Hlavní obsah
Aktuální dění

Slzným plynem proti maďarským teenagerům. Orbán zešílel, Babiš tleská?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

V Budapešti se na pozvání Orbána sešli příznivci americké protrumpovské kliky. Mezi ultrakonzervativci volajícími po „obraně svobody“, kterou jiným upírají, vystoupil i Andrej Babiš. Den poté, co maďarská policie rozháněla studenty slzným plynem.

Článek

Maďarští studenti se postavili za své učitele. Policie reagovala slzným plynem

Maďarská policie použila ve středu 3. 5. slzný plyn proti středoškolákům (!) demonstrujícím proti negativním změnám ve školství před sídlem maďarského premiéra Orbána. Je zcela skandální a nepřípustné, aby v demokratickém světě upírali politici mladým lidem právo se shromažďovat a vyjádřit svůj názor. Je zcela neakceptovatelné, aby policie používala slzný plyn proti náctiletým studentům, kteří přišli podpořit své učitele.

Orbánova vláda si dlouho dávala záležet na tom, aby plíživý rozklad demokracie a svobod v Maďarsku probíhal nenásilnou cestou. Nyní je zřejmé, že se neštítí ničeho. Maďarskou erozí liberální demokracie se zabývám dlouhodobě. Především proto, že mi na této nám blízké zemi záleží. Také je ale bezpečnostním rizikem, když se náš spojenec v NATO a EU lísá k Rusku a k Číně a nechává např. řádit jejich tajné služby.

Idol ultrakonzervativců volal po návratu Trumpa

Viktor Orbán je v Maďarsku u moci kontinuálně 13 let. I kvůli manipulaci s médii a nesčetným úpravám volebního zákona. Za tu dobu se stal idolem mnoha nebezpečných ultrakonzervativních národovců, kteří působí, že nenávidí všechny, kdo mají jiný názor. Není proto náhoda, že včerejší (4. 5.) setkání konzervativního amerického uskupení CPAC, které podobně smýšlející shromažďuje, proběhlo právě v Budapešti pod Orbánovou záštitou.

Z Orbánova projevu na tomto sjezdu až mrazí. Mimo jiné volal po návratu Donalda Trumpa do Bílého domu s fascinujícím „argumentem“, že kdyby byl Trump prezidentem, nebyla by na Ukrajině válka. Jako by si V. Putin invazi na Ukrajinu vymyslel poté, co Trump neobhájil prezidentský mandát. Lze spíše důvodně předpokládat, že spřátelený americký prezident by byl pro Putinovy dlouhodobé plány výhodnější.

K tomu Orbán dodal, že se od gruzínského premiéra Garibašviliho můžeme učit, jak žít v míru i v ruském sousedství. Asi přitom pozapomněl, že Gruzie se v roce 2008 sama stala terčem ruské invaze a části země dodnes protiprávně okupují ruské jednotky.

Obránci „svobodného“ světa nebo spíš vlastní všemocnosti?

Nezapomněl pochválit ani sám sebe s tím, že je Maďarsko důkazem toho, že jen konzervativní politika „může pomoci tam, kde zemi zničili liberálové a levice“. Zda tou pomocí myslel ekonomickou krizi, extrémní korupci, erozi informační svobody, diskriminaci menšin, ovládnutí armády a tajných služeb politiky či podkopávání evropské bezpečnosti, těžko říci.

Setkání mělo také své české zástupce. Kromě očekávatelné účasti zástupců SPD či bývalého prezidenta V. Klause byl přítomen i někdejší premiér A. Babiš, jehož hnutí ANO v Evropském parlamentu stále paradoxně náleží k liberální frakci. Klause i Babiše Orbán přivítal jako „ochránce svobodného světa“. Ti, kteří stále častěji zatracují jiný názor a svobodná lidská vůle a jinakost je pro ně dle řady prohlášení nepřítelem, se zaštiťují právě svobodou. Absurdní.

Slova jsou slova, ale zájem vlastních firem je silnější

Přitom hlavní motivací cesty A. Babiše na maďarský sjezd CPAC byla pravděpodobně ochrana vlastních byznysových zájmů v Maďarsku. Viz agrofert.hu anebo článek zde. To ilustruje, o co populistickým politikům vlastně jde. Jen o sebe a vlastní prospěch. Klidně za cenu pošlapání všech hodnot, za které mnozí bojovali a i nadále bojují a pokládají životy - aktuálně na Ukrajině, pro kterou Orbán nedovolí ani převézt zbraně přes maďarské území.

I proto budu nadále upozorňovat na to, co se děje v Maďarsku. Už jen kvůli tomu riziku, že se návštěvníci z řad českých politiků budou chtít u Orbána inspirovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz