Článek
Sociální sítě vypustily do světa další netradiční pochutinu, která vypadá už na první pohled hodně nevábně. Stačí trochu fantasie… ale my nebudeme fantasírovat a představíme si, co se skrývá za hitem sociálních sítí, který si nechá říkat „chickles“.
Toto označení vzniklo ze spojení věcí, které máme snad všichni rádi - cheese (anglicky sýr) a okurek (pickles). Ve speciální variantě se však místo sýru počítá s čokoládou.
Vznikl tak kočkopes, který v extrémní podobě kombinuje sladkou s kyselo-slanou chutí. Na první pohled nechutnost, na druhou pohled fascinuíci ukázka toho, co vše jde v kuchyni zkombinovat. A když už nic, tak je to experiment, kterým třeba odstartujete domácí oslavu aneb sladkokyselé okurky pro otrlé.

Základem jsou samozřejmě okurky, my jsme zvolili domácí od prarodičů
Okurky si můžete vyrobit doma, a vlastně to není vůbec nic náročného. Pokud máte v lázni roztopenou čokoládu a zbyde vám po nazdobení a namočení veškerého cukroví, najděte si ve spíši sklenici okurek. Idálně domácích, třeba od prarodičů, a nebo i kupované. Ve finále je to vlastně jedno, protože okurka je jen polovina celého produktu. Pak už stačí v lázni okurky jen namočit a nechat komplet ztvrdnout v misce.
Osobně nedoporučuju do lázně dávat okurky celé. Ze zištných důvodů prostě chcete, aby pochutina na stole stále vypadala jako okurka a ne něco jiného. Lidská představivost je velmi bujará, a tak nechceme zacházet do detailů.
Pokud ji chcete namočit celou, tak do okurky zapíchněte špejli nebo nanukové dřívko a poté ji namočte do čokolády. Ve finále bude vypadat podobně jako čokoládový nanuk.

Pak potřebujete rozpustit čokoládu - třeba z nevyjezených adventních kalendářů. Klidně však můžete rozpustit i tabulku hořké nebo bílé čokolády
A první ochutnávka? Čekal jsem hodně velkou nechutnost, ale ve finále je to hrozně zajímavý počin.
Záleží i na nálevu okurek, ale v mém případě se chutě natolik vynásobily, vydělily, sečetly a odečetly, že jsem necítil ani sladkost čokolády ani kyselost okurek. Prostě něco mezi tím.
Podívat se na to můžeme i z druhého pohledu, třeba jako kontrast zatvrdlé a křupající čokoládové krusty, pod kterou se skrývá měkká okurka nacucaná nálevem.
Představte si to jako Banánky v čokoládě, jenže místo banánku je zdrojová surovina úplně jiná. Ještě teplou čokoládu si můžete posypat dle libosti. Pokud vám nestačí jen kombinace čokolády a okurky, můžete přidat kokos, oříšky nebot třeba sušené ovoce.
Když to má být šílená pochutina, tak ať je šílená pořádně.

Za mě jsou asi lepší okurky polomáčené. Ať oči vidí, že je to stále okurka…
Manželka ochutnala, já také a druhou si zřejmě nedám, děti konzumaci rovnou odmítly a to bez udání důvodu.
Ruku na srdce, ani se jim nedivím. Na druhou stranu se říká, v životě se má zkusit všechno, i kdybyste si měli okurky v čokoládě udělat jen jednou za život.
Nikdy jindy se vám zřejmě nepoštěstí zkonzumovat najednou podobnou kombinaci, která se hodně blíží těhotenským chutím. Kdy prostě spořádáte cokoliv s čímkoliv, třeba sladký loupák s paštikou - a to je jen špička ledovce.
Nastávající maminky určitě ví, o čem mluvím. Minimálně já jsem to u manželky měl jako z první řady.
Pochází z Picklesburgu
Čokoládová okurka vznikla pro okurkový festival Picklesburg, který se koná v zámořském Pittsburghu každý rok.
Tato specialita se objevila už v roce 2023 a na sociálních sítích žije dodnes. Před dvěma lety se ji snažila zpopularizovat americká stanice CBS, když obří okurky ochutnávali moderátoři přímo ve vysílání.
A výsledek? Chutná (překvapivě) jako okurka s čokoládou.
Jak to celé vlastně chutná? To se nedá popsat, musí se to vyzkoušet
Pokud chcete šokovat, určitě je zkuste vyrobit. Je to hodně netradiční pochutina, ale kdo ví, třeba někomu ve vaší blízkosti zachutná.
A chcete trochu inspirace? Když okurku nakrájíte na plátky a namočíte jen půlku (a třeba posypete cukrářským zdobením), můžete ke klasickému cukroví přidat i jedno, na které se vás příchozí určitě zeptají.
Můžete experimentovat i s různými přelivy nebo třeba okurky namočit do bílé čokolády.
Chuť se však moc dobře nedá popsat slovy, to chce prostě vyzkoušet. A když to nebude podle vašeho gusta, prostě okurku zajezte cukrovím.
S touto pochutinou se můžete setkat i na Vánočních trzích v Polsku, kde si je můžete zakoupit přímo ve stánku. Kam se hrabou tradiční punče, letos vítězí okurky v čokoládě.
Zdroje:
Vlastní zkušenosti
https://www.cbsnews.com/pittsburgh/video/chocolate-covered-pickles-for-picklesburgh/
https://www.tiktok.com/tag/chocolatecoveredpickle?lang=en
https://www.instagram.com/reels/DCpTBPPS0ub/
https://vegetarianmamma.com/chocolate-covered-pickles/







