Hlavní obsah
Aktuální dění

Hejtman Půta: Chtějí mě politicky zlikvidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oldrich Szaban

Hejtman Martin Půta (vpravo s košíkem) v jedné předvolební kampani.

Korupční kauza v Liberci se projevuje i na Libereckém kraji. Hejtman Půta pronesl dramatické prohlášení.

Článek

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta vydal v úterý 23. dubna odpoledne ještě před jednáním krajského zastupitelstva důležité prohlášení, ve kterém uvedl: „S takzvanou kauzou Liberec nemám nic společného. Snahu státního zastupitelství mě s ní propojit za další pokus mě politicky zlikvidovat. Ničeho nezákonného jsem se nedopustil a veškeré mé kroky byly a jsou vedeny zájmem Libereckého kraje a jeho obyvatel. Policii jsem na její žádost odevzdal mobil a počítač. Nařízenou domovní prohlídku považuji za účelovou snahu mě mediálně poškodit a zároveň najít jakékoliv informace, které by mě mohli propojit dalšími osobami a kauzami. Za skandální považuji obsah příkazu k domovní prohlídce, kterým státní zástupce žádal soud, aby tuto domovní prohlídku povolil.“

„Se svými právníky jsem ho prošel bod po bodu a tvrdím, že všechna podezření vůči mé osobě obsažená v tomto příkazu jsou účelové spekulace. V příkazu nejsou uvedené žádné důkazy a ani odkazy na odposlechy, ze kterých je v něm pravděpodobně čerpáno. Až tenhle příběh skončí, budu žádat prošetření, jak vznikl příkaz k domovní prohlídce, jehož prosté zveřejnění by stačilo k likvidaci každého politika. Zároveň budu žádat prošetření toho, jak se informace z příkazu dostaly v rozporu se zákonem k Jaroslavu Tauchmanovi ze serveru Náš Liberec. Jsem přesvědčen, že pan Tauchman dostal od někoho z orgánů státní moci k dispozici celý příkaz k domovní prohlídce. Považuji to za porušení presumpce neviny jako jednoho z pilířů principů právního státu,“ domníval se.

„Na funkci hejtmana se rezignovat nechystám a v krajských volbách v září 2024 jsem připraven znovu usilovat o vaši důvěru a obhajovat práci vedení kraje a své kroky v uplynulých dvanácti letech. O našem kraji naštěstí rozhodují občané ve volbách, a ne lidé s nadpřirozenou schopností získávat neveřejné materiály z policejního vyšetřování,“ sdělil hejtman.

Drama v Liberci

Pro neznalé je důležité říci, co je ta kauza Liberec. V krajském městě na severu Čech se nyní dějí věci. Vypukly ve středu 10. dubna, kdy policie provedla nečekanou razii na liberecké radnici a o den později obvinila sedm lidí. V politické rovině vybuchla bomba, protože jedním z nich je rádní pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek. Podle policie dostal 1,7 milionu a uplácel ho Petr Syrovátko, spolumajitel stavební společnosti a šéf libereckých hokejových Bílých Tygrů. Vlivná stavební společnost Syner si podle policie platila svého politika. A to už od roku 2018. Židek dle soudního dokumentu hájil dlouhodobě zájmy firmy při jejich developerských projektech a vynášel jí tajné informace. Podle vyjádření státního zastupitelství oběma hrozí 12 let. V další větvi případu Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila šest lidí, mezi nimi vedoucího majetkového odboru radnice. V tomto případě se jedná o zakázky na opravy silnic, které byly podle policie zmanipulované.

Tento skandál měl samozřejmě téměř okamžité politické následky. Výkonná rada ODS pak v pátek 12. dubna Židkovi i Syrovátkovi zrušila členství ve straně. Židek pak rezignoval na svoji funkci náměstka primátora. Následně v dalším týdnu pak koaliční partneři (Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti) rozvázali spolupráci s ODS. „Za této situace už nemůžeme s ODS spolupracovat, protože ztratila naši důvěru. Po událostech z minulého týdne se sešly tři koaliční strany. Dohodli jsme se, že vypovíme koaliční smlouvu čtvrtému koaličnímu partnerovi ODS. V tuto chvíli ODS vypadává z naší koalice, všechny tři strany si potvrdily, že mají zájem dál spolupracovat,“ sdělil primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). „Jsme jednotní v tom, že jestliže zde existovaly nějaké klientelistické vazby, tak je chceme rozhodně přetrhat. Jestli v gesci Petra Židka něco takového existovalo, tak se na to podíváme,“ přislíbil s tím, že oslovil protikorupční organizaci Transparency International, aby jim pomohla.

Liberecké opozici však toto snažení nestačí. Na tiskové konferenci v pondělí 23. dubna vyzvala k rezignaci primátora Zámečníka. „Reakce vedení města na aktuální korupční kauzu je naprosto nedostatečná. U všech rozhodnutí, které zkorumpovaný exnáměstek Židek ve vedení města manipuloval, mu asistovali jeho koaliční partneři. Zamést celou záležitost pod koberec jakožto selhání jednotlivce tak není na místě. Primátor Zámečník má za aktuální krizi přímou politickou odpovědnost a měl by z ní vyvodit důsledky,“ domníval se Jindřich Felcman, předseda zastupitelského klubu Liberec otevřený lidem.

Primátor však odstoupit nehodlá. „Nevidím k tomu jediný důvod. Nebyl jsem a nejsem v souvislosti s žádnou kauzou obviněn, natož vyšetřován. Naopak. Byl jsem to já, koho zastupující policisté požádali o asistenci při akci. Chápu, že opozice nyní do médií bude vykřikovat, že za vše můžu pouze já. Je to ale pokrytecké, protože minulý týden mě stejní lidé žádali, ať je vezmu do koalice. Takže před týdnem bych jim jako primátor nevadil?“ uvedl pro MD Dnes.

Oslabená pozice hejtmana

A dostáváme se k třetí větvi případu, ve které nikdo obviněn není. Je to prověřování plánované investice Libereckého kraje do obří solární elektrárny v bývalém vojenském prostoru Ralsko. A v důsledku čehož se staly události, o kterých v úvodu tohoto textu mluvil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Ten se bezprostředně poté vyjádřil, že ve věci, ve které byl podat vysvětlení, postupoval jako hejtman správně. „Udělal jsem kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil nějaké trestné činnosti,“ řekl.

Martin Půta však má i jinou patálii týkající se korupční kauzy spojena se dvěma projekty společnosti Geotermální energie pro občany v Liberci z let 2012 až 2014. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, proplaceno nebylo nic. V případu bylo obžalováno 13 lidí a pět firem. Metrostavu se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdaleny. Čelí obvinění, že zakázku s příslibem 55milionové dotace zmanipuloval a předražil ve svůj prospěch. Dva pracovníci firmy čelí obvinění, že upláceli hejtmana. Půta podle obžaloby ovlivňoval rozhodnutí regionální rady, která o přidělení dotace rozhodovala. A za to si prý podle policie měl nechat slíbit od zástupců Metrostavu 830 tisíc korun a 530 tisíc měl dostat. Oba dva manažeři však před soudem popřeli, že by Půtu uplatili. A soudce Petr Neumann, který v květnu 2020 v kauze nepravomocně osvobodil všechny obžalované, k tomu tehdy řekl: „Věc úplatků se pohybuje ve sféře úvah. Neví se kdy, kde, kolik a kým byly předány.“

Vehementně vinu od začátku, tedy už téměř deset let, popírá i Půta. „Ničeho nezákonného jsem se nedopustil a jakákoliv případná změna stanoviska třetí strany na tom nic nezmění. To platilo stejně v roce 2014, tak i teď, devět let od začátku této kauzy, která rozhodně není výkladní skříní české spravedlnosti,“ prohlásil Půta pro Seznam Zprávy.

Je ale jasné, že ho tyto kauzy politicky oslabují. Zatím vše vyhrával. Třikrát komunální volby v Hrádku nad Nisou, kde byl třikrát starostou. Třikrát krajské volby, kdy se stal třikrát za sebou hejtmanem Libereckého kraje. A uskupení, jehož je předsedou, Starostové pro Liberecký kraj, jsou již dvanáct let dominantní v tomto kraji a vládnou i v krajském městě. Za pár měsíců jsou opět krajské volby, kde se Půta bude snažit vyhrát počtvrté. Pokud by byl „politicky zlikvidován“, jak sám uvádí ve svém prohlášení, nevím, co by se Starosty pro Liberecký kraj bylo. Ano, byli by asi tam… Půta je jejich jasně nejvýraznější politik. Kromě něj mají ještě velice pracovitého senátora Michaela Canova a pak už jen politiky, které mimo region nikdo nezná. Letošní volby v Libereckém kraji budou asi dramatičtější, než byly v minulých třech případech, kdy byl vítěz známý dopředu. A v Liberci, tam se patrně ještě budou dít věci.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-korupce-v-liberci-politik-slouzil-firme-syner-za-byt-a-penize-pise-policie-249704#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest251_radio_sluzby_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/liberec-kauza-syner-primator-zamecnik-zidek-felcman-kocumova.A240422_174953_liberec-zpravy_epkbn

https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/petr-zidek-liberec-kauza-namestek-rezignace-ods.A240415_123741_liberec-zpravy_jape

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-metrostav-priznal-vinu-v-korupcni-kauze-hejtmana-puty-244663

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz