Hlavní obsah

Únor aneb Měsíc černošské historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Google: License Commons

V posledních letech si získaly záležitosti spojené s Afroameričany zvýšenou pozorností veřejnosti. Tato pozornost se obzvlášť prohlubuje během února, který je vyhrazen jako Měsíc černošské historie.

Článek

V poslední době jsem si všiml, že na sociální síti Facebook lze upravit téma chatu na Černošskou historii. Toto téma může být pro většinu Evropanů, včetně Čechů, poměrně neznámé. Měsíc černošské historie představuje speciální období v únoru, během něhož se má věnovat pozornost na Afroameričany a jejich význam pro historii, kulturu a společnost, zejména v USA.

Historie

Celý koncept začal v roce 1926, kdy historik a učitel Carter G. Woodson zahájil týden černošské historie. Vzhledem k nedostatku informací o afroamerické historii chtěl tuto situaci změnit. Postupem času se týden rozšířil na celý měsíc, a v roce 1976 byl Měsíc černošské historie oficiálně uznán prezidentem Geraldem Fordem.

Oslavy měsíce

Během Měsíce černošské historie se konají různé akce, přednášky a kulturní události, které připomínají významné osobnosti a události spojené s afroamerickou historií. Cílem těchto akcí není pouze oslavovat jejich dědictví, ale také poskytnout hlubší pohled do jejich historie, kultury a individuálních příběhů.

Afroamerická historie je plná zajímavých postav, umělců a událostí, včetně hnutí za občanská práva, boje za rovnoprávnost a talentovaných spisovatelů. Měsíc černošské historie se snaží pomoci lidem uznat a oslavovat tyto příspěvky a zároveň poskytuje lepší povědomí o jejich významu.

Důležitým aspektem Měsíce černošské historie je podněcování diskuzí o současném stavu rasových vztahů a nerovností ve společnosti. Tento měsíc má za úkol lidi vyzývat k zamyšlení nad tím, jak můžeme přispět k vytváření spravedlivější společnosti.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bs%C3%ADc_%C4%8Derno%C5%A1sk%C3%A9_historie

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-mesic-cernosske-historie-jak-o-afroamericanech-ucit-deti-140996

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz