Hlavní obsah
Lidé a společnost

S Olgou přímo - Ostrov a Mariánské Lázně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová a Markéta Monsportová, členka krajského zastupitelstva Karlovarského kraje za Piráty

Roky jezdím po Česku za dobrými i horšími zkušenostmi. Tady je report z druhé letošní cesty za lidmi usilujícími o soudržnější společnost, nejen v sociální oblasti, ale i ve školství. Karlovarský kraj má své vytrvalce i v těchto sférách.

Článek

Ostrov - mezi žáky gymnázia

Foto: Olga Richterová

Diskuze v gymnáziu

Takovou školu jsem ještě nenavštívila. Žáci se pravidelně setkávají s top politiky a veřejně činnými lidmi během přednášek a diskuzí. A nebojí se zeptat. Třeba na Istanbulskou úmluvu, zákaz HHC, ale taky vzdělávání soudců, stav médií v Maďarsku, nebo demokracii v době lživých zpráv obecně. Hned je zajímá, co se dá dělat. Orientují se. Těší a překvapí mě otázky, jak se zapojit do politiky, jaké to mají ženy právě v politice, jak slaďují rodinný život a práci atd. Je to moc příjemná diskuze, protože je otevřená, uvolněná, a k tématům, co většinu v místnosti zajímají. Dostáváme se i k otázce nenávisti na sítích. Nálety trollů dobře znají z vlastních školních sociálních sítí.

Díky moc za učitele, co takovou školu budují. A za mladé lidi, kteří si v pátek odpoledne udělají čas na - pro ně - další diskuzi. Pro mě to bylo naprosto výjimečné.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová a diskuze s žáky Gymnázia Ostrov

Mariánské Lázně - organizace KOTEC

Poslání organizace Kotec? Děti, které to vážně nemají snadné. Centrum podpory rodiny se soustředí na posilování funkčnosti rodin ohrožených sociálním znevýhodněním a snaží se předejít ústavní výchově. Spolu s dalšími odborníky se soustředí na děti a mladé lidi do 18 let. Působí v Karlovarském a Plzeňském kraji v regionech Ašsko, Mariánskolázeňsko, Sokolovsko a Tachovsko.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová a pracovnice organizace Kotec

Je to velmi náročná práce třeba s rodinami, kde jsou rodiče najímáni na krátkodobé práce a pak často přijdou jak o práci, tak i o bydlení.

Po začátku Putinovy války na Ukrajině narostla také potřeba humanitární pomoci, současně zůstává klasická práce s rodinami ohroženými sociálním vyloučením.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová a Markéta Monsportová, členka krajského zastupitelstva Karlovarského kraje za Piráty, při diskuzi o situaci v regionu

Někteří lidé bez pomoci v dnešním světě žít nezvládnou. I to je zkušenost z Mariánských lázní. Je nezbytné pomáhat s administrativou - bez podpory někteří lidé nezvládnou žít sami - a vyjde to pro společnost lépe, než je nechat padnout do potíží. Část tohoto řeší námi navržený zákon o podpoře v bydlení.

Setkání s místními Piráty

Večer se setkávám s místními Piráty a příznivci v Café cinema. Živě si povídáme o aktuálním dění. Převládají komunální témata, ale i dotazy na to, jak se mi daří slaďovat pracovní a osobní život, jak zvládám útoky na sítích a nenávist. A říkám, že snad dobře :-). I díky potkávání jako je tohle.

Foto: Olga Richterová

Na setkání s Piráty a příznivci z Karlovarského kraje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz