Hlavní obsah
Rodina a děti

Opravdu myslíme na štěstí a spokojenost svých dětí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI Editee.com

smutné děti

Výchova dětí, aby se z nich staly sebevědomé bytosti s pevnými morálními hodnotami, je velmi náročný, ale krásný úkol.

Článek

Ve výchově často projektujeme sami sebe, takže pohled na spokojenost našich dětí nám může napovědět, jak na tom sami jsme.

Pokud dítě vyrůstá v rodině, kde se cítí bezpečně a milovaně, má základ pro to, aby si umělo jít za svými sny a vizemi se silou své sebehodnoty. Rodiče jsou pro děti vzorem. Děti pozorují rodiče velmi pečlivě a přirozeně je napodobují. Jsou velmi vnímavé na nejjemnější nuance emocí, a tak není vůbec podivné, když si dítě na sebe bere emoce své matky. Dělá to nevědomě, aby matce pomohlo od její emoční bolesti. To se může projevovat plačtivostí, zlobením, rozmrzelostí, ale i fyzickými symptomy.

Jak se říká, nejslabší člen rodiny potřebuje mít nejsilnějšího člena rodiny v pohodě, aby měl důvěru, že bude o něj postaráno. Rodiče svým přístupem k životu ukazují dětem, jak řešit problémy.

Dnes se zaměříme na nespokojené partnerství a jeho vliv na děti. Jak už bylo řečeno, dítě potřebuje stabilní a láskyplné prostředí, aby bylo v pohodě. A co když je maminka nespokojená? Jaký to má vliv na dítě? Velký. Mnohé matky si neuvědomují, že dětství je živná půda pro budoucnost dítěte. Ráda bych uvedla jeden životní příběh.

Příběh Lucie

Lucie je matka čtyř malých dětí. Otec je podnikatel, který všechny dobře zabezpečuje. S Lucií si postavili dům s velkou zahradou, na které mají děti své dětské hřiště. Lucie zjistila, že jí manžel je nevěrný s různými partnerkami, se kterými si píše, telefonuje a často se s nimi stýká. Lucie tomu nechtěla uvěřit, až do chvíle, kdy se nevěry provalily. Velmi ji to zranilo a zhroutila se. Začala se s manželem často hádat, což stresovalo děti. Nerozuměly tomu a neuměly si s tím poradit.

Lucie začala navštěvovat terapeuta, který jí pomáhal pochopit situaci a ukázat možnosti řešení. Uvědomila si, že manžela stále miluje, ale nedokáže nevěry přehlížet. Začala pracovat na své sebehodnotě a životních prioritách, ale nedůvěra k partnerovi byla stále velká. Navrhla manželovi, aby i on řešil příčinu svých nevěr a navštívil terapeuta, ale manžel to odmítl. Vnímal, že problém nemá, a slib, že se to nebude opakovat, nedodržel.

Lucie pracovala na své sebehodnotě, ale bez dostatečné podpory sklouzávala do emočních bolestí, křičela na děti, které byly pak často nemocné. Slovní přestřelky s manželem byly na denním pořádku. Když se terapeut zeptal, proč s manželem zůstává, odpověděla, že ho miluje a že je na něm finančně závislá. Časem se přiznala, že hlídá manžela, aby neměl čas na nevěry. Děti zlobily čím dál víc a nikdo v rodině se necítil spokojeně.

Lucie nebrala vážně slova terapeuta, že děti potřebují láskyplné prostředí a že se to projeví v jejich budoucích vztazích. Vytvořila si svůj vlastní svět, který měl emoční krunýř jako ochranu, a děti žily stále v emočně nezdravém prostředí. Nemoci dětí si vysvětlovala jako běžné a emočně se otupila vůči strachu z manželových nevěr.

Jak situaci řešit?

Lucie tvrdí, že děti miluje a chce pro ně to nejlepší. Je to tak opravdu? Vytvoří jim zdravé sebevědomí a sebehodnotu? Není to jen o Lucii, ale také o otci, který toto téma neřeší. On vnímá, že zabezpečení rodiny je to nejdůležitější.

Doporučení pro rodiče

  1. Komunikace: Otevřená a upřímná komunikace mezi partnery je klíčová. Hledání společných řešení a kompromisů může situaci výrazně zlepšit.
  2. Profesní pomoc: Vyhledání pomoci terapeuta nebo poradce může poskytnout nové pohledy a strategie, jak situaci zvládat.
  3. Emoční podpora: Rodiče by měli hledat způsoby, jak se vzájemně podporovat a pracovat na svém emočním zdraví.
  4. Děti na prvním místě: Ujistěte se, že děti mají stabilní a láskyplné prostředí, ve kterém mohou růst a vyvíjet se.

Výzva k zamyšlení

Co byste dělali vy na místě Lucky? Jak byste řešili tuto situaci? Jaká je láska matky, která neřeší otázky týkající se spokojenosti dětí? Kolik je takových matek, které budou v mentálním a psychickém vězení, jen aby nepřišly o „komfort“, ve kterém žijí? Jaké budou mít děti vztahy ve svém životě?

Zkuste si na to sami odpovědět a třeba najdete v těchto řádcích i něco ze svého života.

napsala: Renáta Syřinková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám