Hlavní obsah
Aktuální dění

ADRA dnes spouští registr dobrovolníků. Pomoc při povodních je třeba napříč celou ČR

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Dobrovolníci jsou při povodních více než vítaní. ADRA ČR spouští systém pro jednodušší organizaci jejich pomoci.

Většina z nás sleduje vývoj počasí a myslí na ty, kteří žijí v záplavových oblastech. Některým ale soucit nestačí a rádi by pomohli i fyzicky. Aby byla jejich pomoc co nejefektivnější, ADRA ČR spouští vedle sbírky také registraci dobrovolníků.

Článek

V tuto chvíli je možné pomoci místům a lidem zasaženým povodněmi například prostřednictvím sbírky na Znesnáze, která zároveň vyzývá obyvatele postižené povodní, aby se nezdráhali požádat ji o pomoc. A protože vyvolává načasování sbírky u některých lidí údiv nebo dokonce pohoršení, zde je stručný souhrn toho, proč jsou peníze potřeba už teď:

Dobrovolnická pomoc bude podle odhadů pracovníků ADRA ČR třeba v následujících sedmi až deseti dnech, a to zejména na úklid postižených domácností a okolí. Nebude třeba vést docházka dobrovolníků, jen prezenční listiny pro pojištění. Materiální pomoc je třeba už teď, stejně jako pomoc psychosociální. ADRA ČR má vyškolený tým osob, které jsou v této oblasti v terénu pomocí. Největší část peněz půjde v následujících dnech na finanční pomoc zasaženým obyvatelům. A v poslední řadě je už dnes třeba myslet na dlouhodobou pomoc týkající se dostupnosti pitné vody: „Finanční dary od štědrých dárců budou využity především na finanční pomoc osobám, které budou zasaženi povodní v oblasti, kde budeme pomáhat. Dále dary zajišťují materiální pomoc v terénu a koordinaci dobrovolníků – pojištění, strava apod. Jsme připraveni také pomáhat na místě dlouhodobě, např. v oblasti sanaci studní. Děkujeme všem dárcům za štědrost,“ vysvětluje detailněji Josef Koláček, vedoucí koordinátor humanitární pomoci ADRA ČR, společný cíl organizace a Znesnáze.

Foto: Poskytnuto Adrou

Sousedská pomoc je u většiny lidí samozřejmostí. Někdy ale nestačí. Bude třeba dobrovolníků.

ADRA ČR zřídila hned před víkendem infolinku 739 105 080 a kontaktní email povodne@adra.cz,  kde se lidé mohou ptát, nabízet pomoc jak jednotlivci, tak i firmy, ale také si zde můžou o pomoc říci: „Říci si o pomoc, když je třeba, je normální a naopak odlehčí vaši těžkou situaci způsobenou povodněmi. Registrace dobrovolníků bude spuštěna během dne. Jsme vděční, že se lidé svou pomoc nabízí,“ vzkazují z organizace s tím, že díky dobrovolnickým centrům jsou připraveni pomoci ve více lokalitách.

Foto: Olí Štrejbarová

Jedna z mnoha nabídek pomoci, která se objevila pod facebookovým příspěvkem týkajícím se aktuálních záplav v ČR.

Internet je v tuto chvíli plný komentářů lidí, kteří nabízejí svou pomoc. Znovu to ukazuje na neobyčejnou náturu Čechů, kteří jsou v kritických situacích ochotní a odhodlaní přijít na pomoc sousedům, i cizím lidem ze vzdálených měst. ADRA pro usnadnění a lepší organizaci spustila teď i web pro dobrovolníky.

Jednou z dostupných a ověřených cest, jak sledovat aktuální povodňovou situaci je vedle vysílání veřejnoprávního zpravodajství také pravidelně aktualizovaná reportáž na seznam.cz, ze které vyplývá i nepříznivý update povodní v Česku, a to ten, že původně plánovaný konec vytrvalých dešťů avizovaný na neděli, prodloužili hydrometeorologové až do pondělí. V Moravskoslezském kraji tak spadne ještě dvakrát více vody než dosud.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz