Hlavní obsah

Zámek Benátky nad Jizerou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor/ka fotografie: Tina Nord: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/auta-vozidla-domy-prumysl-796633/

Porcelánová panenka, vláčky, nebo historický domeček pro panenky. I to vše vám nabízí Zámek v Benátkách nad Jizerou.

Článek

Mnozí z nás si rádi vzpomínají na své dětství a rádi se dozvědí i něco o dětství svých rodičů a prarodičů. Nebo rádi ukážou dětem, s čím si nejraději hráli, když byli malí.

Jak se do Benátek dostat

Benátky nad Jizerou jsou seriálové město. Zatímco dolní část je spíše průmyslová, moderní a plná věžáků, horní část města je upravená a pro mnohé z nás známá i z některých seriálových záběrů.

V horní části města objevíte zámek, kde je možné zaparkovat přímo u něj, nebo na blízkém náměstí. Cestu do Benátek můžete absolvovat autobusem, a to přímo z metropole Prahy nebo z Mladé Boleslavi.

Co vám zámek nabízí

Zámek nabízí hned tři možnosti, jak trávit své odpoledne. Nejprve můžete navštívit muzeum hraček, které je od dubna pravidelně otevřeno. V muzeu hraček najdete staré porcelánové panenky, kočárky, domečky pro panenky, ale také vláčky, autíčka a stavebnice.

Nad muzeem hraček si nenechte ujít ukazatele na regionální interaktivní muzeum v horních částech zámku. Nejen že vás provede historií města i okolních měst, ale také se dozvíte, jak tamní obyvatelé žili a kdy byl zámek postaven.

Za hezkého počasí doporučuji projít celý zámecký park, který naskýtá výhled na celé Benátky nad Jizerou, ale také se stane i příjemnou procházkou na čerstvém vzduchu.

Co navštívit v okolí

Pokud si chcete prohlídku obohatit o delší procházku, pak v době, kdy nebude Jizera vyplavená, zaparkujte své auto v dolní části Dražic nad Jizerou a vydejte se po červené turistické trase až do Horek nad Jizerou. Po cestě se vám naskytne možnost prohlédnout si staré koryto řeky Jizery. V Horkách si můžete zajít do hospody u Máchala na skvělý nakládaný sýr nebo párek v rohlíku.

Kde se najíst

Jak jsem už zmínila, hospoda u Máchala je místem, kde si můžete pochutnat na skvělých lahůdkách s rodinnou tradicí. Pokud se vám nebude chtít čekat na jídlo až tam, stojí za návštěvu restaurace u Hrocha, která je kousek od náměstí.

Závěr

Ať už vás láká cestování někam dál, máte raději více různých míst, nebo je pro vás nejlepší procházka lesem, nezapomeňte na to, kde je váš domov.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám