Hlavní obsah
Aktuální dění

Podcast Notorické konzervy: Národní konzervatismus je moderní konzervatismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Notorické konzervy

Ve 4. díle podcastu představujeme národní konzervatismus, což je nová podoba konzervatismu, která v Americe i v mnoha zemích Evropy nabírá na síle a intelektuálně i politicky dominuje.

Článek

Základní pozicí národního konzervatismu je vymezení se nejen doleva proti levicovému liberalismu a progresivismu, ale také doprava proti neoliberalismu a libertariánství. Jako hlavní politický střet dneška pak vidí po ose konzervatismus vs. liberalismus.

Národní konzervativci kritizují liberálně-konzervativní fúzi, v rámci které se z konzervatismu stal v podstatě liberalismus se zaměřením pouze na ekonomiku a jednotlivce. V této podobě pak konzervatismus vyklidil svou hlavní doménu – společenské a kulturní otázky a instituce, které s chutí zaplnila levice. Konzervatismus tak přestal být relevantní společenskou silou. Národní konzervativci se snaží o jeho návrat v kulturní i ekonomické rovině. V mnoha ohledech jde o návrat k základům konzervatismus, zároveň však ve svých prioritách a strategii reaguje na aktuální dobu.

Proč střet konzervatismus vs. liberalismus není jen kulturní, ale má i svůj politický a ekonomický rozměr? Jak se změnil elektorát a kdo jsou dnes voliči konzervativců? Proč jsou kulturní války zásadní a najdou si vás, i když na ně nevěříte? Proč potřebujeme konzervativní pochod institucemi? Význam demokracie pro konzervativce a proč se jí liberálové bojí? Proč je stát konzervativní instituce a jakou má mít roli? Co je ústředním zájmem konzervatismu a jaký je rozdíl mezi svobodou a osvobozováním? To vše a mnohem víc se dozvíte v nejnovějším díle podcastu Notorické konzervy.

Podcast je k poslechu na Spotify, Apple Podcast a Google Podcast.

Andrej Duhan & Kateřina Lomičová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám