Hlavní obsah

Nejlepší byznys současnosti je založit si neziskovku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Mít neziskovku je terno. Státní peníze se tam pěkně točí. Rok co rok se počet subjektů enormně navyšuje a stát platí a platí. Ale pozor, ročně v řádu miliard jde ze státního rozpočtu na neziskovky.

Článek

Zrušme některé!

Zkuste tohle říct a okamžitě se to otočí proti vám a připravte se na pořádnou sprchu nadávek a útoků, hlavně od těch, kteří jsou na vlastnictví neziskovek zainteresovaní. Snad byste nechtěli vzít peníze postiženým lidem, dětem, nadačním fondům, myslivcům, rybářům, hasičským dobrovolníkům politickým stranám, odborářům a mnoha jiným organizovaným spolkům, ale je tu také školství, kultura, sociální služby, které by bez podpory státu nepřežily?

NE! To nikdo nechce, ale…Neházejte neziskovky do jednoho pytle

Jsou takové, které stát dotovat musí a bez kterých se neobejdeme. Chvála těm, které zabezpečují sociální a zdravotní služby, doplňují vzdělávací složku, starají se o kulturní a sportovní vyžití, nebo řeší různé veřejné problémy. Takovým neziskovkám musí snad každý fandit a přejeme jim státní podporu. Nejvíc dotací jde do sportu, sociálním službám a na pomoc znevýhodněným.

Ale je tady nadpočet neziskovek, které nepotřebujeme a odčerpávají zbytečně ze státní kasy. Proč před tímhle problémem zavíráme oči. Je například nutné řešit situaci v Barmě a poskytovat nemalé finanční prostředky Barmáncům ve věci zlepšování jejich kvalifikace? Stát na naše školství nemá dostatek peněz a pro Barmánce je má? Podobných neziskovek je přespříliš, co vysávají stát jak to jen jde.

Copak nemáme ve vlastním státě koho podporovat, máme svých starostí dost. V některých známých sektorech permanentně chybí peníze a my tady rozdáváme, aniž by se někdo někoho ptal.

Tak ani nemukat, stejně s tím nic nesvedete!

Pochybný grantový ráj

U mnohých neziskovek je financování neprůhledné a šíří se názor, že je to černá díra na peníze nás všech, pijavice, která vysává státní rozpočet. Kolik si myslíte, že je na tom pravdy? Zkuste si najít seznam neziskovek a budete žasnout nad tím počtem a jak jsou některé zbytečné. V současnosti je celkem neziskových organizací, a podržte se, kolem sto čtyřiceti tisíc.

Založit neziskovku si může každý

Otevřete internet a hned na vás vyskočí jeden titulek za druhým, chtějí vám pomoci ji založit, poradit se vším (taky dobrý byznys).

Neziskovou organizaci si opravdu může založit kdokoliv. Snad i to ovlivňuje, že jejich počet astronomicky narůstá. Můžete si zvolit jakoukoliv oblast života. Chránit medvědy, sýkorky, žáby, stromy - přivazovat se ke kmenům stromů jako bojovník za jejich existenci, pomáhat nemocným, samoživitelům, cokoliv. Nic není předurčené k neúspěchu a všechno je státem dotované.

Stát sice dotuje, ale já si určím výši platu

Dobré, že? Zakladatelé (ředitelé) neziskových organizací si berou měsíční odměny ve výši poslaneckých platů, mnohdy i vyšší. Když stát zaregistrovanou neziskovku dotuje, proč jim neurčuje tabulkově platy, proč si dělají tyto subjekty samy co chtějí? Není to postavené na hlavu?

Práce dobrovolníků a odborný přínos

Je potřeba vidět i dobrou stránku věci. Některé neziskové organizace vykazují zisk. Kromě vlastních příjmů jsou podporovány finančně i z veřejných a soukromých zdrojů. Velmi důležitým příspěvkovým zdrojem je také práce dobrovolníků, patří jim poděkování.

Tyto neziskovky jsou bezesporu přínosem pro nás všechny. Dovedou řešit specifické problémy obyvatel díky odborníkům a jsou vítanými partnery pro státní správu.

Zdroj: https://takovijsme.cz/co-jsou-neziskovky/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz