Hlavní obsah
Lidé a společnost

Obyvatelům jihu Itálie na noc vypínají vodu. Sucho komplikuje i stavbu útulku české influencerky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Terezy

Tereza i její děti pomáhají hladovějícím toulavým psům v Itálii i díky lidem v Česku. „Zlomatka“ nakupuje jídlo a platí veterinární péči tulákům ze svých příjmů na Instagramu. Teď staví útulek.

Během tří měsíců přispěli dárci na Znesnáze 1,5 násobkem požadované částky na výstavbu útulku pro toulavé psy v Itálii. „Zlomatka“ od té doby pracuje na jeho vzniku. Práce jí komplikují omezení kvůli suchu, i pracovní nasazení tamních úřadů.

Článek

„V březnu jsme od Znesnáze obdrželi vybrané peníze na útulkový účet a ihned jsme začali žádat o různá povolení, obíhat úřady, stavaře atd. Je červenec a teprve začínáme pomalu stavět. Všechny uháním jak jen můžu, ale bohužel žiju na samotném jihu Itálie a tady mají všichni na všechno čas. Nic se nedá vyřídit po emailu nebo telefonu, všude musíme jít osobně a na spoustu míst opakovaně,“ prozrazuje aktuální stav Tereza, která je ve svých plánech Pitbull. Když se zakousne, jen tak nepustí.

Volby pomohly popohnat řešení problému toulavých psů v Itálii. Myslí si Češka, která jako jediná začala hledat cesty nápravy

„O našem plánu stavět útulek dlouho nikdo nevěděl, nechtěla jsem to nikde oznamovat, dokud jsme neměli jistotu, že na stavbu opravdu budeme mít finance. Když jsme začali žádat o povolení, tak se to samozřejmě rychle rozkřiklo, žiju na velmi malém městě, a nesetkala jsem se s jedinou negativní reakcí. Dokonce i náš obecní úřad byl velmi nadšený a slíbil, že nám vyjde ve všem vstříc. Toto připisuji blížícím se volbám, protože až do této doby jim byla toulavá zvířata úplně ukradená. Je to tak, jen si říkám, jestli si tento text místní úředníci nepřeloží a nebude po vstřícnosti,“ směje se Tereza.

Foto: se svolením Terezy

Umírající slepý pes, kterého v ulicích Itálie lidé bez povšimnutí míjeli. Tereza ho odvezla na veterinu a postarala se o jeho důstojný odchod.

Češka, která se v roce 2022 odstěhovala do Itálie za teplem, sluníčkem a klidem, stále krmí vše, co má čtyři nohy a postrádá domov. A že „toho“ se toulá v ulicích Itálie více, než si my v ČR umíme představit. Její odhodlání a láska ke zvířatům jsou všudypřítomné: „Nedávno se mi stalo, že jsem při cestě po městě viděla velmi starého pejska, jak jde uprostřed promenády, motal se mezi spoustou lidí, nikdo se na něj ani nepodíval. Když jsem k němu přišla, došlo mi, že je starý, slepý a na první pohled velmi nemocný. Vzala jsem ho k nejbližšímu veterináři, který rychle potvrdil, co jsem si myslela. Leishmanioza v pokročilém stádiu, selhávání orgánů, jediná pomoc bylo uspání, za které si tento doktor řekl téměř 200 euro. No a nyní mám čerstvě na sousedově zahradě 8 štěňat s jejich matkou, kteří měli být všichni zabiti, protože překáželi obyvatelům malé vesničky.“

Foto: Se svolením Terezy

Se záchrannou pomáhali přátelé i soused, který nabídl půlku své zahrady na umístění psů.

Ačokoli je „Zlomatka“ člověk, který se na cestě za snem nevzdává, přiznává, že komplikace na ní jsou únavné. Řeč je zejména o období sucha, které přichází každoročně, ovšem letos daleko dříve. Policie proto kontroluje, aby nikdo neplýtval vodou. Proti zákazům tak jde například i mytí auta nebo zalévání zahrady, dokonce úřady v posledních dnech vypínají na noc vodu, aby jí lidé neplýtvali. A asi každý si umí představit, že bez vody se dá jen velmi těžko stavět: „Stavba má začít každým dnem. Vodu jsme na pozemek nedávno přivedli, ovšem nyní je jí tak málo, že budeme muset koupit nádrže s vodou a nechat je přivézt, což se, jako nakonec celá stavba oproti původnímu předpokladu, zase prodraží,“ povzdychla si odhodlaná Tereza, kterou na Instagramu najdete pod jménem Zlomatka v Itálii.

Foto: Se svolením Terezy

Černá trubka ukazuje přívod vody, který bylo třeba zajistit na délce půl kilometru do kopce, na pozemek útulku.

Kancelář, lednice a plot proti vlkům. Překvapivých novinek, které stavba přináší, stále přibývá

Útulek bude mít na začátku kapacitu 20-25 psů, jeden kotec pro koťata a také kotec pro nemocná zvířata, která musejí být separovaná. Ze zákona je prý třeba mít i malou kancelář, kde bude lednice a sklad krmiva: „Teď jsme objednali pořádný dvojitý plot, který bude nahoře do tvaru Y, aby v případě útěku psa z kotce byla jistota, že se nedostane ven z pozemku. Ale také hlavně kvůli vlkům. Ti u nás žijí v horách a občas se stahují až na pláž. Zrovna před pár týdny sousedovi zabili několik krav a telat, tak musíme mít jistotu, že naše zvířata budou v bezpečí. Z toho důvodu musíme ještě koupit pořádný kamerový systém. I kvůli tomu, že ke konci léta tady začíná pro změnu období požárů, tak abychom mohli útulek kontrolovat ve dne i v noci,“ líčí Tereza okolnosti k řešení, které by jen málokoho napadly.

Foto: Se svolením Terezy

Stavbyvedoucí na už vyčištěném pozemku, připraveném na stavbu útulku pro toulavé psy

Tereza se se svými dvěma dětmi přestěhovala do Itálie před dvěma lety. Místní život a nátura Italů jsou jí bližší než ty v Česku, a stejně tak spokojené jsou tam i její děti. Péče o autistického syna mámě neumožňuje mít „běžné“ zaměstnání a tak se tato volba ukázala jako skvělý nápad.

„Moje děti se tady mají velmi dobře, každý den jsou na pláži a mají spoustu aktivit. Například dcera byla, po vzoru italských dětí, na fotbalovém táboře a teď aktuálně na příměstském křesťanském, kam chodí všechny děti z vesnice,“ říká Tereza s klidem v hlase, který ale značí i únavu. Množství práce a stresu kolem stavby útulku a vedro, kdy teploty obvykle neklesají pod 25 stupňů, jí ubírají na kreativitě pro tvorbu příspěvků na Instagram: „Dávám teď věci z aktuálního života tak, jak mě zrovna napadne. Aktuálně se věnuju hlavně přípravám útulku.“

Sociální sítě útulku bodou i v angličtině, aby na problém toulavých psů na jihu Itálie upozornily co nejvíce lidí

Tereza se pustila do příprav sociálních sítí pro útulek, které budou v italštině i angličtině. A jak sama říká, jediný jejím aktuálním plánem je přežít: „Přežít, a už konečně dostavit útulek, to je teď můj jediný cíl, žádná dovolená nebo podobné legrace v dohledné době nehrozí. Musím stát stavařům za zadkem, jinak by stavěli roky,“ usmívá se Zlomatka v Itálii, která je pověstná svým humorem, nadhledem i láskou ke zvířatům, o které nemluví, ale za kterou si stojí svými skutky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz