Hlavní obsah
Lidé a společnost

S Olgou přímo - Ve Zlínském kraji

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olga Richterová

Cesty po Česku mě obohacují. Dobrými i horšími zkušenostmi. Report z další letošní cesty do Zlínského kraje představuje lidi, kteří usilují o pomoc rodinám i lidem v posledních chvílích života. Propojení neziskovek a dobrých lidí neskutečně funguje.

Článek

Centrum Áčko ve Valašském Meziříčí

Přivítá mě energetická ředitelka, která mluví o všem přímo. Bez okolků - a neztrácet čas. Je to nejcennější. Budova bývalého kojeneckého ústavu teď prochází rekonstrukcí, ať co nejlépe poslouží mladým lidem zejména s poruchou autistického spektra.

Foto: Olga Richterová

S Hanou Ančincovou a  Pavlou Vráblovou

Probíráme možnosti zejména pobytové odlehčovací služby pro rodiny. O co jde? Odpočinout si a nabrat nové síly potřebuje občas každý z nás. O to více ti, kteří pečují o děti a mladé lidi s autismem, poruchou osobnosti s hyperaktivitou či mentálním postižením. Víkendová odlehčovací služba Centra ÁČKO nabízí pomoc v téměř rodinném prostředí s nadstandardně individuálním přístupem ke každému dítěti. Rodiče si tak mohou s myšlenkou, že je o jejich děti dobře postaráno, užít pár dnů podle svého, a vybočit tak z každodenního koloběhu povinností a velmi náročné péče.

Foto: Olga Richterová

Hana Ančincová, pirátská náměstkyně hejtmana Zlínského kraje

Ne každý ale o takových možnostech ví. Centrum proto organizuje propagační kolečka, aby se o nich rodiny v pravý čas dozvěděly. V místní poradně se pravidelně setkávají s rodiči, kteří často bojují s pocity, že jsou mizerní, neschopní se o dítě řádně starat, nebo jim dítě svým chováním dlouhodobě ubližuje. Děti mají diagnostikovaný Aspergerův syndrom, autismus nebo ADHD. A rodiče s odborníky hledají řešení a potřebnou podporu pro dítě i pro sebe.

Foto: Olga Richterová

V diskuzi s Pavlou Vráblovou o benefitech homesharingu

A proto chtějí ve Zlínském kraji nakopnutí rozvoj takzvaného homesharingu. To je sdílená péče. Je to přirozený způsob, jak odlehčit rodině dítěte s autismem nebo mentálním postižením od náročné péče. Jednotlivec či rodina, tzv. hostitel, pečuje o dítě v předem domluvenou dobu u sebe doma nebo s ním chodí na procházky. S dítětem si užijí obohacující chvíle a pečující rodina má prostor a čas načerpat nové síly, vyřídit si nezbytné záležitosti nebo se věnovat ostatním dětem. Centrum Áčko takhle podporuje rodiny s dětmi a dospělými s poruchou autistického spektra nebo mentálním postižením ve věku od 3 do 26 let v celém Zlínském kraji.

Citadela - specializovaná paliativní péče

V lůžkovém hospici CITADELA, který je určen těm pacientům, které nemoc ohrožuje na životě, ale nepotřebují akutní léčbu v nemocnici a není možná nebo nepostačuje domácí péče, vidím, že nepodceňují, jak náročná práce u nich je. Zároveň je vidět i velmi dobrá provázanost služeb v kraji. Organizace vysílá své zaměstnance na pravidelná setkávání k profesnímu rozvoji a sdílení. Intervize jako důležitý prvek doplňující supervizi.

Foto: Olga Richterová

Na návštěvě Citadely

Inspirativní je prevence Citadely proti vyhoření zaměstnanců. Mohou si říct, že když měli náročnou směnu, půjdou příště třeba na odlehčovací lůžka. Navíc se střídají u klientů, mohou jít i do terénu, když naznají potřebu změny. Rozmanité služby pod jednou střechou umožňují tuto kvalitu práce. A je to znát.

Foto: Olga Richterová

Citadela . Zahrada a terasy pro přímý vstup na ni.

Shodné informace rodinám ze všech stran

Leckde to nefunguje. Přehledně informovat je přitom základ. Setkání na Městském úřadě ve Valašském Meziříčí s panem starostou a dalšími nám umožnilo probrat nutné propojení neziskovek, Ospod, služeb, městských bytů atd. Město dává 10 milionů do sociální oblasti a hledá, jak zajistit nezbytnou provázanost.

Foto: Olga Richterová

Na setkání s představiteli Valašského Meziříčí a tamního sociálního odboru

A na závěr debata s příznivci a Hankou Ančincovou v Rožnově pod Rathoštěm

Témata? Ženy v politice, děti v nemocnicích a možnost rodičů být s nimi během hospitalizace, školství, dostupné bydlení, ale i politikaření ve Sněmovně, úspěchy Pirátů, a co dál plánujeme. Za dotazy z publika děkuju, tříbí mi myšlení. Jako i každá taková cesta po Česku.

Foto: Olga Richterová

Diskuze během setkání s veřejností

Foto: Olga Richterová

Debata s Olgou Richterovou a Hanou Ančincovou

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz