Hlavní obsah
Zdraví

Streptokok připravil 14letou Valinku o všechny končetiny, do života ji popohání touha dál tančit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto poskytnuto rodinou Kmentových

„Máme toho hodně, řeknu vám to v rychlosti. Vaše dcera nejspíš do pár hodin zemře, napadl ji smrtelný vir*, na který umírá většina dětí i dospělých,“ slova lékařky pro přijetí do nemocnice přinesla rodině Kmentových místo útěchy absolutní bezmoc.

Článek

„15. 12. večer měla Valinka se svou taneční skupinou na vánoční akci své poslední vystoupení. Její sestra mi z něj volala, že Valince není dobře a že má nejspíše teplotu. Trenér naštěstí Valinku nepustil tancovat a já jsem jela okamžitě pro dcery,“ vzpomíná maminka Hana, která doma Valinku uložila s přesvědčením, že jde o virózu. Druhý den jí bylo špatně, měla teplotu 38 stupňů a špatně se jí dýchalo, a tak jeli do Pardubické nemocnice, před kterou jim Valinka řekla, že špatně cítí nohy a je jí velká zima, a tak jí tatínek odnesl v náručí na dětskou pohotovost: „Tam nám sestřička řekla, ať půl hodiny počkáme, že paní doktorka šla na oběd. Když přišla, udělala jí vyšetření a chtěli nabrat krev, ale nedařilo se. Řekla, že Valinka bude hospitalizována, že má nejspíše zápal plic. Lékař, který za ní přišel na pokoj, se ale něco nezdálo a dceru odvezl. Pak přišel další doktor a ten řekl, že dcera je na tom špatně a museli ji uvést do umělého spánku a nechat ji odvézt do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. My se s manželem psychický zhroutili na chodbě,“ vzpomíná maminka na události, které se odehrály jen pár dní před Vánoci loňského roku. Některé věci si navzdory šoku pamatuje prý velmi dobře a bude si je pamatovat až do konce života. Patří mezi ně i slova lékařky dětského oddělení JIP v Hradci: „Máme toho hodně, tak vám to řeknu v rychlosti. Vaše dcera umírá, nejspíš do pár hodin zemře, napadl ji smrtelný vir*, na který zemře většina dětí i dospělých,“ to už byla pro manžele Kmentovi poslední špetka v jejich síle do podpůrného boje.

*) Nejedná se ve skutečnosti o vir, ale bakterii, což už další lékař rozpoznal.

Foto: Foto poskytnuto Kmentovými

Rodina, včetně sestřiček, byla u Valinky v nemocnici, jak jen to bylo možné.

„Nemohli jste tomu zabránit. Včera by to praktik vyhodnotil jako virózu, zítra už by bylo pozdě. Přijeli jste právě včas“

Valinku převezli na Aro Karim, kde jí lékaři nedávali šance na přežití. Napojená byla na plicní podporu, jelikož jí selhávali plíce, a na dialýzu kvůli selhávání ledvin. Tentýž večer byla podle maminky Hanky napojena lékaři také na Ecmo, což jí prý pravděpodobně zachránilo život. „Měla těžkou otravu krve, diagnóza zněla Streptococcus Pyogenes se septickým šokem a MODS s komunitní pneumonií, když jsme se ptali lékařů, zdali jsme tomu nemohli zabránit, tak nám řekli, že ne, že Valinka mohla chytnout tento vir kdekoliv, např. v obchodě či ve škole. Pak jsme se zeptali, kdybychom přijeli dřív, že by to nemuselo být tak hrozné, a lékař nám říkal, že kdybychom přijeli cca o hodinu dříve, že by nás mohli poslat domu z nemocnice, že má běžnou virózu, a vzápětí nám řekl, že by nám dcera doma zemřela. Řekl, že jsme přijeli akorát,“ vzpomíná máma, která o podobné nemoci dříve nikdy neslyšela. Sedmnáctého prosince jí a manželovi lékaři oznámili, že jejich 14letá dcera přijde o všechny končetiny: „Řekli, že jí začínají mumifikovat, už měla černé konečky prstů. Sestřičky se snažily co nejvíce Valinku zahřívat, zkusily možné i nemožné. 22. prosince se sama začala probouzet z umělého spánku, jen občas na nás koukla a spala dále.“

Foto: Foto poskytnuto dárcovskou platformou Znesnáze

Statečná Valinka si sama přála amputaci končetin tak, aby díky protézám mohla znovu tančit.

„Mám vás moc ráda, co mám s rukama?“ Zněla Valinčina první slova přes tabulovou abecedu

„My jsme za dcerou jezdily každičký den, dokud jsme si ji neodvezli domů. Valinka, když po par dnech začala vnímat, tak jsme komunikovali přes tabulku abecedy, jelikož měla plicní podporu tak nemohla mluvit, ale první její slova byla, že nás má ráda, a co má s rukama. Řekli jsme jí, že je má nemocné. Byli jsme hrozně zoufalí a bezmocní, já jsem 4 dny nejedla a spala pár hodin, neustále jsem brečela a hledala nějaký příběh na internetu, kdo si tím prošel a přežil, našla jsem jednoho chlapce z Pardubic, tak to nám dalo trochu šance,“ vzpomíná na těžké časy maminka Hana.

Valinka má ještě tři sestry. Nejmladší Rozárce je pět let, Melince 11 a nejstarší dceři Natálii je 17 let. Nejhůře vše nesla nejstarší z nich. Nejmenší Rozárka přišla za rodiči s prosbou, jestli by Ježíšek nemohl přiletět, až bude Valinka doma, a tak nakonec Vánoce slavili až druhého února a Štědrý den trávili jako celá rodina v nemocnici. Když se Vali vrátila domů, měla černé ruce i nohy, na které se nechtěla z velkého strachu podívat. Než přišly amputace, už se s novou podobou svých končetin naučila maličko žít. Dnes se moc těší na protézy a na okamžik, kdy se zase postaví na nohy a začne tančit, chodit ven s kamarády a v rámci možností normálně žít.

Foto: Foto poskytnuto rodinou Kmentových

Valinka se učí zvládat běžné úkony hned od prvních chvil po návratu domů. Statečná 14letá slečna má chuť žít a pomáhá jí nejen rodina, ale i přátelé.

Lékaři se snažili Valince zachránit nohy co nejvíce, udělali jí velké zářezy přes celá lýtka, ale jelikož po magnetické rezonanci bylo zjištěno, že Valinka má odumřelé svalové tkáně a špatné kosti, bylo nutné přistoupit k amputacím: „Kdyby Valince zachovaly nohy, tak by se na ně už nikdy nepostavila. Sama se rozhodla, že chce zase chodit a hlavně tančit. Je ohromné, jak je statečná a jakou má sílu. Po amputacích měla neskutečné bolesti, je hrozné se dívat na své dítě, jak trpí, když mu nemůžete pomoci. Po třech dnech byla bez bolestí, zase se usmívala, akorát jí trápí fantomová bolest, svrbění chodidel,“ přibližuje průběh následků nemoci Hana Kmentová.

Sestry se kvůli Valince vzdaly tancování, aby jí to nebylo líto. Začnou zase až všechny společně

Všechny holky Kmentovy tancovaly street dance, ale sesterská láska a soudržnost je přiměly k tomu, že s tancem přestaly, aby to Valince nebylo líto. Velkou podporu našla i v kamarádech, kteří ji navštěvují. Ta nejbližší z nich za ní jezdila i do nemocnice: „Valinka situaci zvládá velmi statečně, je odhodlaná ukázat všem, že se dá žít i takto. Také má splíny, jsou dny, kdy nechce komunikovat, a pak jsou dny, kdy vtipkuje a hodně se usmívá. Jako rodina jsme vždycky drželi při sobě, rádi hrajeme společenské hry, hlavně v této situaci, kdy Valinka aspoň myslí na něco jiného. Nejvíce jí zlepšuje náladu nejmladší dcera Rozárka a Valinky pejsek. Valinka by si hrozně přála bengálskou kočičku, kterou jí chceme pořídit na podzim,“ hledá maminka cesty, jak žít dál co nejlepší a šťastný život.

Foto: Foto poskytnuto Kmentovými

Holky v dobách, kdy spolu tančily. A zase budou…

Sny Valinku neopouštějí a rodiče dělají vše pro to, aby se naplnily

Valinky největší idol byl a je Eminem, přála by si jednou jet na jeho koncert. Stejně jako na vystoupení svého idola Rytmuse. Jako rodina se chystali do Tuniska, ale všechny našetřené peníze padly na chod domácnosti v tomto těžkém období, kdy chtěli být s dcerou denně v nemocnici: „Naše velké přání by bylo jako celá rodina jet na dovolenou a na chvíli zapomenout, co jsme všechno všichni prožili, aby si Valinka i ostatní holky mohly od všeho psychicky odpočinout. Vloni jsme byli poprvé u moře v Bulharsku,“ plánuje mamka další měsíce. Oporu našli Kmentovi v  rodině a přátelích, kteří jim pomáhali při návštěvách nemocnice hlídat sestřičky Vali. Ale také v kamarádce, která založila sbírku na dárcovské platformě Znesnáze. Solidarita lidí byla a je úžasná.

Foto: Foto poskytnuto rodinou Kmentových

Valinka je ve svých 14 letech nesmírně statečná a odhodlaná žít i přes následky, které jí nemoc přinesla.

„Chtěla bych moc poděkovat i celému týmu FNHK Karim za záchranu naší dcery, paní doktorce Dočekalové na dětské chirurgii, která udělala pro Valinku možné i nemožné a jak se o ní hezky starala, dále celému oddělení JIRP na dětské klinice, a na dětské klinice FN HK Mgr. Lence Kohoutkové v centru provázení. Vždy byla s námi, když jsme potřebovali a moc nám pomohla a hlavně Valince. Dále bychom chtěli poděkovat ZŠ Holubové v Holicích v Čechách, že Valince vyšli vstříc a pomáhají tak, aby dokončila 9. ročník. A  obrovské poděkování bychom chtěli poslat Kristýně Trpkové za pomoc Valince se zakladáním sbírky na Znesnáze. Děkujeme všem lidem, co pomohli Valince ve sbírce. Opravdu moc děkujeme,“ říká s dojetím paní Kmentová. Její dcera bude v prvních měsících po návratu z nemocnice potřebovat nonstop pomoc a podporu, i pomoc s uhrazením zdravotních nákladů, pomůcek a rehabilitaci: „Na všechny potřebné věci zdravotní pojišťovna nepřispívá. Vašim darem do sbírky jí pomůžete s pořízením i dalších pomůcek a terapií, které Valince usnadní se hýbat a osvojit pohyb s kvalitními protézami, které jsou pro její mobilitu a nezávislost klíčové,“ vzkazuje s vděčností zakladatelka sbírky na Znesnáze Kristýna Trpková, která ví, jak moc důležité je pro Valinku a její chuť žít zmiňovaný tanec. Pokud peníze i po úhradě všech zdravotnických potřeb zbydou, pořídí rodiče Valince její vysněnou čtyřkolku, na které jí na čas všechny starosti a pohybová omezení opustí.

Příběh Valinky nám těžko může pomoci s případným odhalením nemoci, která je tak strašně rychlá a nevyzpytatelná. Může na ni ale upozornit. Třeba i na fakt, že vakcína Vaxneuvance, která chrání před zdravotními komplikacemi způsobenými bakteriíí Streptococcus pneumoniae, je od 1. listopadu roku 2022 nově hrazena pojištěncům ve věku od 6 týdnů do 18 let. Na prevenci onemocnění, pneumonie a akutního zánětu středního ucha upozorňuje na svém webu například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, ale rád s ní jistě poradí každý dětský lékař. Očkování touto vakcínou zajišťuje právě pediatr v rámci dětského očkovacího kalendáře. Jedná se o možnost existující poměrně nově vedle ostatních, dříve zavedených vakcín proti pneumokokovým onemocněním.

Podobným strašákem je pro rodiče teenagerů také meningokok, jehož průběh je velmi rychlý. Pneumokokové onemocnění ale není totéž co meningokokové, i když místa infekce mohou být stejná. Termíny pneumokok a meningokok označují různé typy bakterií, které napadají tělo. Obě tyto bakterie se mohou přirozeně vyskytovat v nose a krku, aniž by vyvolávaly příznaky, zatímco u jiných lidí se mohou bakterie stát invazivními a způsobit onemocnění. Meningokok se považuje za nemoc teenagerů, protože šíření bakterie přispívá sdílení jedné lahve pití, líbání… zkrátka, se může snadno šířit z člověka na člověka kapénkami dýchacích cest nebo sekrety z krku. Zákeřnost této nemoci spočívá v tom, že klinické příznaky nejsou zpočátku nijak specifické a připomínají běžné horečnaté onemocnění. Invazivní meningokokové onemocnění je zrádné a postupuje velmi rychle. K úmrtí může dojít již 24 hodin po zjištění prvních příznaků. Jedním z prvních varovných signálů mohou být tzv. petechie, tedy prokrvácená místa v kůži. I zde existuje prevence. Před meningokokovými onemocněními pomáhá chránit očkování. Meningokok se dělí na 12 sérotypů, z nichž A, B, C, W, X a Y způsobují většinu meningitid. Vakcíny jsou navrženy tak, aby chránily před nejškodlivějšími kmeny a nově je od roku 2022 očkování proti meningokokům hrazené pro děti mezi 14. a 15. rokem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

  • Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

    Sdílejte s lidmi své příběhy

    Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz