Hlavní obsah
Sport

Lionel Messi - malý velký muž

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oldrich Szaban

Lionela Messiho obdivují i fotbalisté z nižších soutěží typu okresního přeboru.

Lionel Messi, osminásobný držitel prestižní trofeje Zlatý míč, slaví 24. června 37. narozeniny.

Článek

Pozornost fotbalových fanoušků u nás je upřena na právě probíhající evropský šampionát v Německu. Začala však i jiná významná fotbalová akce. Copa America. Hostí ji Spojené státy jako test před mistrovstvím světa 2026, které uspořádají společně s Mexikem a Kanadou. Deset jihoamerických týmů doplnilo šest hostů z konfederace CONCACAF, jež sdružuje země Severní a Střední Ameriky a Karibiku. Titul obhajuje Argentina v čele se svým kapitánem Lionelem Messim.

V prvním utkání Argentinci udolali v Atlantě Kanadu 2:0. Hvězdný Messi připravil oba góly pro Juliana Álvareze a Lautara Martíneze. Vytvořil nový rekord v počtu vystoupení na finálovém turnaji Copa América, když proti Kanadě naskočil již do 35. zápasu. Messi, nejlepší střelec v historii argentinské reprezentace, za kterou si připsal i nejvíce startů, se ve statistikách turnaje posunul před chilského brankáře Sergia Livingstona. Legenda Barcelony a současný hráč Interu Miami debutoval na Copa América jako dvacetiletý v roce 2007 a vyhrál ji v roce 2021. Messi na turnaji vstřelil už 13 gólů a přidal 17 asistencí. Stal se také prvním hráčem, který přihrál na gól na sedmi jihoamerických šampionátech.

Úspěchů a rekordů má tento hvězdný fotbalista mnohem více a přetahuje se o ně se svým rivalem v souboji o nejlepšího fotbalistu poslední dekády Christianem Ronaldem. Je například osminásobným držitelem prestižní trofeje Zlatý míč. Lionel Messi slaví 24. června 37. narozeniny. Narodil se  v tento den v roce 1987 v Rosariu. S fotbalem začal v pěti letech, kdy začal hrát s týmem Grandoli, kde trénoval jeho otec. V roce 1995 začal působit v CA Newells Old Boys. V jedenácti mu byl diagnostikován nedostatek růstových hormonů. Tehdy o něj projevil zájem River Plate, ale Messiho rodiče tehdy neměli peníze, aby platili synovu léčbu. Carles Rexach, tehdejší ředitel týmu FC Barcelona, nabídl Messimu kontrakt včetně zaplacení celé léčby a přestěhování do Španělska. Tím Barcelona zachránila jeho fotbalovou kariéru.

Messi a Barcelona

Messi se Barceloně odvděčil vrchovatě. V klubu strávil 21 let, je jejím nejlepším střelcem v historii a pomohl jí získat 35 trofejí. Nejcennější je čtyřnásobné vítězství v Lize mistrů v letech 2006, 2009, 2011 a 2015. Španělskou ligu vyhrál desetkrát, pohár šestkrát. Od roku 2005 začal být srovnáván s Diegem Maradonou. Stejně jako on je malé postavy a má skvělé fotbalové schopnosti. Povahy se však liší. Maradona byl extrovert plný skandálů, Messi je v tomto směru jeho opakem. Je třeba říci, že doma v Argentině tento souboj výrazně vyhrával Maradona. I díky tomu, že přivedl Argentince v roce 1986 k titulu mistra světa. Messimu, který zářil v Barceloně, se v argentinském národním dresu dlouho tak nedařilo. Vrcholem  v tomto barcelonském období bylo finále na MS 2014 v Brazílii, kdy Argentina skončila druhá, když ve finále prohrála jedním gólem Mária Götzeho tehdy skvělému německému týmu. Messi však byl vyhlášen nejlepším hráčem šampionátu.

V srpnu 2021 oznámil Messi v slzách, že Barcelonu musí opustit. Zadlužený klub si ho už nemůže dovolit. „Jsem opravdu smutný, protože jsem nechtěl odejít. Miluju Barcelonu a přál jsem si zůstat. Nemůžu být pyšnější na to, co jsem v tomto městě dokázal a zažil. Děkuji všem, kteří nám pomohli. Vyrůstal jsem s hodnotami tohoto klubu. Snažil jsem se chovat skromně a s respektem. Doufám, že vedle vyhraných trofejí po mně v klubu zůstane i tohle,“ řekl na tiskové konferenci v emotivním proslovu.

Jeho další kroky vedly do pařížského velkoklubu Paris Saint-Germain financovaného z nevyčerpatelných zdrojů jeho katarských majitelů. Touha pařížského klubu, aby s Messim získali vysněnou trofej Ligy mistrů, však zůstala nevyplněna. Dva francouzské tituly, které tu Messi získal v letech 2022 a 2023, byl pro ambiciózní klub málo. Končil s lehkou hořkostí, ve druhé polovině poslední sezony na jaře 2023 na něj část fanoušků pískala. A to měl za sebou největší úspěch kariéry, kdy se v očích Argentinců přiblížil božskému Diegovi Maradonovi.

Konečně mistrem světa

V netradičním termínu na konci roku 2022 se konalo mistrovství světa v Kataru. Vzhledem k věku bylo jasné, že je Messiho poslední. A že má poslední šanci na to získat titul. V roce 2008 se sice stal s Argentinou olympijským vítězem, ale mužský olympijský fotbalový turnaj nemá takovou váhu jako je tomu v jiných sportech. I na Copě Americe několikrát Messi se svým týmem prohrál ve finále. Prolomit se to podařilo až v roce 2021, kdy finále proti domácí Brazílii rozhodl jediným gólem zápasu Ángel Di María a Argentina se poprvé od roku 1993 chopila zlata na velkém turnaji. Zatímco pro národní tým šlo o 15. vyhraný turnaj Copa América, Messi ukončil své čekání na reprezentační úspěch poté, co předchozí čtyři finálové zápasy prohrál.

Na mistrovství světa v Kataru začali Argentinci špatně. Prohráli úvodní zápas se Saúdskou Arábií 1:2. Vypadalo to, že Messiho sen se začíná rozplývat. Zbylé dva zápasy základní skupiny s Mexikem a Polskem však vyhráli shodně 2:0 a postoupili do vyřazovací části turnaje. I tady úspěšně překonávali jednu překážku za druhou. Nejdříve v osmifinále přešli přes Austrálii po výhře 2:1. Poté je čekal nejdramatičtější zápas s Nizozemskem, který skončil 2:2 i po prodloužení. Ve prospěch Argentinců rozhodl až penaltový rozstřel. V semifinále porazili 3:0 Chorvatsko a čekalo je finále s obhájci titulu Francií, jejíž klubovou soutěž v dresu Paříže Messi v tu dobu hrál.

Finálové utkání se odehrálo 18. prosince 2022 a mělo strhující závěr. Messi proměnil penaltu a otevřel skóre. Tím se stal prvním hráčem v historii mistrovství světa, který skóroval jak v základní skupině, tak ve všech dalších fázích mistrovství. Francie nejprve srovnala před koncem pravidelné hrací doby na 2:2, aby Messi v prodloužení přidal třetí gól Argentiny. Francie ovšem srovnala díky hattricku Messiho klubového spoluhráče Kyliana Mbappého na 3:3, a utkání tudíž rozhodoval penaltový rozstřel. V něm Messi proměnil první penaltu svého týmu a pomohl v rozstřelu uspět výsledkem 4:2. Argentina tak potřetí vyhrála mistrovství světa, avšak Messi poprvé. Navíc se stal nejlepším hráčem turnaje.

V létě 2023 se rozloučil s Paříží a nabral směr Miami, kde výrazně oživil hru tamního Interu. „Myslím, že Inter Miami bude můj poslední klub. Dnes to tak cítím,“ prohlásil nedávno. Smlouvu tu má do roku 2025 s obcí na jeden další rok. Doma v Rosariu však stále doufají, že fotbalovou kariéru zakončí tam, kde ji v dětství začal.

Zdroj: https://www.sport.cz/clanek/fotbal-argentina-vykrocila-za-obhajobou-titulu-5030697

https://www.denik.cz/fotbal/messi-se-loucil-v-slzach-nechtel-jsem-odejit-detem-slibil-ze-se-vrati-20210808.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lionel_Messi

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-inter-miami-bude-muj-posledni-klub-tvrdi-messi-5030116

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz