Hlavní obsah
Názory a úvahy

EU není SSSR. Ale Fico se stává Orbánem. Jak?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jozef Jakučo/SITA

Robert Fico a Viktor Orbán

Taky vidíte, že EU není SSSR? Že Česko neleží ve vzduchoprázdnu? Naše bezpečnost závisí i na situaci u našich sousedů. Proto mi není jedno, že Robert Fico si našel vzor ve Viktoru Orbánovi. Kde je podoba? A proč se „orbanizace“ Slovenska obávat?

Článek

Důvod první: vnější nepřítel

Oba straší vnějším nepřítelem (https://bit.ly/3FtBmSM/) a jediný skutečný strach přitom mají o svou moc. Ať už je to George Soros, „Brusel“, USA, liberálové či „nevládky“, hodí se chřestit kýmkoli dostatečně nekonkrétním a vzdáleným. Umělý nepřítel pak může za všechno. Jeden příklad za všechny: Viktor Orbán čerstvě v projevu z 23. 10. k výročí maďarské protisovětské revoluce z roku 1956 přirovnal členství Maďarska v Evropské unii k více než čtyřicetileté sovětské okupaci své země. EU, kam se dobrovolně vstupuje, a porobený přívěsek SSSR? To je fakt silné kafe.

Foto: Olga Richterová

Orbán si vymýšlí nepřátele, které pak hrdinně udolá

Důvod druhý: vyvolání strachu a agresivní kampaně

Veřejnost se pak začne všudypřítomného „nepřítele“ reálně bát, a už tak agresivní kampaně naberou až nepředstavitelné obrátky. V případě Maďarska i Slovenska probíhal volební boj nápadně podobně. Osobní útoky, strašení a lži (https://bit.ly/3MaWiSf). Třeba obvinění političky, která dřív žila v USA, že je agentka CIA. V jeden den to vyšlo na předních stránkách řady „nezávislých“ deníků - v Orbánově Maďarsku. Nebo na Slovensku označení paní prezidentky - „americká k**va“. To je to proklamované vlastenectví, urážky své hlavy státu?

Důvod třetí: dezinformace jako norma

Prokazatelné dezinformace se stávají běžnou součástí oficiální komunikace. V Maďarsku je šíří i nejvyšší představitelé státu. A často si je sami „na míru“ upravují. Příklad: Kdo financuje opozici? Zahraniční síly. Kdo nechce továrnu na akumulátory v Maďarsku? Sorosovy organizace. Důkaz pro obojí? „Podle odborníků“. Pocit ohrožení roste, na skutečné problémy se zapomíná. (https://bit.ly/496ERfe)

Foto: Olga Richterová

Ohňostroj lží v Maďarsku

Důvod čtvrtý: korupce a klientelismus

Tohle vše provází extrémní míra korupce a klientelismu. Soudnictví, orgány kontrolující média, státní správa… vše provázané. Ale znamená to i ukradené peníze z EU. A taky zmařené životy. Na tuto chobotnici na Slovensku už v minulosti upozorňoval mladý novinář Ján Kuciak. A zaplatil za to cenu nejvyšší (https://bit.ly/3ForSIp/). To v Maďarsku zase měla před parlamentními volbami opozice ve státní televizi k dispozici pět minut. Za celé čtyři roky jen jednotky pozvánek. A korupce může vesele bujet bez pořádné kritiky.

Důvod pátý: pokračující mezinárodní izolace

Klíčový pro geopolitické směřování regionu. Robert Fico i Viktor Orbán mají nápadně podobné postoje k řadě důležitých témat. - Válka na Ukrajině? Už nenecháme ani provézt pomoc napadenému státu. - Vývoj vědeckého poznání i témat důležitých pro mladé? „Sexuální propagandisty“ do škol nepustíme, postavíme se „homosexuální lobby“. Tím vším dostávají své země do izolace. Řešení globálních výzev přitom vyžaduje mezinárodní spolupráci (https://bit.ly/45CrmAZ).

Foto: Foto: Reuters

Putin a Orbán pózují při návštěvě ruského prezidenta v Budapešti

Důvod šestý: příklon k Rusku a Číně

Otevřené koketování s putinovským Ruskem je z toho všeho nejnebezpečnější. Slovensko i Maďarsko jsou členské země NATO. Ale s úhlavním nepřítelem NATO se Orbán nedávno, 17. 10., klidně sešel v čínském Pekingu. Nevadila mu krev na Putinových rukou Stejně tak otevírají dveře čínskému vlivu v EU. O tom dlouhodobě píše např. maďarský investigativní novinář Szabolcs Panyi. https://bit.ly/3S4Wje7

Každému z nás mohou jednotlivé důvody přijít různě důležité. Pojí je ale jedna jediná věc: nejsou ku prospěchu lidí. Má z nich výhody pouze úzká vládnoucí klika obou zemí. A nehledí na to, jak ohrožují její budoucnost. A potažmo i celý náš region. Za mě to je jednoznačně #bezpecnostniriziko

_____________________________________

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz