyně, kde se Dorota Máchalová domlouvala se správcem.

Pokud si nemůžete vybrat mezi okruhem číslo jedna a okruhem číslo dva, zvolte třetí možnost - velký okruh, který vás provede celým hradem.

Čtvrtá možnost je bezbariérová. Jedná se o zkrácený okruh na místech přístupných všem.

Nebojte se vyrazit na toto místo i se svým čtyřnohým mazlíčkem, který je i v prostorách hradu vítán.

Jídlo

O své prázdné žaludky se nemusíte bát, jelikož hned u hradu je restaurace, která vám nabídne velký výběr jídel. Můžete si objednat žebírka či burger na grilu, ke kterému se určitě hodí i místní pivo. Jako dezert může být zmrzlina. Ale pozor, restaurace nepřijímá platební karty, takže s sebou nezapomeňte hotovost.

Závěr

Hrad Kost skutečně nabízí mnohem více než jen mučírnu a kuchyň, ale to už si můžete prohlédnout sami. Těším se na to, kam zamíříme příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám