Hlavní obsah
Aktuální dění

Vláda a daně, česká politika po volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vlastní

Proč potřebujeme komplexní daňovou reformu? Jak se vypořádat s reformou důchodovou? Proč je pravicové ekonomické myšlení v úpadku? Nejen o tom se bavíme v dalším díle podcastu Notorické konzervy.

Článek

V novém dílu podcastu Notorické konzervy se nejprve bavíme o avizovaném zvyšování daní a věku odchodu do důchodu. Nejpozději od zrušení superhrubé mzdy, která zásadně prohloubila strukturální deficit rozpočtu, muselo být jasné, že se nějaké daně budou zvedat. Naopak nepochopitelná je strategie vlády, která do roztrhání těla tvrdila, že žádné daně zvedat nebude a najednou od boku navrhuje zvýšení jedné daně za druhou. Argument válkou na Ukrajině přitom neobstojí, strukturální deficit byl založen dávno před ní. Slib nezvyšování daní byl tedy před volbami čirým pravicovým populismem na úrovni levicového rozdávání, po volbách pak šlo o zásadní politickou chybu, která nakonec bude stát vládu velké množství politického kapitálu.

Mimo jiné to ukazuje na úpadek úrovně pravicové ekonomického myšlení, které bylo redukováno na snižování daní za každou cenu a bez ohledu na okolnosti. Vytratila se schopnost dělat smysluplné škrty, reformovat, podporovat domácí kapitál a obecně dělat hospodářskou politiku. Česko přitom nutně potřebujeme komplexní reformu daňového mixu, která by napomohla řešit nejen strukturální dluh, ale vedla by také k snížení disproporčně vysokému zatížení práce či by podpořila transformaci české ekonomiky k vyšší přidané hodnotě.

Naopak důchody jsou proti daním v principu jednoduchá věc, byť samozřejmě politicky ošemetnější, protože jde o výpočet na základě poměru mezi ekonomicky aktivní a neaktivní populací. Pokud se tento poměr nevyvíjí příznivě, parametricky je možno pouze buď snižovat důchod, nebo zvedat věk odchodu do důchodu. O moc víc se toho tady nevymyslí. Proto je nejlepší důchodová reforma robustní prorodinná politika.

V druhé části se pak bavíme o české politické scéně po prezidentských volbách a ohlášeném neodchodu Andreje Babiše. Proč má Babiš dobře nakročeno k tomu stát se opět premiérem? Jaké jsou limity spolupráce v rámci koalice Spolu? Proč posun konzervativních stran do středu nakonec znamená jejich úpadek? Založí se Danuše Nerudová novou stranu a proč jí v tom může podporovat nový prezident?

To vše se dozvíte v posledním dílu nového podcastu Notorické konzervy, který najdete na Spotify, Apple podcast a Google podcast.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám