Hlavní obsah
Sport

Šest zlatých přivezli sportovci s Downovým syndromem z ME ve Švédsku! Díky talentu, i pomoci Čechů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Poskytnuto Českou federací sportovců s Downovým syndromem

Díky podpoře veřejnosti mohlo na ME ve Švédsku vyrazit více sportovců s Downovým syndromem, než bylo původně v plánu.

Mladí sportovci s Downovým syndromem přivezli z ME ve Švédsku 12 medailí. Daleko důležitější je ale fakt, že se mohlo výpravy zúčastnit třikrát více sportovců, než ČeFeS doufala. Jejich výpravu uhradili dárci a hokejoví fanoušci nedávného MS.

Článek

„Na evropském atletickém šampionátu sportovců s mentálním postižením ve švédské Uppsale vybojovali čeští atleti nevídaných 12 medailí, z toho 6 zlatých. Díky podpoře českých sponzorů a finanční sbírce na Znesnáze se od 13.-15. června 2024 mohlo mistrovství Evropy Virtus účastnit celkem šest atletů, kteří si v mezinárodní konkurenci zlepšovali osobní rekordy a všichni si domů přivezli alespoň jedno ocenění,“ říká s radostí v hlase zakladatel a současně šéf ČeFes Josef Filip.

Původně měly kvůli rozpočtu organizace jet jen dvě sportovkyně, v čele s Míšou Petříkovou (PSK Olymp Praha), která nakonec zvítězila v běhu na 100 m, ve skoku do dálky a v ženském trojboji. Veronika Nášelová (Atletika Holešov) pak ve vrhu koulí a hodu oštěpem a Kateřina Loosová (PSK Olymp Praha) skončila třetí v běhu na 200 metrů. Tyto atletky sdružené v České federaci sportovců s Downovým syndromem (ČeFeS Down z.s) spolu s Magdalenou Sailerovou získaly pro Českou republiku zlatou medaili také v běhu na 4 × 100 metrů.

Foto: Poskytunuto ČeFes

Míša (uprostřed) je nevlastní sestrou Davida Vodstrčila. Původně měla jet kvůli financím na ME bez něj. Nakonec spolu přivezli nejvíce medailí.

Martina Absolonová ze Sokolu Vinohrady vybojovala evropské stříbro v běhu na 400 metrů překážek, Pavlína Absolonová pak bronz v běhu na 1500 metrů. Na stadionu IFU Arena v Uppsale překvapil také David Vodstrčil (PSK Olymp Praha, ČeFeS Down z.s), který skončil druhý ve skoku do dálky, třetí v hodu oštěpem a bronzovou medaili vybojoval také v trojboji mužů.

Radost vyvážená zlatem

Čeští sportovci s mentálním postižením překonali ve Švédsku nejméně jeden český rekord a rankové listiny ukazují, že jejich výkony jsou srovnatelné se světovou špičkou: „Rádi bychom tímto za ně a za Českou federaci sportovců s Downovým syndromem poděkovali sponzorům, kteří českým atletům umožňují trénovat doma, poměřit síly v mezinárodních soutěžích, a inspirovat tak další sportovce s mentálním postižením,“ říká Filip.

Foto: Poskytnuto ČeFes

Pro mladé sportovce s Downovým syndromem byla účast na ME v atletice nejen zážitkem, ale také obrovskou zkušeností a inspirací pro další výkony.

Soutěže se účastnilo celkem 165 závodníků ze 13 zemí a vedle početných delegací Francie, Polska a Španělska získali nejvíce medailí sportovci z Itálie, Ukrajiny a Turecka. Čeští zástupci zanechali dojem, ale hlavně si ho sami odvážejí. Účast na takové události byla pro mnohé z nich zprvu nedosažitelným snem, ale díky podpoře dárců se jim mohl splnit. Prostřednictvím sbírky získala federace 180 tisíc korun, které umožnily účast šesti místo původních dvou talentovaných sportovců i s doprovodem. Nejvíce přispívali dárci v období MS v ledním hokeji, se kterým se myšlenka projektu KDO NEPOMÁHÁ, NENÍ ČECH spojovala. Díky svému příspěvku do sbírky navíc mohl každý dárce vyhrát vstupenku na MS. A stejně tak čekal tento nezapomenutelný zážitek i mladé sportovce s ČeFes. Celkově tak Znesnáze společně s NF Škoda Auto vypravila za hokejovým zážitkem desítky lidí a vyzdvihli tak společně skutečnost, že možnost stát se MISTREM má dostat každý, kdo na to má a kdo po tom touží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz