Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pravdu byste pohledali aneb mýty na prostřeném stole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jak to tedy je, jedno tvrzení popírá to druhé. Co je zdravé a co nezdravé? Evolučně jsme se vyvinuli jako všežravci a můžeme se na naší planetě živit rozmanitostí jídel, aniž by nám to ublížilo.

Článek

Mýtus: Snídaně je nejdůležitější jídlo dne

Snídat nebo nesnídat? Pro někoho je snídaně nezbytná. Je kolem toho mnoho nepravdivých tvrzení, zaznívajících v marketingových kampaních na propagaci všeho možného. Třeba cereálií prospěšných k snižování obezity, a pro děti snídaně s cereáliemi je zásadní pro správný rozvoj koncentrace. Marketing má sílu k ovlivnění veřejnosti a dovedně přesvědčovat i o nesmyslech.

Vytvářely se umělé scénáře a paměťové testy, jaký má vliv snídaně na pozornost dětí ve škole, ale nezjistilo se žádné jasné zlepšení pozornosti dětí během výuky. Neexistuje žádný vědecký důkaz, proč bychom měli děti nutit snídat.

Někteří z nás snídani vůbec nemusí, nemají ráno přirozený pocit hladu. A jakou výhodu má vynechání snídaně? Jedná se vlastně o takzvaný přerušovaný půst. Když máte poslední jídlo den předtím třeba v šest hodin večer, a pak jíte následující den až v deset dopoledne, tak jste v podstatě 16 hodin bez jídla. Takový půst může mít ozdravný efekt. Může pomoct snížit hladinu inzulinu a vést k redukci hmotnosti.

Mýtus: Hořko-sladká umělina

Bezpečná cesta ke zhubnutí? Ani náhodou. Uměle slazené nápoje a potraviny jsou považovány za dietní a některé zdravotnické orgány je ochotně podporují, přestože jsou plné umělých chemických sladidel, místo cukru. Výrobci používají umělá sladidla raději než cukr, neboť je vyjdou při výrobě levněji a mají delší dobu trvanlivosti, a ve výsledku chutnají sladčeji. Děti se stávají závislé na stále sladších potravinách, což jim škodí.

Proč tedy umělé nápoje nevedou k úbytku hmotnosti? Lidé, závislí na dietních nápojích, kdy za den jich vypijí deset i víc, mají ve finále nežádoucí účinek a dokáží oklamat tak, že přiberete.

Mýtus: Maso nám škodí

Maso je považováno za základní zdroj proteinů, které pomáhají upevňovat svaly a jsou prospěšné našemu zdraví. Pokud mluvíme o proteinech v mase, máme na mysli svalovinu, kterou zvěř potřebuje k pohybu. Červené maso je bohaté na železo, které mu dodává jeho charakteristickou barvu. Po mnoho staletí maso také představuje zpestření jídelníčku. Zřejmě s vyšší konzumací maso získalo špatnou pověst. Začaly se šířit fámy, že zejména červené maso je škodlivé, dokonce že způsobuje rakovinu. Nic takového se neprokázalo. Důsledkem strašení lidé začali hledat alternativy na rostlinné bázi a veganství, z kterého se stává velký byznys.

Někteří lidé také z vlastní vůle přestávají být konzumenty masa, že to víc prospívá jejich zdraví a časté argumenty míří s ohledem na životní podmínky zvířat.

Mýtus: Hodně solíte? Brzděte

Běžnou kuchyňskou sůl tvoří zejména dva minerály - sodík a chlór. Jsou pro naše tělo rovným dílem důležité pro svaly, nervy a zajišťování rovnováhy tekutin. Sůl vyvažuje a zvýrazňuje chutě. Je důležitá při skladování potravin, brání vzniku škodlivých bakterií, které mohou způsobit zkažení jídla.

Není pochyb o tom, že lidé trpící vysokým krevním tlakem nebo srdeční chorobou by měli příjem soli omezit.

Jinak není žádný důvod, proč bychom si nemohli vychutnat sůl v rámci vysoce kvalitní vyvážené stravy, z vyzrálého masa nebo sýrů. Určitě je to mnohem lepší volba než pojídání pizzy, hamburgerů nebo chipsů.

Mýtus: Káva škodí zdraví

Káva a její účinky. Jako konzument kávy jsem posbírala zajímavá fakta o kávě. Existují dva druhy kávy - Arabica a Robusta.

- Sedmdesát procent veškeré vyprodukované kávy tvoří Arabica, a ačkoliv je Robusta méně populární, obsahuje dvakrát víc kofeinu a víc hořkosti, což dodává sílu výsledné kávě

- Když do kávy přidáte mléko, snížíte tím účinky kofeinu

- Pouhé vdechování kávy dokáže ovlivnit aktivitu receptorů v našem mozku, čímž se sníží pocit únavy a potřeba spánku

- Lidé, kteří pijí kávu, mají nižší pravděpodobnost výskytu Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby

- Kofein blokuje adenosin, který pomáhá zklidnit mozek ( což možná vysvětluje, proč kofein snižuje nebo oddaluje riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby)

- Sportovci po požití kofeinu podávají marginálně vyšší výkony

- Káva obsahuje velké množství antioxidantů, polyfenolů

Je jasné, že kofein není žádná nebezpečná droga. V rozumném množství nám káva a čaj nemohou nijak ublížit, naopak přibývá důkazů o jejich prospěšnosti.

Káva není jen kofein

Obsahuje také trochu vlákniny, podobně jako čaj nebo hořká čokoláda, která je napěchovaná polyfenoly s blahodárnými účinky na zdraví střev.

Každý jsme individualitou, každý z nás je jiný. Máme různou míru tolerance a musíme experimenty zjistit, co nám vyhovuje a v jakém dávkování.

Zdroj: Čerpáno z publikace Tima Spectora (britský epidemiolog a spisovatel, oceňovaný odborník v oblasti mikrobiomu a personalisované medicíny)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz