Hlavní obsah
Umění a zábava

Před devadesáti lety se narodil světoznámý písničkář Leonard Cohen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rama, Wikimedia Commons

Leonard Cohen při koncertě.

Před devadesáti lety - 21. září 1934 - se narodil v Montrealu kanadský písničkář s uhrančivým hlasem Leonard Cohen. A také ovšem básník, romanopisec a kreslíř.

Článek

Suzanne. Hallelujah. I´m Your Man. Tyto a mnoho dalších hitů má na svém kontě písničkář Leonard Cohen, přezdívaný kanadský Dylan. Narodil se v anglicky mluvící části Montrealu v rigidně židovské rodině.

Ještě než se nesmazatelně zapsal do dějin hudby svým hudebním debutem Songs Of Leonard Cohen, věnoval se úspěšně poezii. Čímž moc nepotěšil svou rodinu, která počítala s tím, že Leonard převezme rodinnou firmu Cohen - látky a oděvy. Snad i sám Leonard chtěl uskutečnit kompromis - věnovat se obchodu s textilem a stát se básníkem. Když ale koncem padesátých let jedno montrealské nakladatelství vydalo jeho sbírku básní, přes prudký odpor rodiny se přestal věnovat práci v obchodě a věnoval se jen psaní. Zanedlouho byl bez peněz. Podařilo se mu ale získat na McGillově univerzitě, kterou předtím vystudoval, získat stipendium na sepsání další knížky.

Pobyt na řeckém ostrově

Cohen odjel se svou dívkou Mariannou (Norka Marianna C. Stang Jehnesen Ihlenová) na řecký ostrov Hydra. Možná neplánoval dlouhý pobyt, ale vydrželi tu osm let. Nežili v žádném luxusu, měli kamenný domek na kopci bez elektřiny, pro vodu se chodilo s vědry do cisterny. Leonard zde nezahálel a pod žhnoucím sluncem každý den poctivě zasedal k psacímu stroji. S prvním románem se mořil tři roky. Jmenoval se Oblíbená hra. Líbil se více kritikům než čtenářům.

V té době si také Cohen koupil levnou kytaru a začal své básně zhudebňovat. Předzpívával a hrál je nejdříve Marianně a svým řeckým sousedům. Jeho prioritou však stále byla próza. V roce 1966 vydává svůj druhý román Báječní ztroskotanci (či Nádherní poražení - anglicky Beautiful Losers). Opět má docela příznivý ohlas u kritiků, ale čtenářská odezva je prakticky žádná. A tak se Leonard soustřeďuje na poezii.

V roce 1966 se Cohen vrací na čas zpět do Nového světa a poznává slavnou americkou zpěvačku folkových písní Judy Collinsovou, která přebírá několik Leonardových písní do svého repertoáru. Skladba Suzanne se stane jejím hitem. Pro Cohena začíná jeho úspěšná hudební dráha. Vzniká jeho první dlouhohrající deska s prostým názvem Písně Leonarda Cohena (Songs of Leonard Cohen), kde své básně zpívá melancholickým hlasem.

První album ohromilo posluchače

První album z roku 1967 pod producentským dohledem Johna Simona, decentně ozdobené smyčci a dechy, ohromilo nejen posluchače, ale především kritiku. Hluboce posazený, napůl vyprávěcí hlas nadchl posluchače nejen ve zmíněné Suzanne, ale i v dalších nesmrtelných skladbách (třeba Sisters of Mercy, So Long, Marianne, Hey, That’s No Way To Say Goodbye). Po pár měsících se stal jeho debut v Americe i v Anglii kultovní deskou. V roce 1969 vydává desku druhou - Songs from a Room s obřím hitem Bird on the Wire. Koncem šedesátých let se tak skoro přes noc stává slavným. Opouští Hydru a vydává se na nekonečné turné. Další album Songs of Love and Hate vychází v roce 1971. „Považuju ji za nejlepší Cohenovo album,“ napsal o ní hudební publicista Vojtěch Lindaur.

Přesuňme se do roku 1988, kdy Cohen vydává desku I´m Your Man, která zvláště díky své titulní skladbě způsobila dramatickou změnu v jeho kariéře. Chytá druhý dech. Dále pak vydává desky a koncertuje až do vysokého věku. Leonard Cohen zemřel ve spánku (po předchozím pádu) 7. listopadu 2016 ve věku 82 let ve svém domě v Los Angeles. Krátce předtím, v říjnu, mu vychází jeho čtrnácté studiové album You Want It Darker.

Česko navštívil Leonard Cohen a koncertoval zde několikrát. Poprvé v roce 2008 nadchnul vyprodanou holešovickou arénu. Při té příležitosti zhodnotil jeho tvorbu hudební publicista Vladimír Vlasák. „Cohen je prakticky neměnný. Využívá hlavně svého charisma a své schopnosti písničkářským způsobem něco sdělit. Na jeho osobnosti je postaven celý výraz. Jeho kouzlo spočívá v tom, že dokáže přesně trefit slovo, je si vědom jeho výrazu. Vlastně za pomoci minimalistických výrazů vytvořil vlastní styl, který by mnoho umělců chtělo následovat. Jeho síla je v tom, že si vás svým projevem dokáže podmanit a říci hlasem a slovy vše, aniž by musel používat vnější efekty, což je vlastně největší umění.“

Zdroj

https://cs.wikipedia.org/wiki/Leonard_Cohen

https://www.aktualne.cz/wiki/kultura/leonard-cohen/r~i:wiki:3043/

https://www.reflex.cz/clanek/causy/73310/hallelujah-jak-se-ne-prilis-uspesny-spisovatel-leonard-cohen-stal-svetoznamym-hudebnikem.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/kultura/mistr-smutnych-balad-leonard-cohen-poprve-v-cesku-160780

F. Vejvoda - Víc než jen hlas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz