Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odmítám asociální návrh ODS a TOP09, který omezí odchod do předčasného důchodu. Koho se týká?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová k důchodové reformě a náročným profesím

Návrh ODS a TOP09 chce zabránit desítkám tisíc lidí v náročných profesích odejít do důchodu, i když by to vzhledem ke svému zdraví potřebovali. Stanou se tak nezaměstnaní v době, kdy budou jen těžko hledat jiné uplatnění. O jaké profese jde?

Článek

„Umožníme dřívější odchody do důchodu zaměstnancům v náročných profesích za větší odpovědnosti zaměstnavatelů.“ Tak zní část programového prohlášení vlády, na jehož zavedení do praxe jsme se za Piráty při přípravě důchodové reformy podíleli. Zhruba 120 tisíc lidí v těžkých profesích má mít podle původního návrhu možnost odejít do předčasného důchodu bez finančního krácení. Jejich zaměstnavatelé se přitom budou podílet na odvodech do důchodového systému či jiného fondu, který pak lidem předčasné důchody zaplatí. Nyní je ale kvůli návrhu ODS a TOP09 ohrožena celá důchodová reforma, jejich návrh na změnu totiž nemá podporu ani napříč současnou čtyřkoalicí.

Koho se to týká a co mění návrh ODS a TOP09?

Všechny profese jsou podle možného dopadu na zdravotní stav člověka rozděleny do čtyř kategorií. První a druhá zahrnují práci téměř bez rizik, do třetí kategorie patří zaměstnání s riziky a čtvrtá kategorie znamená vysoké riziko. U každé profese se navíc posuzuje individuální dopad na zdraví, protože i práce se stejným názvem může mnohdy vypadat jinak podle konkrétní činnosti, kterou člověk dělá. Návrh ODS a TOP09 vypouští možnost odejít do předčasného důchodu lidem ve třetí kategorii s určitými riziky, čímž by se počet lidí, kteří by mohli jít bez krácení do předčasné penze, snížil asi na desetinu – z plánovaných více než 120 tisíc lidí na zhruba 14 tisíc.

Negativní zdravotní dopady jednotlivých profesí jsou přitom jasně doložitelné a zdokumentované. Z těchto dat ostatně původní návrh vznikl, nejde o dojmy. Slévač nebo lesník, pracující bez ohledu na teplotu, prach, nebo počasí, má v pozdějším věku po odpracovaných rocích „nemoci z povolání“, které ho přinutí hledat si práci jinou, a to v době, kdy ji hledá jen velmi těžko, protože na trhu práce je kvůli svému věku znevýhodněný. Ve výsledku pak asociální přístup ODS a TOP09 stejně zaplatí stát a daňoví poplatníci skrze sociální systém. A člověk, který celý život tvrdě pracoval, buď budee závislý na sociální podpoře, nebo musí přijmout hůře placené zaměstnání. To není výhodné pro nikoho.

A komu chce ODS a TOP09 právo na předčasný důchod upřít?

Do kategorie 3 s riziky, u nichž chce část současné koalice upřít lidem předčasný odchod do důchodu, spadají zaměstnanci, kteří jsou při práci vystaveni těmto rizikům:

Vibrace

Nejvíc nemocí z povolání způsobují vibrace, které ani není možné kompenzovat ochrannými pomůckami. Na vibrace trpí například pracovníci v dobývání surovin, stavební dělníci, kovodělníci a zaměstnanci ve strojírenství.

Fyzická zátěž

Zde je potřeba říct, že kategorie 3 počítá s fyzickou zátěží na celé tělo, nikoli třeba s případy, kdy je při práci výrazně namáhána jen jedna ruka. Za celkovou fyzickou zátěž se považuje zátěž při fyzické práci dynamické, vykonávané velkými svalovými skupinami, při které je zatěžováno více než 50 % svalové hmoty. Tomuto riziku, které ovlivňuje zdraví, a neodpustím si nedodat, že se vzrůstajícím věkem se ta zátěž na organismus zpravidla zvyšuje, jsou vystaveni i někteří zaměstnanci přímé péče ve zdravotnictví či sociálních službách, pracovníci v těžkém průmyslu, montážní dělníci, strojírenští dělníci, lidé ve stavebnictví, těžbě, výrobě různého druhu, v dopravě a příbuzných oborech.

Chlad a teplo

Pracovat v chladu, bez ohledu na počasí nebo povětrnostní podmínky, nebo naopak v horku, není nic, co by lidskému zdraví zvlášť prospívalo. Riziku chladové zátěže jsou vystaveni například skladníci, pracovníci v dopravě, v chladírnách, v odpadovém hospodářství, lesnictví nebo v živočišném průmyslu. V případě nadměrného tepla jsou to pak třeba skláři, kováři, hutníci, lidé v keramickém průmyslu, v cihelnách, kotelnách nebo tavírnách.

V celé třetí kategorii rizik jsou profese a v nich lidé, jejichž práce skutečně není jednoduchá. Co je ale zásadní – reálně ji velmi často nemohou v běžném předdůchodovém věku vykonávat, a to právě ze zdravotních důvodů. Proč jim tedy chce ODS a TOP09 upřít možnost odejít do předčasného důchodu bez krácení? Tohle není normální a my určitě tuto verzi nepodpoříme. Původní návrh, pro který jsme hlasovali ve vládě, zněl skutečně jinak. Je k dispozici v aplikaci VeKLEP.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz